05.02.2022
Investigatia prin rezonanta magnetica. Tatiana Plescan, medic imagist: „Aceasta ne da posibilitatea sa analizam foarte detaliat morfologia, structura, anatomia, dar si functia organului si sa depistam modificarile patologice foarte fine” - VIDEO

Rezonanta Magnetica Nucleara, denumita, pe scurt, RMN, este o investigatie performanta si moderna care ofera informatii precise fata de celelalte investigatii traditionale. Afla tot ce trebuie sa stii despre examinarea prin rezonanta magnetica dintr-un reportaj marca iSanatate

Tatiana PLESCAN, MEDIC IMAGIST: „Rezonanta magnetica nucleara sau cu alte cuvinte imagistica prin rezonanta magnetica reprezinta o metoda de scanare a corpului uman si a organelor. Aceasta ne da posibilitatea sa analizam foarte detaliat morfologia, structura, anatomia, dar si functia organului si sa depistam modificarile patologice foarte fine.”

Deci, Rezonanta Magnetica Nucleara sau RMN, care mai poate fi inlocuita cu IRM - Imagistica prin Rezonanta Magnetica - este o tehnica medicala care utilizeaza campul magnetic puternic, undele radio si un computer pentru a produce imagini ale structurilor corpului.

Cum oferim corect suport psihoemotional rudelor care sunt bolnave de cancer? Tatiana Mendes, onco-psiholog, psihoterapeut: „In cancer este foarte important spiritul de lupta, si studiile vorbesc despre asta” - VIDEO

Tatiana PLESCAN, MEDIC IMAGIST: „Pentru pregatire pentru rezonanta magnetica trebuie initial sa scoatem toate obiectele metalice. Apoi, noi introducem pacientul in camera de scanare, unde este deja campul magnetic foarte inalt. Pacientul se culca pe masa specializata si zona de scanare va fi acoperita cu antena de radiofrecventa. Dam pacientului castile in care se aude muzica. Astfel, sunetul de vibratie si zgomotul al aparatului va fi minimalizat. Pacientul trebuie sa stea nemiscat pe tot parcursul investigatiei, de la 10 la 30 de minute. El nu va simti nici un disconfort.”

Personalul medical este intotdeauna in apropiere in timpul manevrei. In plus, exista, de obicei, un mijloc de comunicare cu medicii, cum ar fi o sonerie detinuta de catre pacient.

Tatiana PLESCAN, MEDIC IMAGIST: „Deseori, in imagistica prin rezonanta magnetica pentru o vizualizare mai detaliata a organelor noi introducem si o substanta de contrast. Aceasta este practic inofensiva pentru organismul uman. Ea se introduce prin vena cubitala de la 5-7 milimetri. Baza contrastului pentru rezonanta magnetica din metalul rar, numit gadoliniu.”

Scanarea RMN  este interzisa persoanelor cu hipersensibilitate sau alergie la substanta de contrast folosita.

Tatiana PLESCAN, MEDIC IMAGIST: „In unele cazuri noi putem aplica chiar si anestezia. Pentru copiii mici, care nu pot sta nemiscat 20-25 de minute, sau pentru pacientii care nu pot rezista in spatiul inchis, in cazul claustrofobiei.”

Aceasta investigatie poate fi folosita ca o metoda extrem de precisa de detectare a  proceselor patologice din tot corpul.

Tatiana PLESCAN, MEDIC IMAGIST: „Indicatiile pentru rezonanta magnetica sunt diferite patologii ale creierului sau a cordonului medular, tesuturile moi ale gatului, investigatia glandei mamare, a ficatului cu vizualizare cailor biliare, cu utilizarea contrastului special care intra in celula hepatica, ce nu putem face prin alte metode. Alte indicatii sunt patologiile de la nivelul bazinului mic.”

Scanarea prin rezonanta magnetica nu este dureroasa si nu implica utilizarea radiatiei cu raze X.

Tatiana PLESCAN, MEDIC IMAGIST: „Pe femei noi le rugam sa se demachieze pana la interventie, deoarece anume machiajul pentru ochi, cel care contine sclipici, contin particule de metal care produc artefactele metalice. Ele fac ca in timpul investigatiei sa pierdem claritatea unei regiune din imagine. ”

Dupa ce scanarea IRM este finalizata, computerul genereaza imagini vizuale din zona a corpului care a fost scanat. O selectie din aceste imagini vor fi printate pe film radiologic si inscrise pe un CD. Rezultatul investigatiei este eliberat de medicul radiolog imagist.

Tatiana PLESCAN, MEDIC IMAGIST: „Contraindicatiile pentru investigatia prin rezonanta magnetica sunt prezenta obiectelor metalice in corp, ca tija metalica aplicata dupa fracturarea osului sau alte implante care au mecanisme metalice, ca implantele auditive sau cardiace.”

Investigatia poate fi repetata ori de cate ori este nevoie, iar durata unei scanari prin rezonanta magnetica depinde de zona corpului care este studiata.

Ce trebuie sa faci ca sa te simti si sa arati bine? Tatiana Koberidze, blogger: „Ma conduc dupa principiul 80% - alimente sanatoase, 20% - imi permit tot ce imi doresc” - VIDEO

Articole din aceeasi categorie