Este usor sa intri in panica atunci cand observi un nodul pe piele. S-ar putea sa te intrebi daca este vorba despre melanom sau alt tip de cancer de piele.
Insa chisturile de acest tip - umflaturi care se dezvolta lent sub pielea de pe urechi, scalp, fata, trunchi, spate sau zona inghinala - sunt de obicei inofensive. Si desi pot fi iritante (sau inestetice), nu sunt canceroase.
Iata ce trebuie sa stii – si sa faci – daca ai un chist epidermoid!
Ce este un chist epidermoid
Primul lucru bine de stiut este ca termenul „chist sebaceu” este adesea folosit pentru a descrie ceea ce este de fapt un chist epidermoid. De fapt, chisturile sebacee sunt cauzate de glandele care secreta materia uleioasa (sebum) care ajuta la lubrifierea pielii si a parului, conform Clinicii Mayo.
Nu sunt la fel de frecvente ca chisturile epidermoide, care apar atunci cand celulele pielii se acumuleaza sub pielea in loc sa iasa la suprafata ei. Vom trata in acest articol in principal chisturile epidermoide.
Cauzele si factorii de risc ai unui chist epidermoid
Suprafata pielii tale, cunoscuta sub numele de epiderma, este formata din straturi subtiri de celule care se regenereaza in mod constant. Uneori, totusi, atunci cand celulele se deplaseaza mai adanc in piele, in loc sa fie eliminate, ele se pot multiplica, ducand la formarea chistului. Acneea poate contribui la dezvoltarea lor, la fel ca si foliculii de par deteriorati sau umflati. Uneori, vatamarea pielii poate provoca un chist sebaceu.
Secretia care poate iesi din chist provine din celulele care formeaza peretii chisturilor. Aceste celule secreta o proteina, cunoscuta sub numele de cheratina. Aceste chisturi sunt, de asemenea, facute din grasime si, adesea, acea substanta sau infectia este cea care da mirosul.
Semne si simptome ale unui chist epidermoid
Aceste chisturi in forma de cupola pot fi de marimea unui bob de mazare sau pot creste pana la cativa centimetri sau mai mari. Ele cresc foarte incet si nu sunt dureroase. Daca le atingi, ar trebui sa le poti misca, sa fie mobile. Adesea au un punct central negru mic, sau punctum, prin care se acumuleaza sebumul.
Uneori, totusi, pot deveni inflamate, infectate sau se pot rupe brusc, ceea ce poate creste riscul de infectie. Ocazional, ele apar pe un loc care este constant iritat, cum ar fi un chist pe gat care se freaca de guler sau unul pe spate sub o bretea de sutien.
Oricare ar fi cauza, daca observi roseata, sensibilitate sau caldura, aceasta poate indica ca chistul s-a infectat. De asemenea, poti observa ca formatiunea excreta un lichid asemanator branzei care are un miros urat.
Oricat de neplacute sunt, chisturile pot disparea de la sine fara tratament, potrivit Harvard Health. Dar daca un chist te deranjeaza sau devine dureros, este recomandat sa iti consulti medicul.
Cum este diagnosticat un chist epidermoid?
De obicei, medicul poate diagnostica un chist sebaceu examinand pielea, desi uneori poate efectua o biopsie pentru a se asigura ca nu este un simptom al unei alte afectiuni. Inainte de examen, este bine sa notezi orice leziuni recente ale pielii, cand ai observat prima data chistul, daca ai avut si alte chisturi si daca ai antecedente familiale de chisturi. Medicul generalist va fi, de obicei, cel care te va examina, iar apoi poti fi indrumat catre un dermatolog.
Optiuni de tratament pentru chisturile epidermoide
Daca un chist sebaceu nu provoaca probleme si aspectul lui nu te deranjeaza, probabil ca nu ai nevoie de niciun tratament.
Medicatie si optiuni chirurgicale
Daca un chist se inflameaza, un medic il poate injecta cu un steroid pentru a reduce umflarea. Chisturile care se infecteaza, pe de alta parte, pot necesita indepartarea chirurgicala. Dermatologii si chirurgii plasticieni pot efectua aceasta procedura. Pentru a face acest lucru, medicul va face o mica punctie si va elimina continutul. Dar chisturile revin frecvent dupa indepartare si, in cele din urma, vor trebui indepartate chirurgical din nou. Daca un chist devine umflat sau infectat, pot fi necesare antibiotice inainte de operatie. Chisturile mai mari pot trebui, de asemenea, sa fie indepartate daca provoaca caderea parului pe scalp, interfereaza cu imbracamintea (de exemplu, daca o piesa de imbracaminte freaca in mod obisnuit chistul, provoaca iritatii) sau daca chistul este intr-un loc evident, ca fata.
In unele cazuri, medicul poate folosi un laser pentru a indeparta chistul. Un studiu publicat in aprilie 2019 in Archives of Craniofacial Surgery a constatat ca aceasta abordare functioneaza bine cu chisturi mai mici, lasa cicatrici mai mici si poate fi un inlocuitor potrivit pentru interventia chirurgicala intr-o zona cu probleme cosmetice.
Dupa tratament, asigura-te ca urmezi instructiunile medicului tau pentru a mentine rana curata odata ce ajungi acasa si intreaba cand trebuie sa te intorci la control.
Complicatiile chisturilor epidermoide
Uneori, chisturile epidermoide se pot infecta. Semnele revelatoare ale infectiei sunt roseata, inflamatia si pielea care se simte calda la atingere. Daca chistul se rupe, poate duce, de asemenea, la infectie, asa ca este important sa primesti un tratament imediat.
In majoritatea cazurilor, totusi, chisturile nu cauzeaza probleme si este rar sa apara complicatii sau efecte secundare dupa tratament sau interventie chirurgicala.
Prognosticul chisturilor epidermoide
Majoritatea chisturilor sebacee pot fi ignorate, deoarece nu sunt periculoase. Unele se vindeca singure; altele cresc incet, dar daca nu te deranjeaza sau nu se infecteaza, nu trebuie sa faci nimic in privinta lor.
Chisturile pot ramane la o dimensiune mica ani de zile sau pot continua sa creasca mai mari. Uneori, dupa cum am mentionat mai sus, un chist sebaceu poate disparea de la sine, dar, de obicei, este necesara o interventie chirurgicala pentru a le indeparta.
Pentru a exclude cancerul, medicul poate trimite o proba de chist pentru a fi examinata la microscop. Chistul ar putea fi rareori carcinom bazocelular – cea mai comuna forma de cancer de piele – sau carcinom cu celule scuamoase in mai putin de 1% din cazuri, noteaza StatPearls.
Terapii alternative si complementare
Daca un chist devine umflat sau sensibil, tratamentele la domiciliu pot ajuta si ele. Un lucru usor de incercat: aplicarea unei comprese umede calde, care poate ajuta la scurgerea chistului. Ce sa nu faci: rezista nevoii de a sparge sau de a strange chistul, asemenea unui cos. Vei face mai mult rau.
Prevenirea chisturilor epidermoide
Din pacate, nu exista nicio modalitate cunoscuta de a le impiedica sa se dezvolte.