21.01.2022
Ce boli sunt de vina daca ramai fara aer in somn si simti ca te sufoci

Senzatia ca ramai fara aer in somn este foarte tulburatoare si poate avea numeroase cauze. Desi apneea de somn este adesea incriminata, daca ramai fara aer in somn nu inseamna ca suferi neaparat de aceasta afectiune medicala.

Ce boli sunt de vina daca ramai fara aer in somn si simti ca te sufoci

Congestia nazala, edemul pulmonar, anxietatea, refluxul gastroesofagian, toate acestea pot fi cauze pentru care ramai fara aer in somn.

Afla mai jos care sunt posibile cauze ale senzatiei de lipsa de aer.

De ce ramai fara aer in somn: cauze posibile

Exista mai multe cauze pentru care ramai fara aer in somn, unele usoare, altele mai grave. Vezi mai jos cateva posibile explicatii.

Ai nasul infundat

Secretiile nazale pot ramane blocate in gat in timpul noptii, mai ales daca dormi cu capul la nivelul trunchiului, nu usor mai ridicat. Asta poate duce la blocarea cailor respiratorii, declansand tusea si senzatia de sufocare ce te pot trezi din somn.

Durerea in gat, gustul neplacut in gura si durerile sinusale pot fi, de asemenea, simptome care insotesc congestia nazala.

Un sutien nepotrivit iti poate crea probleme la coloana vertebrala, cat si dereglari ale circuitului sangvin. Ludmila Chistruga, oncolog-mamolog, iti spune cum sa alegi lenjeria de corp potrivita: „Nu exista un model de sutien universal, potrivit pentru orice ocazie”

Tresaririle nocturne

Numite si mioclonii hipnagogice (hypnagogic jerks), tresaririle nocturne reprezinta contractii musculare bruste care apar in timpul somnului si care sunt de regula secundare unor senzatii de prabusire. Se estimeaza ca doua treimi dintre persoane se confrunta cu astfel de tresariri atunci cand aproape au adormit.

Aceste convulsii non-epileptice duc la tensionarea musculaturii si senzatia de sufocare in timpul somnului. De asemenea, pot aparea simptome precum ritm cardiac accelerat, palpitatii sau transpiratie abundenta.

Specialistii nu cunosc cu precizie cauzele acestor tresariri involuntare, dar spun ca printre factorii de risc sau declansatori se numara stresul, anxietatea, consumul excesiv de cafea, energizante, privarea de somn, programul neregulat de odihna sau pozitiile inconfortabile de somn.

Apneea de somn

Apneea de somn este una dintre cele mai frecvent cauze pentru care ramai fara aer in somn, mai ales daca ai o greutate peste limita. Alte simptome care pot insoti senzatia de sufocare in somn sunt: oboseala excesiva in timpul zilei, sforaitul zgomotos, durerile de cap matinale, hipertensiunea arteriala, tulburarile de dispozitie si dificultatile de concentrare in timpul zilei.

Edemul pulmonar

Edemul pulmonar duce la senzatia de sufocare in timpul somnului si este considerata o urgenta medicala. Aceasta afectiune presupune acumularea excesiva de lichid in plamani.

Alte simptome asociate edemului pulmonar sunt: respiratia scurta, sacadata, wheezingul (respiratia suieratoare), puls accelerat, batai neregulate ale inimii, dureri in piept, tuse cu sputa tulbure sau cu urme de sange.

Anxietatea sau atacul de panica

Ambele afectiuni pot declansa senzatia de sufocare in timpul somnului. Asa cum spuneam, anxietatea, stresul pot fi factori declansatori si in cazul tresaririlor nocturne mentionate anterior.

Pe langa senzatia ca ramai fara aer in somn, anxietatea sau atacul de panica pot cauza simptome precum: ameteala sau senzatie de lesin, transpiratie abundenta, frisoane, tremuraturi, senzatia ca pierzi controlul, presiunea in piept, frica, teroare.

Refluxul gastroesofagian

O alta cauza a senzatiei de lipsa de aer in timpul somnului este si refluxul gastroesofagian, determinat de intoarcerea acidului din stomac inapoi in esofag sau chiar mai sus, in laringe sau gat. Asta poate duce la senzatie de sufocare, tuse, arsuri la nivelul gatului, eroziune dentara, respiratie urat mirositoare si dureri in gat care persista.

Persoanele cu aceasta afectiune trebuie sa evite alimentele foarte grase, picante, acide si alcoolul.

Insuficienta cardiaca

Aceasta afectiune poate duce la acumulare de lichid in exces in plamani si in tesuturile din proximitate, cauzand congestie si tulburari de respiratie. Chiar daca simptomele sunt sesizate cu precadere in timpul efortului fizic, acestea pot aparea si in timpul somnului, mai ales cand afectiunea este intr-un stadiu avansat.

Alte simptome asociate insuficientei cardiace sunt: umflarea picioarelor, oboseala extrema, durerea in piept, letargia, abdomenul umflat (distensia abdominala) si tulburarile gastrointestinale.

Daca esti fumator sau daca ai avut probleme cu plamanii, spirometria te va ajuta sa vezi cat de sanatosi sunt plamanii tai. Afla sambata la iSanatate cum ne pregatim pentru acest test - VIDEO

Articole din aceeasi categorie