13.11.2021
Stiai ca o plomba dentara poate rezista si pana la 50 de ani? Nicolae Storojov, medic stomatolog iti spune din ce se fac acestea: „Materialele pentru lucrarile dentare trebuie sa fie rezistente si sa aiba o estetica deosebita” - VIDEO

De-a lungul timpului, s-au folosit o serie de materiale pentru confectionarea lucrarilor dentare. Acestea s-au imbunatatit constant, ajungandu-se la materiale care au o rezistenta si o estetica deosebita. Vedem care sunt acestea si care este raportul pret-calitate pe care il ofera pacientilor, afla dintr-un reportaj marca iSanatate.

Materialele dentare sunt de diferite tipuri, iar utilizarea acestora depinde in primul rand de afectiunea pe care o are pacientul.

Nicolae STOROJOV, MEDIC STOMATOLOG: „In practica stomatologica exista 2 clase de materiale care se folosesc in restaurari. Avem restaurari directe si indirecte. Restaurarile directe folosesc materialele nemijlocit in cabinetul dentar. Materialele de electie din clasa data sunt materialele compozite fotopolimerizabile. Ele sunt ultima generatie de materiale care ne ofera o estetica, morfologie si anatomie identica unui dinte natural.”

Materialele compozite sunt de obicei in forma de seringa si se aplica direct pe dinte.

Nicolae STOROJOV, MEDIC STOMATOLOG: „Ele se modeleaza in forma dintelui natural si se pun pe straturi pentru a obtine o caracteristica fizica si biologica asemanatoare dintelui natural si sa obtine un rezultat bun in timp.”

Compozitele dentare sunt cele mai folosite materiale pentru a trata plombe, obturatii dentare, fracturi, carii sau fisuri. 

Nicolae STOROJOV, MEDIC STOMATOLOG: „Pe langa materialele compozite fotopolimerizabile mai sunt cimenturile. Din pacate, durata de viata a acestora in cavitatea bucala este mica, comparativ cu cele compozite, care poate fi de 10-15 ani. Mai sunt si materialele amalgame, asa o plomba din amalgam poate tine pana la 50 de ani.”

Muncesti in ture de noapte si ai insomnie? Afla de la Victoria Sircu, medic somnolog, cum sa depasesti mai usor noptile albe

Materialele pentru lucrarile dentare trebuie sa aiba, in principal, 2 proprietati, sa fie rezistente si sa aiba o estetica deosebita.

Nicolae STOROJOV, MEDIC STOMATOLOG: „Daca e sa vorbim de restaurarile indirecte in colaborare cu laboratorul dentar putem sa construim diferite lucrari. Aici noi putem sa vorbim despre proteze din acrilat sau chiar dinti temporari din acrilat. Acrilatul ca material stomatologic are avantaje si dezajantaje. Ca dezavantaje sunt schimbarea de culoare a materialului, eroziunea si fracturarea lui. Ca avantaj pot spune pretul redus al lucrarii.”

Asadar, cand vorbim de un dinte din plastic, vorbim de fapt despre o lucrare provizorie din acrilat. Insa, majoritatea oamenilor, atunci cand este vorba despre coroane definitive, total fizionomice, se gandesc imediat la ceramica sau portelan.

Nicolae STOROJOV, MEDIC STOMATOLOG: „Metaloceramica in stomatologie este un material foarte des intalnit. El a fost elaborat inca in secolul trecut. Toate aceste lucrari sunt facute manual in laboratorul dentar. El este estetic si confectionat dintr-un carcas metalic si o acoperire din ceramica. Din pacate, cu timpul, noi imbatranim, are loc o retractie gingivala si carcasa din metal uneori incepe sa se vada la nivelul gingiei, ceea ce devine inestetic.”

Zirconiul este un material care a aparut recent si a revolutionat stomatologia.

Nicolae STOROJOV, MEDIC STOMATOLOG: „In ceea ce priveste coroanele de zirconiu, ele nu au carcasa metalica si sunt dintr-un singur tip de material. Metodele de confectionare sunt digitale, se folosesc 3D scanere si 3D printere. Manual se reda doar culoare si unele particularitati estetice si efecte optice ale lucrarii. Ele sunt mai rigide si rezistente in timp. Diferenta de culoare la fel nu o putem vedea in cazul coroanelor de zirconiu pentru ca nu este carcasul de metal.”

Dar, oare tipul materialului ales va influenta cumva pretul lucrarii?

Nicolae STOROJOV, MEDIC STOMATOLOG: „Dragii mei pacienti, vreau sa va informez ca pretul lucrarii alese in cabinetul stomatologic poate varia in functie de materialul lucrarii. Daca e sa vorbim de acrilat, acesta va fi mai ieftin, in comparatie cu metaloceramica sau dioxidul de zirconiu care sunt net superioare acrilatului, dar care sunt mai scumpe.”

Petele pigmentare pe fata - de ce apar si cum sa le tratam corect? Cristina Botnari, medic cosmetolog, iti spune cum le putem indeparta: „Tulburarile de sinteza a melaninei produc aceste pete pigmentare” - VIDEO

Articole din aceeasi categorie