Andropauza este o perioada in viata barbatului care isi face aparitia ca urmare a scaderii nivelului de hormoni in organism.
Andrei JOSAN, MEDIC UROLOG: „Andropauza este o stare patologica care se intalneste la barbatii de varsta a 3-a si este determinata de scaderea nivelului de testosteron in sange. Exista studii care demonstreaza ca la varsta de 60 de ani, 20% dintre barbati au nivelul de testosteron scazut, iar la varsta de 75 de ani, peste 40% dintre barbati au testosteronul scazut cu simptomatologie clinica evidenta.”
Testosteronul are mai multe roluri in organismul barbatilor decat acela de a alimenta dorinta sexuala.
Vladimir BADARAU: „Ma numesc Vladimir, am 55 de ani. Am venit la medicul urolog pentru a face un control de rutina, pentru ca am vazut la TV o emisiune despre barbatii care trec de varsta a doua, care pentru a nu avea probleme in viitor fac controale urologice.”
Andropauza este deseori comparata cu menopauza. Chiar si asa, aceasta afectiune este diferita din mai multe puncte de vedere de cea cu care se confrunta femeile. In primul rand, nu toti barbatii trec prin asta, iar in al doilea rand, acestia raman apti de a concepe un copil.

Andrei JOSAN, MEDIC UROLOG: „De fapt notiunea de andropauza nu exista ca entitate nozologica. Majoritatea dintre specialisti o clasifica ca fiind hipogonadism, caruia i se asociaza simptomele testosteronului scazut.”
Chiar daca simptomele pot sa difere de la o persoana la alta, exista un numar de semne pe care organismul masculin le manifesta atunci cand se confrunta cu andropauza.
Andrei JOSAN, MEDIC UROLOG: „In stare de andropauza, barbatul resimte urmatoarele simptome: oboseala generala, scaderea libidoului, potentei si erectiei, slabiciuni generale, dureri musculare. 25% dintre barbati prezinta depresie. La aceste simptome se adauga cresterea masei corporale a barbatului. Iar, majoritatea barbatilor considera ca simptomele respective sunt o normalitate, dar de fapt aceste simptome sunt determinate de deficienta de testosteron care este vizibil scazut la acesta varsta.”
Diagnosticul andropauzei se stabileste usor. Totusi, din cauza faptului ca sunt destul de multe afectiuni care pot fi asociate direct cu scaderea nivelului de testosteron, medicul urolog va apela la diferite teste specifice sau de laborator.
Andrei JOSAN, MEDIC UROLOG: „Este foarte important de a diferentia si a stabili un diagnostic clar de andropauza, pentru ca disfunctia erectila si simptomatologia andropauzei este asemanatoare cu simptomatologia patologiei prostatei. Aici se include hiperplazia de prostata, cancerul de prostata, obstructia intra-vezicala si stricturile de uretra. De aceea este foarte important ca barbatul dupa varsta de 60 de ani sa se adreseze la specialist, adica la medicul urolog pentru a verifica starea de sanatate a prostatei.”

Complicatiile provocate de andropauza, de regula implica riscuri crescute de probleme cardiovasculare si de osteoporoza. Acestea apar la barbatii care nu acorda deloc atentie simptomelor pe care le experimenteaza, lasandu-le sa se agraveze odata cu trecerea timpului. Cei mai multi dintre barbati insa, nu merg la medic atunci cand se confrunta cu andropauza din cauza jenei.
Andrei JOSAN, MEDIC UROLOG: „Andropauza nu este un verdict si nu presupune un tratament medicamentos specific. Barbatilor li se recomanda de a avea un mod de viata cat mai sanatos.”
Vladimir BADARAU: „Dupa consultatia medicului, acesta a spus ca totul este bine. Medicul mi-a recomandat sa ma alimentez corect, sa fac sport, sa duc un mod de viata sanatos si bineinteles sa ma bucur de viata.”