Prostata este un organ care se afla la baza vezicii urinare. Impreuna cu veziculele seminale, produce lichidul seminal care este parte componenta a spermei la barbat.
Olesea CECHIR, REPORTER PRO TV, MEDIC REZIDENT: „Adenomul de prostata reprezinta cea mai frecventa tumora benigna a barbatului. Statisticile arata ca 75-85% dintre barbatii de peste 40-50 de ani dezvolta un adenom de prostata microscopic. Discutam mai multe la acest subiect cu medicul urolog, domnul Vasile Botnaru.”

Vasile BOTNARU, MEDIC UROLOG: „Adenomul de prostata este o patologie care apare la barbati cu timpul. Boala barbatului in varsta poate fi numita. Este dezvoltarea unei hiperplazii, adica se inmultesc glandele parauretrale care se afla aici in prostata, se inmultesc si se dezvolta o tumoare, o formatiune benigna care comprima pasajul urinar, pasajul uretral si impiedica urinarea, impiedica eliminarea normala a urinei. ” Cele mai frecvente simptome ale adenomului de prostata sunt jetul urinar cu presiune slaba, intermitent si senzatia de golire incompleta a vezicii urinare. Acestea sunt considerate simptome obstructive, in timp ce simptomele iritative includ: nevoia urgenta sau frecventa de a urina si urinari frecvente in timpul noptii. Atunci cand apar, pacientul ar trebui sa se adreseze la medicul urolog.”

Vasile BOTNARU, MEDIC UROLOG: „Deja medicul urolog indica un anumit set de investigatii pentru a stabili gradul adenomului de prostata si impactul adenomului de prostata asupra sistemului urinar in general. Se recomanda de realizat analiza generala de urina, analiza generala de sange, testul la PSA, o ecografie transrectala a prostatei, ecografia vezicii urinare, ecografia rinichilor. Important este de asemenea de a face o ecografie cu aprecierea rezidului urinar. Tratamentul conservativ include preparate care amelioreaza jetul urinar. Ele pot fi atat de origine vegetala, cat si produse chimice.”

Vasile BOTNARU, MEDIC UROLOG: „Ce tine de tratamentul chirurgical se imparte in tratament chirurgical deschis si endoscopic. Cel deschis deja speram ca cu timpul va deveni istorie. Se foloseste tot mai rar. Tratamentul endoscopic este tratamentul de baza. Este vorba despre rezectia transuretrala a prostatei, care poate fi unipolara, bipolara, incizia transuretrala a prostatei. De asemenea enucleerea cu laser sau vaporizarea cu laser a prostatei. Acestea sunt tehnicile de baza, plus acum sunt niste tehnici mai moderne, mai noi. Medicul urolog a oferit si cateva sfaturi pentru barbati, cu scopul prevenirii adenomului de prostata.”

Vasile BOTNARU, MEDIC UROLOG: „Principalele masuri de preventie sunt un mod sanatos de viata, o alimentatie echilibrata, un consum suficient de lichide. Sunt studii care au demonstrat ca folosirea in alimentatie a semintelor de bostan sau uleiul din seminte de bostan contine substante numite fitosteroli care actioneaza benefic asupra dezvoltarii adenomului de prostata, adica inhiba sau previne aparitia adenomului de prostata. Deasemenea se sustine ca licopina care se contine in tomatele rosii deasemenea are un efect de profilaxie a adenomului de prostata. Adica in general o alimentatie mai bogata in fructe si legume, un mod sanatos de viata, evitarea supraracelilor - masuri de ordin general. Oamenii de stiinta sustin ca daca toti barbatii ar ajunge la 100 de ani, 100 de procente dintre ei ar dezvolta adenom de prostata si ar avea nevoie de tratament chirurgical.”