08.01.2022
Ai respiratie urat mirositoare, sangerari in timpul periajului sau sensibilitate, s-ar putea sa ai gingivita. Valeriu Balta, medic stomatolog: „Este important, cand observam aceste simptome sa ne adresam la medicul stomatolog” - VIDEO

Gingiile, la fel ca dintii, pot spune multe despre sanatatea ta generala. Daca sunt roz si ferme, atunci inseamna ca sunt sanatoase, iar daca le simti sensibile, inflamate si sunt de culoare rosie, e posibil sa ai o afectiune la nivelul gingiilor. Afla dintr-un reportaj marca iSanatate ce este gingivita si care sunt cauzele ei.

Valeriu BALTA, MEDIC STOMATOLOG: „Gingivita este un proces inflamator a gingiei care cel mai frecvent se caracterizeaza prin tumefiere, adica schimbarea culorii gingii, din roz-pal in rosu intunecat, sensibilitate, sangerare cel mai frecvent in timpul periajului si miros urat din gura.”

Tatiana MUNTEANU, PACIENTA: „In ultimul timp, in timpul periajului am observat o mica sangerare si un careva disconfort cand musc ceva mai tare. Ma deranjeaza, uneori am un pic de durere. Pentru a preintampina aparitia unei probleme mai grave am venit sa vedem care este cauza.”

Conform statisticilor, 8 din 10 persoane cu varsta de peste 35 de ani prezinta o forma de afectiune a gingiilor. Gingivita ocupand locul 6 printre cele mai raspandite boli.

Valeriu BALTA, MEDIC STOMATOLOG: „Cea mai frecventa cauza a gingivitei este placa bacteriana. Respectiv, daca nu avem o igiena satisfacatoare, atunci resturile de alimente si bacteriile existente in cavitatea bucala, dezvolta ulterior aceasta placa care duce la aparitia gingivitei. Placa bacteriana odata ce ramane mai mult timp in gura se poate mineraliza transformandu-se in tartrum. Tartrul actioneaza negativ asupra gingii si intregului paradont.”

Predominanta gingivitei este mai mare in cazul pacientilor cu diabet, in sarcina cand apar dezechilibre hormonale, la pacientii cu diete sarace in vitamina C sau la fumatori. 

Puterea recunostintei si alimentatia sanatoasa. Diana Chistol, nutritionista: „Benefic este sa consumam semintele de in, chia si susan, pentru curatarea colonului” - VIDEO

Valeriu BALTA, MEDIC STOMATOLOG: „Este important, cand observam aceste simptome sa ne adresam la medicul stomatolog care va evalua starea generala a danturii si gingiei.”

Tratamentul gingivitei trebuie efectuat inca din stadiile incipiente ale afectiunii, pentru a preveni aparitia complicatiilor. 

Valeriu BALTA, MEDIC STOMATOLOG: „In cazul in care avem gingivita se recomanda de obicei un detartraj, prin air flow, in dependenta de situatie. Totusi, foarte importanta este mentinerea igienei in conditii de casa. Un detartraj foarte bun, in cateva zile, nu va mai avea efectul dorit, daca igiena nu se mentine.”

Aparitia gingivitei poate fi prevenita daca sunt respectate cateva reguli esentiale pe care sa le urmezi acasa. 

Valeriu BALTA, MEDIC STOMATOLOG: „Daca vorbim despre igiena bucala, in primul rand se recomanda ca periajul dintilor sa nu fie mai putin de 3 minute, cu miscari verticale, orizontale si rotative. Dupa care se recomanda utilizarea atei dentare, apa de gura si la necesitate irigatorul bucal.”

O gingivita netratata la timp poate duce la boala parodontale care este o afectiune mult mai grava. Aceasta se caracterizeaza prin distructie osoasa, retractie gingivale si de obicei este o stare ireversibila.

Trebuie sa stii! Antrenamentul regulat te ajuta sa obtii un rezultat vizibil. Serghei Murzac, antrenor sportiv: „Este normal sa slabesti 3-4 kilograme pe luna” - VIDEO

Articole din aceeasi categorie