01.03.2022
Ce semnale da cancerul colorectal si ce poti face pentru a-l preveni

Cancerul de colon sau rect poate afecta pe oricine! In fiecare an, aproape 13.000 de romani sunt diagnosticati cu acest tip de cancer, neutru din punct de vedere al sexului persoanelor afectate.

Ce semnale da cancerul colorectal si ce poti face pentru a-l preveni

Cu toate acestea, factorul decisiv in aceasta boala nu este doar obtinerea diagnosticului, ci mai presus de toate, momentul in care este identificata boala are o influenta masiva asupra sansei de supravietuire. Detectat devreme, sansa de supravietuire este peste 90%, iar in stadii avansate – sub 30%.

Cum apare cancerul colorectal

Daca ne referim la cauzele producerii acestui tip de cancer, trebuie sa recunoastem ca, din pacate, stiinta nu are un raspuns cert, dar cel mai probabil este ca el se produce ca urmare a dezvoltarii de mutatii (modificari) in ADN-ul celulelor sanatoase din colon.

De obicei debuteaza in interiorul colonului cu aglomerari mici de celule necanceroase (benigne), asemanatoare unor „ciucuri” de diferite forme, numite polipi.

Acestia pot fi rezecati chiar in timpul colonoscopiei, in momentul in care sunt detectati. In timp insa, tumora rezultata se mareste si se poate extinde chiar in intregime prin peretele intestinal.

In stadiile ulterioare, se raspandeste si la cei mai apropiati ganglioni limfatici si organe. In prezent, se estimeaza ca durata transformarii unui polip in cancer este de aproximativ 2-6 ani.

In stadiile incipiente ale bolii, multe persoane care sufera de cancer de colon sau rect nu prezinta absolut niciun simptom. Cand acestea apar, ele variaza in functie de dimensiunea si localizarea cancerului in intestinul gros sau rect.

Semnele cancerului colorectal

Semnele si simptomele cancerului de colon includ:

- tulburari de tranzit intestinal care variaza de la constipatie la diaree sau orice modificare a tranzitului care nu se corecteaza in timp;

- scaune cu sange sau ingustate, in forma de „creion”;

- disconfort abdominal persistent, cum ar fi crampe, senzatia continua de balonare sau durere;

- senzatia ca intestinul nu se goleste complet;

- slabiciune sau oboseala, lipsa poftei de mancare;

- pierdere in greutate inexplicabila;

- anemie.

Deoarece evolutia bolii este in cea mai mare parte fara simptome, silentioasa in stadiile de inceput, cancerul colorectal este des detectat prea tarziu.

Plante care usureaza respiratia bolnavilor de astm. Isopul se enumera printre acestea, pentru calitatile antiseptice pulmonare

In prezent, majoritatea cazurilor din Romania sunt detectate intr-un stadiu avansat al bolii. Aici sansele de vindecare sunt semnificativ reduse, calea de tratament este lunga si necesita chimioterapie si interventie chirurgicala.

Singura solutie in acest moment este ingrijirea preventiva regulata si precoce, urmarind eliminarea sau reducerea factorilor de risc, dar si realizarea investigatiilor medicale de preventie incepand de la varsta de 50 de ani.

Factorii de risc

Exista o serie de factori care pot creste riscul de cancer colorectal, unii reversibili si altii care nu pot fi modificati.

Astfel, cei reversibili includ:

- fumatul si consumul exagerat de alcool – risc crescut incepand cu 15%, in functie de cantitatea consumata zilnic;

- obezitatea – risc de cancer colorectal de 2 ori mai mare;

- o dieta saraca in fibre – 30 de grame de fibre alimentare consumate zilnic scad riscul de cancer colorectal cu 30%;

- consumul zilnic de carne rosie si procesata (carnati, salam, bacon etc.);

- stilul de viata sedentar – activitatea fizica moderata de cel putin 30 de minute in fiecare zi scade riscul de cancer colorectal cu 30%.

Dintre factorii de risc nemodificabili mentionam mai intai varsta inaintata. Desi cancerul de colon poate fi diagnosticat la orice varsta, s-a constatat ca majoritatea persoanelor care sufera de aceasta afectiune au peste 50 de ani. Alti factori din aceasta categorie sunt:

- antecedentele din familie de cancer colorectal sau polipi adenomatosi (risc de 2-3 ori mai mare pentru rudele de gradul I, acest risc fiind de 3-4 ori mai mare in cazul in care boala a debutat pana in varsta de 60 de ani);

- un istoric personal de cancer colorectal sau polipi;

- boli inflamatorii intestinale – colita ulcerativa si boala Crohn;

- sindroame mostenite genetic care cresc riscul de cancer colorectal cu cel putin 60-70% (polipoza adenomatoasa familiala si sindromul Lynch);

- diabet;

- radioterapia pentru cancer (radioterapia indreptata catre abdomen pentru a trata alte tipuri de cancere creste riscul de cancer colorectal).

Cum poate fi prevenit cancerul colorectal

Screeningul pentru cancerul de colon si rect efectuat periodic incepand cu varsta de 50 de ani – si mai devreme in cazul persoanelor cu risc crescut – este prima si cea mai importanta metoda de preventie.

Standard de aur, colonoscopia este cea mai precisa metoda de detectie a polipilor si a cancerului colorectal. Cu toate acestea, desi nedureroasa, pacientii se feresc adesea de aceasta procedura mai invaziva si de curatarea precedenta a colonului.

Pentru a incuraja mai multe persoane sa ia masuri preventive, au fost dezvoltate proceduri care nu necesita interventie medicala. Testele de detectie a sangelui in scaun (FOBT, FIT) sunt o alternativa populara la colonoscopie si, in lipsa acesteia, trebuie efectuate anual. In aceste conditii, testele FOBT sau FIT au scazut mortalitatea cauzata de cancerul colorectal cu 60%.

Atunci cand alegeti metoda corecta de prevenire, trebuie intotdeauna remarcat faptul ca testele scaunului mentionate nu sunt potrivite pentru pacientii cu boli inflamatorii cronice intestinale.

In plus, exista si alte teste preventive cum ar fi colonoscopia virtuala prin CT sau RMN. Acestea sunt recomandate doar in cazul in care o colonoscopie nu poate fi efectuata din diverse motive, din cauza costurilor ridicate si a ineficientei de a detecta polipii mai mici de 1 centimetru.

In concluzie, cancerul colorectal este unul dintre putinele tipuri de cancer care poate fi vindecat aproape complet daca este depistat devreme.

Cu toate acestea, in stadiile incipiente ale bolii, pacientii adesea nu observa niciun disconfort sau simptome. Daca apar simptome si ne aflam intr-un stadiu avansat, sansele de supravietuire scad dramatic. Prin urmare, se aplica urmatorul motto: „Mai bine prevenim, decat sa suferim!”

La ce ajuta hidrocolonoterapia? Octavian Patrascu, medic oncolog-proctolog: „Ea consta in spalarea deseurilor, reziduurilor, toxinelor, gazelor si parazitilor de pe peretele colonului” - VIDEO

Articole din aceeasi categorie