Chiar daca varsta inaintata, lipsa de miscare, salteaua de proasta calitate sau somnul neodihnitor sunt principalii „vinovati de serviciu” pentru articulatii intepenite dimineata, de multe ori adevarata cauza este cu totul alta, mai ales daca problemele persista pe termen lung.
Articulatii intepenite – cauze
Uneori, astfel de simptome pot ascunde mai multe tipuri de artrita, inclusiv osteoartrita (sau artroza), o subcategorie reprezentativa pentru persoanele varstnice. Dar pot fi si semnale ale formelor inflamatorii de artrita, cum sunt artrita reumatoida, artrita psoriazica sau spondilita anchilozanta.
Pe masura ce inaintam in varsta, cartilajul si celelalte tesuturi conjunctive care acopera articulatiile se uzeaza, productia de lichid sinovial scade. Astfel apar durerile articulare, care se manifesta sub forma de articulatii intepenite, cu precadere dimineata, din cauza faptului ca esti inactiv pe parcursul noptii. In cazul artritei de origine inflamatorie, amorteala este cauzata de inflamatii, scrie webmd.com.
Diferenta dintre durerile in osteoartrita si cele cauzate de inflamatii consta in faptul ca cele din urma pot persista mai mult timp, uneori cateva ore, in timp ce primele trec de la sine in cateva minute, imediat ce incepi sa faci putina miscare.
Redoarea sau rigiditatea articulara este unul dintre cele mai frecvente simptome ale spondilitei anchilozante, afectand cu precadere coloana, soldurile si genunchii. Asadar, in cazul in care suferi de aceasta afectiune, cel mai probabil vei avea parte de articulatii intepenite la nivelul gatului si in regiunea lombara.
La cei cu artrita reumatoida si osteoartrita, redoarea articulara este mai pronuntata dimineata si mai puternica decat in cazul spondilitei anchilozante. Insa poate fi ameliorata cu un dus fierbinte si exercitii usoare.
Alte afectiuni medicale ce pot cauza dureri si redoare articulara sunt bolile glandei tiroide, carenta de vitamina D, fibromialgia, lupusul, guta, bursita, dar si obezitatea.
Cum elimini senzatia de articulatii intepenite
Daca te trezesti cu articulatii intepenite si dureri mai mult de 3 zile consecutive, ar fi cazul sa stabilesti un consult la medicul reumatolog pentru investigatii amanuntite.
In urma rezultatelor, specialistul va descoperi cauza precisa si va putea sa intocmeasca un plan de tratament adecvat care sa amelioreze simptomele.
Pe langa medicatia specifica (analgezice, antiinflamatoare nesteroidiene precum aspirina, ibuprofenul sau naproxenul, produse biologice), cu siguranta va fi nevoie sa faci anumite modificari si in stilul de viata: exercitii fizice zilnice usoare (meditatie, yoga, tai chi, pilates), scaderea in greutate, evitarea stresului, postura corecta la birou sau in timpul somnului, hidratarea corecta si odihna suficienta.