Sondajul duodenal este o procedura medicala prin care se introduce o sonda in duoden, aceasta oferind medicului posibilitatea de a obtine mostre de suc duodenal sau de a examina direct interiorul duodenului, in vederea depistarii oricaror posibile afectiuni ale sistemului digestiv.
Viorica CARAUS-MORARU, MEDIC GASTROENTEROLOG: „Sondajul consta in extractia sucurilor duodenale care este suc combinat din suc gastric, secret pancreatic, biliar si sucul propriu-zis al duodenului. Se extrag 3 tipuri de bila: bila duodenala, bila vezicala si bila din ducturile hepatice.”

Aceasta investigatie poate fi indicata pacientilor pentru cercetarea simptomelor digestive, identificarea afectiunilor gastrointestinale, colectarea de probe pentru analize si evaluarea eficacitatii tratamentelor.
Viorica CARAUS-MORARU, MEDIC GASTROENTEROLOG: „Un medic poate recomanda sondajul duodenal din 2 motive: scop diagnostic si scop explorator, atunci cand se studiaza anume continutul extras din duoden, vezica biliara si din ducturi. Alt scop este terapeutic prin care are loc drenarea cailor biliare si a vezicii biliare care initiaza de fapt procesele de curatare a organismului. De asemenea, cu scop terapeutic cand se introduc diferite medicamente care ar putea avea actiune locala sau medicamente care patrund in circuitul sangvin, prin vena porta ajung in ficat si se elimina prin vezica biliara. De asemenea, in timpul sondajului pot fi utilizate diferite solutii antiseptice sau decocturi de plante cu efect antiseptic.”
Din patologiile gastroenterologice pentru care se indica sondajul duodenal sunt, in special, afectiunile vezicii biliare.

Viorica CARAUS-MORARU, MEDIC GASTROENTEROLOG: „Asa numitele dischinezii ale vezicii biliare si anume dischineziile de tip hipoton, adica o fiere lenesa. In aceste cazuri avem o staza biliara, se incepe a mari vascozitatea vezicii biliare, ea devine lenta, vascoasa si este ingreunat procesul de drenare. Alte patologii in care se recomanda sondajul duodenal sunt patologiile care indica un lucru defectuos al vezicii biliare: acneea, bolile de piele, prurit cutanat, alergiile. Acesti pacienti, de asemenea au beneficii in urma sondajului duodenal”.
Riscurile asociate cu aceasta procedura pot fi minimizate prin pregatirea adecvata a pacientului si respectarea instructiunilor medicului.
Viorica CARAUS-MORARU, MEDIC GASTROENTEROLOG: „Sunt contraindicatii absolute pentru sondaj duodenal: bolile infectioase cu sindrom febril in perioada acuta, ulcerul gastric si duodenal, hemoragiile gastrice, stenozele pilorice fiindca atunci sonda nu poate trece din stomac in duoden, diverticuloza esofagului, varicele esofagiene, pacientii cardiaci decompensati, anevrismul de aorta. Daca se respecta aceste reguli, atunci minimalizam la maxim riscurile. Uneori ar fi o imposibilitate de efectuare a sondajului atunci cand avem gastritele hiperacide, fiindca atunci sonda migreaza si nu poate trece prin pilor, de aceea recomadam pacientilor chiar si in perioada acuta a gastritelor sa nu efectueze acest sondaj duodenal.”
Un sondaj duodenal poate furniza informatii care pot fi utile in stabilirea unui diagnostic si elaborarea unui plan de tratament.
Viorica CARAUS-MORARU, MEDIC GASTROENTEROLOG: „Informatia obtinuta este in baza lichidului extras prin sonda. Portia duodenala in urma caruia se face analiza acestui suc extras din duoden. In cazul in care avem o cantitate marita de leucocite, in cazul in care avem o perturbare a transparentei acestui lichid putem face concluzia despre o inflamatie, fie ca este la nivelul duodenului, vezicii biliare, ducturilor. De asemenea, sunt cazuri cand in sonda pot aparea urme de eritrocite ceea ce ne vorbeste despre o posibila patologie gastrica cum ar fi eroziunile gastrice. Asta ne pune in garda si ulterior putem face o investigatie gastrica cu scop diagnostic.”
Pacientii trebuie sa se pregateasca pentru un sondaj duodenal prin respectarea instructiunilor medicului si evitarea consumului de alimente si bauturi cu cateva ore inainte de procedura.
Efrosinia MUNTEAN, ASISTENTA MEDICALA: „Pacientul ia o pozitie sezanda, inghite incet, concomitent cu respiratia, depasind posibila greata sau efort de voma prin respiratie, inghite usor. Ulterior este culcat pe partea dreapta. Sub rebord se pune o perna rulanta, un termofor daca nu are contraindicatii. Contraindicatii pot fi polipi biliari, chisturi hepatice, hemangioamne. In asa cazuri nu aplicam termofor si incepe procedura de sondaj. Prima bila este coledociana A de culoare galbena, dupa care se face o iritare cu solutie de magneziu sulfat de 33 %, pe 15-20 de minute se capteaza sonda, dupa care vine bila B de o culoare inchisa, castanie si dupa ce se elibereaza vezica biliara vine bila din caile biliare.”
Exista totusi unele limitari ale sondajului duodenal in ceea ce priveste diagnosticul anumitor afectiuni digestive.
Viorica CARAUS-MORARU, MEDIC GASTROENTEROLOG: „Un diagnostic doar in baza sondajului duodenal nu se face, el completeaza alte diagnosticuri.”
Este important sa discuti orice preocupare cu medicul tau inainte si dupa efectuarea procedurii si sa urmezi indrumarile acestuia pentru a te asigura ca obtii cele mai bune rezultate posibile.