15.01.2022
Caria dentara - cea mai frecventa afectiune stomatologica intalnita la copii. Adriana Gangan, medic stomatolog: „Primul stadiu al cariei sunt petele albe, mai ales la dintisorii frontali sau cei din fata” - VIDEO

Problemele dentare ale adultilor, de foarte multe ori, isi au originea din copilarie. Adriana Gangan, medic stomatolog, explica modul in care apar cariile la copii si ofera solutii pentru parintii ingrijorati de sanatatea dentara a copiilor. Afla mai multe dintr-un reportaj marca iSanatate.

Caria dentara este una dintre cele mai frecvente afectiuni stomatologice in randul copiilor. Se manifesta prin demineralizarea tesutului dur al dintelui, procesul ajungand in profunzimea dintelui.

Adriana GANGAN, MEDIC STOMATOLOG: „Primul stadiu al cariei sunt petele albe, mai ales la dintisorii frontali sau cei din fata. Deseori apar niste pete mai albe decat culoarea dintilor. Daca nu se intreprinde nici o metoda de profilaxie sau tratament se transforma intr-o culoare mai galbena sau la un moment dat bruna, pana se formeaza gaurelele.”

Caria de biberon este o forma severa de carie ce apare la copiii cu varsta de pana la 3 ani. Numita si carie galopanta, aceasta este destul de frecventa in randul bebelusilor, avand o evolutie extrem de rapida.

Adriana GANGAN, MEDIC STOMATOLOG: „Cel mai des este din cauza lapticului matern, chiar si acest praf, mai ales folosit noaptea. Stim foarte bine ca copilasii cu varste micute mananca destul de des, laptele fiind dulce ramane pe suprafata dintelui si respectiv incep a aparea aceste problemute dentare. O alta cauza, anume la cariile timpurii pot fi formate inca intrauterin in timpul sarcinii, cand se formeaza mugurii dentari, daca sunt careva schimbari sau un dezechilibru hormonal sau mamica este cu o toxicoza foarte indelungata la fel pe parcurs cand apar dintisorii poate sa apara aceste cariute.”

Cand sa mergi cu copilul la logoped, care sunt semnele? Tatiana Blaga, logoped: „Catre varsta de 2 ani, copiii vorbesc in fraze scurte, iar la 3 ani – in fraze desfasurate” - VIDEO

Principala cauza de aparitie a cariilor la copii este igiena dentara necorespunzatoare. Aceasta ar insemna un periaj dentar efectuat necalitativ in lipsa supravegherii parintelui.

Adriana GANGAN, MEDIC STOMATOLOG: „O alta cauza este o alimentatie neechilibrata ce presupune folosirea carbohidratilor, produselor fainoase, bauturilor indulcite cum ar fi ceaiuri, sucuri, compoturi, chiar si aceleasi bauturi carbogazoase. Un alt moment este vizita la stomatolog. La fel poate fi si ereditar.”

Asadar, primul semn care ar trebui sa alarmeze parintii este mirosul neplacut din gurita copilului pe tot parcursul zilei.

Adriana GANGAN, MEDIC STOMATOLOG: „Daca acest miros apare doar de dimineata este ceva normal. Daca este pe tot parcursul zilei inseamna ca sunt careva problemute la nivelul dintilor. Un alt semn este culoarea dintisorilor si anume petele acestea galbene, negre, gaurile sau in timpul masticatiei daca ei acuza careva disconfort sau chiar dureri trebuie sa vizitam medicul stomatolog pentru a exclude aceasta problema.”

Diagnosticul cariei dentare se efectueaza prin intermediul examenului intraoral sau al radiografiei. Vestea buna este ca poti trata rapid o carie dentara incipienta. Tratamentele odontologice pentru defectele minore sunt rapide si lipsite de durere.

Adriana GANGAN, MEDIC STOMATOLOG: „Cea mai simpla metoda atat pentru copil, cat si pentru medic sunt restaurarile dentare, sau le mai spunem noi plombite. Se curata foarte bine suprafata dintelui, anume cavitatea carioasa, se usuca si apoi se aplica preparatele speciale care noi le folosim, un adeziv apoi insasi plombita. Mai nou de cativa ani au aparut si coronitele dentare, care tot se pun la copii, dar doar in cazul cariilor profunde cand deja distructia dintelui este destul de masiva.”

Jucariile din lemn, o alternativa sanatoasa impotriva ecranelor. Igor Hincu, antrenor social: „Unul din cele mai importante criterii la jucarii este siguranta copilului” - VIDEO

Specialistii sustin ca prevenirea aparitiei cariilor la copii e mult mai usoara decat tratamentul acestora. Iata cateva sfaturi pentru parinti.

Adriana GANGAN, MEDIC STOMATOLOG: „Ajutati-va copiii la periajul dentar, sa fie efectuat zilnic, de 2 ori pe zi cel putin 1 minut. Sigur ca copiii nu au rabdare dar ne stradium.”

Periajul ar trebui sa inceapa de la aparitia primului dintisor. La unii copii acest proces se intampla mai devreme, la altii mai tarziu.

Adriana GANGAN, MEDIC STOMATOLOG: „Sunt niste dispozitive speciale numite degetare din silicon, mamica imbraca pe degetul ei si respectiv dupa fiecare alaptare ar fi de dorit de curatat cate un pic dintisorul chiar daca e foarte micut.”

O alimentatie echilibrata, bogata in fructe, legume, surse de proteine si gestionarea corecta a consumului de dulciuri la copii sunt deasemenea elemente cheie in preventia cariilor dentare.

Adriana GANGAN, MEDIC STOMATOLOG: „Daca stim ca copilul nostru iubeste dulce pentru ca stim cu totii ca ei asta prefera ne straduim dupa aceea sa le oferim apa sau un mar ca sa se produca autocuratirea. Si nu uitati de vizitele regulate la medicul stomatolog care se efectueaza odata la 3-4 luni in cazul copiilor si la 6 luni in cazul maturilor.”

Sigilarea este o metoda de prevenire a cariei dentare, utilizata atat la copii, cat si la adulti.

Adriana GANGAN, MEDIC STOMATOLOG: „Daca parintii au venit la o consultatie de rutina si noi observam ca suprafata maselutelor au niste fisuri destul de adanci si foarte subtiri unde cumva raman resturi alimentare pe dinte si nu se indeparteaza printr-un periaj dentar sigur recomandam sa fie efectuata procedura de sigilare a dintilor.”

Caz unic pentru tara noastra - pacient operat de o anomalie congenitala foarte rara. Adrian Rotaru, chirurg cardiovascular: „A fost eliminata radical patologia si problema pacientului respectiv, cu o recuperare intr-un termen record” - VIDEO

Articole din aceeasi categorie