09.02.2022
De Ziua Mondiala a Stomatologului, inspira-te din reportajele marca iSanatate. Afla cum ingrijim corect dantura, pentru un zambet sanatos si sclipitor!

La data de 9 februarie este sarbatorita in mod traditional Ziua Mondiala a Stomatologului, sarbatoarea profesionala a dentistilor si medicilor stomatologi.

Ziua Mondiala a Stomatologului este sarbatoarea profesionala a dentistilor si medicilor stomatologi, celebrata in intreaga lume pe 9 februarie, in ziua comemorarii Sfintei Apollonia, care este patroana celor suferinzi de durere de dinti si a stomatologilor.

Era fiica unui functionar de stat major in Alexandria, care credea in Hristos, pe vremea cand multi compatrioti ai ei erau pagani. La varsta de 49 de ani, in perioada persecutiei crestinilor, a fost martirizata. Calaul i-a extras dintii si i-a zdrobit maxilarele. Atunci ea a rezistat torturilor inumane, a fost ferma in credinta ei si nu a renuntat la crestinism. In acel moment, ea a devenit patroana celor care sufera de durere de dinti si alte boli stomatologice, iar mai tarziu si a insasi stomatologilor.

In 1984 Organizatia Mondiala a Sanatatii si Societatea Internationala a Stomatologilor a stabilit ziua de 9 februarie drept Ziua Mondiala a Stomatologului.

Mai jos iti prezint cateva link-uri cu articole legate de unzambet sanatos si frumos, marca iSanatate:

- Problemele dentare ale adultilor, de foarte multe ori, isi au originea din copilarie. Adriana Gangan, medic stomatolog, explica modul in care apar cariile la copii si ofera solutii pentru parintii ingrijorati de sanatatea dentara a copiilor. Citeste mai mult.

- Gingiile, la fel ca dintii, pot spune multe despre sanatatea ta generala. Daca sunt roz si ferme, atunci inseamna ca sunt sanatoase, iar daca le simti sensibile, inflamate si sunt de culoare rosie, e posibil sa ai o afectiune la nivelul gingiilor. Citeste mai mult.

- De-a lungul timpului, s-au folosit o serie de materiale pentru confectionarea lucrarilor dentare. Acestea s-au imbunatatit constant, ajungandu-se la materiale care au o rezistenta si o estetica deosebita. Vedem care sunt acestea si care este raportul pret-calitate pe care il ofera pacientilor. Citeste mai mult.

- Fatetele dentare sunt constructii protetice unidentare, reprezentate de o foita fina de ceramica,  realizate in laboratorul dentar, care se aplica de catre medicul stomatolog pe suprafata dintelui in vederea imbunatatirii aspectului dintilor. Fatetele dentare pot schimba radical atat culoarea dintelui, dar mai ales forma si pozitia acestuia. Afla toate secretele de la stomatologul Olga Curea. Citeste mai mult.

- Dentitia primara este alcatuita din asa-zisii „dinti de lapte care sunt inlocuiti mai tarziu de dintii permanenti. Eruptia dintilor de lapte incepe la varsta de 6 luni si se incheie in jurul varstei de 2 ani. Cea mai frecventa intrebare din partea parintilor este cand incep sa cada primii dinti sau cu alte cuvinte cand incepe schimbul fiziologic de dinti? Citeste mai mult.

- Odata cu tehnologia, o multime de domenii au evoluat foarte mult, printre acestea numarandu-se si stomatologia. In prezent, orice operatie dentara, fie implantarea, protezarea dintilor sau reabilitarea totala poate fi efectuata prin proiectare virtuala. Baza sistemului consta dintr-un program computerizat ce prelucreaza informatia si ofera un plan foarte exact si individualizat de tratament. Citeste mai mult.

- Un zambet sanatos si mai ales frumos, este de multe ori garantia succesului. Dantura frumoasa ofera un zambet agreabil, facandu-ne mult mai increzatori si nu in ultimul rand, mult mai indrazneti. Pe langa albirea dentara, cu siguranta ai auzit de fatetele dentare. Ce sunt acestea? Ce avantaje au? Cine poate sa profite de ele, dar si cui sunt contraindicate? Citeste mai mult.

- Un zambet frumos este in primul rand o dantura sanatoasa. Afla de la specialistul Victoria Badicico cum trebuie sa aI grija corect de dinti si de ce nu e bine sa-i albesti acasa. Citeste mai mult.

- Daca nu stii ce e durerea de dinti, te poti considera un om norocos. Totusi, nu toti se pot lauda cu o dantura perfect sanatoasa. Iar cele mai simple si mai comune afectiuni ale dintilor sunt CARIILE. Citeste mai mult.

- Zambetul este cartea noastra de vizita, si ceea ce ne ofera mai multa incredere in noi. Afla care sunt accesoriile pentru dinti, necesare pentru o igiena orala corecta, dar si un zambet perfect. Citeste mai mult.

- Toata lumea stie ca periajul este recomandat zilnic, timp de 2 minute in fiecare dimineata si seara inainte de culcare, insa nu toata lumea stie cum sa faca corect acest lucru. Desi la prima vedere se pare o tehnica usoara, trbuie sa stii ca aceasta este o parte foarte importanta a ingrijirii orale. Citeste mai mult.

- Vrei dinti imaculati, dar te temi sa nu afectezi smaltul dintilor? Stomatologul Viorica Gutan a fost invitata Vladei Mardari la emisiunea iSanatate si dezminte miturile si ne spune totul despre albirea dentara: „Toate studiile care au fost facute au demonstrat ca integritatea dintilor nu este afectata in urma procedurii de albire dentara". Citeste mai mult.

- Pentru cei mici, tentatiile dulciurilor sunt la tot pasul. Este bine cunoscut efectul negativ al consumului de produse cu mult zahar asupra danturii, astfel, parintii trebuie sa-i invete pe copii sa aiba grija de mici de dintii lor. Citeste mai mult.

- Tehnologiile medicale au evoluat enorm si acum e posibil sa iti faci o dantura absolut noua, de la zero! Aflam totul despre reabilitarea completa a danturii, o procedura complicata, dar foarte necesara pentru multi. Citeste mai mult.

Un motociclist ramas paralizat a devenit prima persoana care poate sa mearga din nou dupa ce i s-a implantat un cip in coloana

Articole din aceeasi categorie