Colul uterin al femeii sufera constant modificari ciclice, in functie de menstruatia acesteia. In cursul acestor schimbari fiziologice, celulele cervicale pot suferi diverse mutatii, favorizand aparitia celulelor precanceroase, mai ales in cazul infectiei cu Virusul Papiloma Uman.
Corina CARDANIUC, MEDIC GINECOLOG-OBSTETRICIAN: „Cauza cancerului de col uterin este infectia cu Virusul Papiloma Uman, acea infectie numita si HPV. Este o infectie care se transmite prin contact sexual si contact direct piele la piele.”
Pe langa infectia cu Virusul Papiloma Uman mai sunt si alti factori de risc in dezvoltarea acestui tip de cancer printre care se numara: viata sexuala dezordonata, infectiile cu transmitere sexuala, imunodepresia, obezitatea si fumatul. Din cauza lipsei simptomelor in stadiile incipiente ale bolii, cancerul de col uterin mai este numit si „ucigas silentios”.
Corina CARDANIUC, MEDIC GINECOLOG-OBSTETRICIAN: „In stadiile incipiente practic simptomatologie nu exista, iar atunci cand ea apare deja este vorba de stadii tardive. In stadiile tardive simptomatologia se refera la sangerari anormale, sangerari in timpul relatiilor sexuale, eliminari anormale din vagin si durere.”
Olesea CECHIR, REPORTER SPECIALIST MEDICAL: „Testul Babes Papanicolau este un test de screening al cancerului de col uterin si se efectueaza tuturor femeilor cu varsta cuprinsa intre 25 si 65 de ani, gratuit la medicul de familie, o data la 3 ani”.
Screening-ul se efectueaza la nivel national si are drept scop evidentierea stadiilor precanceroase ale bolii. Celulele din colul uterin se recolteaza cu ajutorul acestei periute fine de tip bradut.
Corina CARDANIUC, MEDIC GINECOLOG-OBSTETRICIAN: „Ea se introduce in canal si se face o rotatie de 5 ori si dupa care se pune in containerul asta.”
Procedura nu este dureroasa, iar in functie de rezultatele obtinute frecventa examinarilor ar putea creste.
Tratamentul cancerului de col uterin depinde de extinderea leziunii. Pe masura ce dimensiunea tumorii creste, se schimba si tactica de tratament a acesteia.
Corina CARDANIUC, MEDIC GINECOLOG-OBSTETRICIAN: „Atunci cand leziunea este mai mica de 2 centimetri, deci leziunea nu este mai mare de 2 centimetri, nu invadeaza tesuturile vecine, femeia poate beneficia de o excizie de col sau conizare, se inlatura o portiune de col. Si astfel se pastreaza uterul, functia reproductiva, functia menstruala. Atunci cand avem un cancer de col si iarasi leziunea nu depaseste 4 centimetri, depinde foarte mult daca sunt invadati ganglionii limfatici sau nu. O modalitatate ar fi trahelotomia.”
Trahelotomia este o interventie de inlaturare a colului uterin impreuna cu tesuturile adiacente, cu sau fara ganglioni limfatici. Avantajul metodei este pastrarea functiei reproductive a femeii. In cazuri mai grave, se recurge la histerectomie. Din fericire, cancerul de col uterin poate fi prevenit. Elementele esentiale sunt controalele regulate la medicul ginecolog si vaccinarea anti-HPV a fetitelor cu varsta cuprinsa intre 10-11 ani.