25.06.2022
Ce trebuie sa stii despre histerectomie? Operatia ce consta in indepartarea chirurgicala a uterului cu sau fara anexele sale. Ce spune medicul ginecolog, Maxim Calaras - VIDEO

Un subiect sensibil pentru orice femeie este necesitatea de a efectua o interventie medicala de histerectomie, dar din pacate exista situatii in care mentinerea starii de sanatate depinde de aceasta interventie. Afla din reportaj cum se efectueaza o astfel de interventie si care sunt indicatiile care o impun.

Maxim CALARAS, MEDIC OBSTETRICIAN-GINECOLOG: „La sala s-a prezentat o pacienta in varsta de 44 ani, care prezenta un miom uterin multinodular ce i-a cauzat un sindrom hemoragic, deci avea menstruatii foarte abundente, anemizante. Dimensiunile sumare ale uterului nu depaseau 13-14 saptamani de sarcina. S-a luat o decizie de a extrage uterul pe cale laparoscopica. Avand in vedere varsta doamnei s-a decis de a pastra colul uterin pentru a preantampina prolapsul bontului vaginal.”

Cum protejam sistemul limfatic, afla de la medicul hematolog, Ana Grecu: „Sistemul limfatic este o parte componenta importanta a intregului sistem circulator.” - VIDEO

Histerectomia este cea mai frecventa operatie ginecologica majora, ce consta in indepartarea chirurgicala a uterului cu sau fara anexele sale, fiind deseori unica optiune de tratament menita sa salveze viata pacientei. Exista mai multe tipuri de histerectomie si anume subtotala, in care se excizeaza doar corpul uterului si totala, in care se inlatura uterul impreuna cu colul uterin. De regula, histerectomia reprezinta o solutie permanenta pentru mioamele uterine, hemoragiile uterine anormale sau adenomioza. Este indicata in tumorile maligne de ovar, uter si col uterin, iar, uneori, si in boala inflamatorie pelvina si prolapsul de uter.

O serie de mituri si complexitatea operatiei fac ca aceasta sa fie mai greu acceptata de unele femei. Totusi, chirurgia moderna evolueaza cu pasi rapizi si astazi datorita progresului tehnologiei si pregatirii specializate a medicilor, operatiile majore pot fi efectuate cu succes cu ajutorul chirurgiei laparoscopice care este preferata de paciente din motive multiple. 

Totul despre infectia cu Helicobacter Pylori. Cum te poti proteja de aceasta infectie, afla de la medicul Eugen Tcaciuc: „Sursa de infectie este omul infectat cu aceasta bacterie.” - VIDEO

Maxim CALARAS, MEDIC OBSTETRICIAN-GINECOLOG: „Datorita unei traume chirurgicale minore sindromul algic va fi unul sters, recuperarea va fi rapida astfel incat peste 24 de ore si va reveni peste o saptamana pentru indepartarea de suturi.”

Histerectomia laparoscopica se efectueaza cu ajutorul unui laparoscop si a unor instrumente chirurgicale introduse prin 3-4 incizii mici in abdomen. Aceste incizii sunt dispuse la nivelul regiunii ombilicale si la nivelul flancurilor abdominale. Medicul ginecolog, intervine practic din exteriorul corpului pacientei, vizualizand interiorul acesteia pe un ecran.

In pofida faptului ca este o operatie minim- invaziva, histerectomia laparoscopica implica anumite riscuri pentru viata si sanatatea pacientei. In acest context, preventia patologiilor care o impun este extrem de importanta.

Maxim CALARAS, MEDIC OBSTETRICIAN-GINECOLOG: „Chem doamnele ca anual sa vina la un control ginecologic de rutina pentru a permite noua, medicilor, diagnosticarea precoce a unor asemenea tumori. Chirurgia nu este unica solutie. De aceea, diagnosticul precoce si implementarea unui tratament hormonal poate preintampina asemenea situatii.”

Articole din aceeasi categorie