Cristina BOTNARI, MEDIC COSMETOLOG: „Pigmentul natural care determina culoarea pielii o reprezinta melanina. Aceasta protejeaza pielea noastra de radiatiile ultraviolete. Tulburarile de sinteza a melaninei produc aceste pete pigmentare, care apar de obicei dupa o expunere prelungita la soare.”
In termeni medicali, acestea se numesc pete pigmentare, dar in popor sunt mai cunoscute sub denumirile de „pete de batranete” ori „pete de soare”.
Cristina BOTNARI, MEDIC COSMETOLOG: „Exista mai multe tipuri de hiperpigmentari. Una dintre ele este melasma. Aceasta este cauzata cel mai frecvent de dezechilibrele hormonale care apar in sarcina. Melasma apare in partea superioara a fetei. Pigmentarea postinflamatorie apare de obiecei la adolescenti, la persoanele cu ten acneic, la care pe langa acneea propriu-zisa si inflamtii, mai observam si multe pete pigmentare. Acestea sunt foarte greu de inlaturat. Un alt tip de hiperpigmentare o reprezinta pistrui, care apar de obicei in perioada calda a anului, cum e primavara. In perioada rece a anului ele se atenueaza. La fel, intalnim hiperpigmentarea in cazul folosirii unor preparate fotosensibilizante, cum ar fi retinoizii perorale sau antibioticele.”

Aceste hiperpigmentari ale pielii nu au un impact negativ asupra starii de sanatate, insa pot fi inestetice, afectand increderea in sine.
Luminita APOSTU-BOGZA, PACIENTA: „Am observat ca dupa ce am venit din vacanta au aparut aceste pete chiar daca eu am folosit o crema cu protectie solara puternica. Am decis sa merg la medicul cosmetolog pentru a-mi recomanda un tratament. Medicul mi-a recomandat tratarea cu laser.“
Cristina BOTNARI, MEDIC COSMETOLOG: „Exista mai multe tratamente cosmetice pentru inlaturarea petelor pigmentare. Una dintre cele mai eficiente o reprezinta laserul nonablativ. Acesta prin intermediul unei unde de soc distruge melanina de la nivelul petelor pigmentare, insa fara a afecta epiderma. Astfel, nu avem nevoie de perioada de reabilitare dupa procedura cu el.“
Atat medicul, cat si pacientul va purta pe durata intregii proceduri ochelari speciali de protectie. Tratamentul cu laser a demonstrat rezultate remarcabile, fiind o metoda sigura, inofensiva si eficienta.
Cristina BOTNARI, MEDIC COSMETOLOG: „In pofida numeroaselor beneficii avem si cateva contraindicatii: sarcina si alaptarea, bolile acute de piele, herpesul, exemele, dermatitele sau administrarea de medicamente fotosensibilizante ca retinoizii, antibioticele si pielea recent bronzata.“
Totusi, indepartarea petelor pigmentare nu se poate face intr-o singura sedinta, deoarece petele nu sunt superficiale, ci destul de profunde.
Cristina BOTNARI, MEDIC COSMETOLOG: „Numarul de sedinte este individual in dependenta de adancimea petelor pigmentare si de dimensiunile acestora. In medie noi recomandam 3-5 proceduri care sunt efectuate la un interval de 3-4 saptamani.“
Procedura dureaza nu mai mult de 15 minute.
Cristina BOTNARI, MEDIC COSMETOLOG: „Fiind un laser non-ablativ si neafectand epiderma nu avem nevoie de perioada de reabilitare. Totusi trebuie sa respectam unele reguli cum ar fi protectia solara cu SPF 50+ si aplicarea ei la fiecare 2-3 ore.“

Luminita APOSTU-BOGZA, PACIENTA: „Procedura a durat foarte rapid, spre suprinderea mea, credeam ca va dura mai mult. Am simtit cateva intepaturi, nu neparat placute, dar suportabile. Ma bucur mult ca nu am roseata sau iritatii si pot asa sa imi continui ziua si planificarile pe care le am.“