25.11.2021
Cand trebuie sa ne alarmeze nivelul de leucocite din sange? Elena Rotari, terapeut: „Cresterea exagerata a numarului de leucocite in sange poate fi un raspuns la mai multe probleme de sanatate”

Elena Rotari, terapeut, ne spune cele mai importante informatii despre nivelul de leucocite din sange, intervalele considerate a fi normale pentru acestea, dar si semnficatiile clinice pentru leucocite marite, exclusiv intr-un interviu marca isanatate.protv.md.

Cand trebuie sa ne alarmeze nivelul de leucocite din sange? Elena Rotari, terapeut: „Cresterea exagerata a numarului de leucocite in sange poate fi un raspuns la mai multe probleme de sanatate”

„Leucocite prezinta celulele albe a sangelui, care au un rol vital pentru sanatate. Ele asigura protectia organismului in fata infectiilor. Valorile normale ale leucocitelor se incadreaza intre 4.000 si 10.000 per millimetru cub. Acest interval este valabil pentru o persoana adulta, sanatoasa. Exista si alte intervale fiziologice, diferite de intervalul standard, fiind luat in considerare momentul vietii (exemplu: leucocite marite in sarcina, nou-nascuti, copii de pana la 5 ani),” spune terapeutul.

Astfel, alte intervale considerate a fi normale pentru leucocite sunt: 

- la nou nascuti: 13.000 – 38.000 pe milimetru cub; 

- la doua saptamani dupa nastere: 5.000 – 20.000 pe milimetru cub; 

- trimestrul trei de sarcina (pentru femeia insarcinata) – 5.800 – 13.200 pe milimetru cub.

Stop violentei impotriva femeilor! Ce sa faci ca sa nu cazi in capcanele violentei. Irina Parvan, psihoterapeut: „De regula, violenta fizica este combinata cu violenta sexuala impotriva unei femei”

„Cresterea exagerata a numarului de leucocite poarta numele de leucocitoza si poate fi un raspuns la urmatoarele probleme de sanatate si semnifica apararea organismului impotriva unei infectii sau in timpul unei boli,” a mai adaugat specialistul.

Asadar, exista mai multe semnficatii clinice pentru leucocite marite, printre care se afla: 

1. Infectiile active – bacteriene, virale, parazitare, fungice. 

2. Anumite medicamente care cresc leucocitele (ex: corticosteroizi, epinefrina). 

3. Afectiunile maduvei spinarii (mielofibroza) – cauzeaza productia excesiva de leucocite. 

4. Leucemiile – leucemia limfocitara (acuta si cronica) si mieloida (acuta si cronica). 

5. Reactiile alergice acute si alergiile cronice. 

6. Afectiunile autoimune (poliartrita reumatoida).

7. Crizele convulsive.

8. Altele: fumatul, leziuni si traumatisme, stres emotional, travaliu in nastere, la persoanele care fac sport in exces. 

9. Diabet zaharat dezechilibrat. 

10. Boli renale severe. 

11. Dureri severe. 

12. Scoaterea splinei (splenectomia). 

13. Hemoragii. 

In rezultat, cand ai o modificare a numarului de leucocite in sange, fara alte simptome si diagnostic enumerate mai sus, este cel mai bine sa mergeti la un medic de medicina interna pentru o prima evaluare.

Prin urmare, diagnosticul nu se bazeaza doar pe leucocite marite, sunt evaluate si alti parametri sangvini.

In concluzie:

Terapeutul spune ca, o urgenta majora este cand avem leucocite crescute de peste 2-3 ori mai mult, in restul cazurilor cand avem o crestere nesemnificativa nu trebuie sa ne alarmeze, e cazul de monitorizat indicatorul dat dupa un interval anumit de timp, insa aceasta nu este semn ca sa nu te adresezi la medic.

Ai scurgeri de urina involuntare? Afla de la Elena Parpaut, medic obstetrician-ginecolog ce este si cum se trateaza incontinenta urinara: „La stres, dupa un stranut, efort fizic, chiar si atunci cand ne-am impiedicat” - VIDEO

Articole din aceeasi categorie