09.02.2022
Cauzele bolilor de ficat. Nu doar alcoolul distruge ficatul!

Pe langa consumul de alcool, cauzele bolilor de ficat includ diabetul, hipertensiunea arteriala, dar nu numai. Multi factori de risc asociati cu boala de ficat gras pot fi insa evitati, daca avem o dieta echilibrata si facem zilnic miscare. 

Care sunt cauzele bolilor de ficat?

Boala de ficat gras sau steatoza hepatica nonacoolica nu are inca o cauza bine definita. Exista insa cativa factori de risc pe care specialistii au reusit sa ii identifice. Prin acestia se numara:

- supraponderabilitatea sau obezitatea;

- diabetul de tip 1 sau 2;

- nivelul crescut al trigliceridelor, al colesterolului „rau” LDL si cel scazut al colesterolului „bun” HDL;

- sindromul metabolic (o combinatie de afectiuni medicale care cresc riscul de boli cardiovasculare, diabet si probleme ale inimii, manifestate prin colesterol LDL si trigliceride marite, colesterol HDL scazut, glicemie crescuta si hipertensiune);

- varsta inaintata (boala de ficat gras afecteaza cu precadere persoanele cu varsta peste 50 de ani, dar poate aparea inclusiv la copii);

- menopauza;

- apneea obstructiva de somn;

- grasimea viscerala.

De asemenea, exista si cauze mai putin comune, cum ar fi:

- scaderea rapida in greutate;

- infectia cu hepatita C;

- anumite medicamente (glucocorticosteroizi, estrogen sinstetic, metotrexat, amiodarona, tamoxifen);

- expunerea la anumite toxine;

- sindromul de ovar polichistic.

Si copiii pot avea ficat gras!

Se estimeaza ca 10% dintre copiii americani cu varste cuprinse intre 2 si 19 ani, adica aproape 6 milioane, se confrunta cu boala de ficat gras. Afectiunea a luat amploare mai ales in ultimii 20 de ani, ca urmare a fenomenului epidemic numit obezitate infantila.

Supraalimentarea, alimentele foarte grase, dulciurile si lipsa de miscare se numara printre cauzele bolilor de ficat la copii. In plus, acesti factori cresc semnificativ riscul de diabet si alte afectiuni asociate obezitatii.

Vestea buna este ca bolile de ficat, atat la copii, cat si la adulti, pot fi prevenite prin schimbarea stilului de viata si a regimului alimentar.

Miscarea zilnica si dieta bogata in fructe, legume, carne slaba, cereale sunt elementele esentiale care ajuta la reducerea semnificativa a riscului de instalarea a bolii de ficat gras, dar si a altor afectiuni asociate.

De Ziua Mondiala a Stomatologului, inspira-te din reportajele marca iSanatate. Afla cum ingrijim corect dantura, pentru un zambet sclipitor!

Articole din aceeasi categorie