Realitatea zilelor noastre este ca traim intr-o viteza care ne „imprieteneste” prea usor cu stresul. Iar asta ne face, tot mai des, sa ne consideram „anxiosi”. Cu toate acestea, multi oameni confunda anxietatea cu alte emotii pe care le experimenteaza.
Cei mai multi isi imagineaza, atunci cand se gandesc la anxietate, la o persoana extrem de retrasa, care evita contactul cu ceilalti si careia ii poti citi frica in privire.

Ce este anxietatea?
Anxietatea reprezinta o stare de neliniste psihopatologica. Ea poate fi definita in trei feluri:
- un sentiment al unui pericol iminent, insotit de crearea unor scenarii mentale ipotetice care au ca efect amplificarea starii generale de teama;
- un sentiment general de neliniste, ca o stare constanta de alerta in fata unui pericol invizibil care este perceput ca fiind iminent;
- sentimentul de neputinta de a se proteja in fata unei posibile situatii neprevazute.
15 semne ca ai artere infundate cu colesterol - simptome care trebuie sa te trimita urgent la medic
Semnele anxietatii
Anxietatea poate lua foarte multe forme si putem rata semnele acesteia la ceilalti. Iata cateva semne discrete ale anxietatii la care sa fii atent:
Teama de a spune ce simtim
Sentimentul de neliniste este cu atat mai puternic cu cat ne temem de judecata celorlalti. Iar de aici pana la a se naste o stare de anxietate este un pas mic si ne putem transforma in propriii nostri sabotori, preferand sa nu facem nimic, decat sa fim criticati.
Agitatia ne da de gol anxietatea
Nelinistea, senzatia de „nu pot sta intr-un loc”, freamatul interior resimtit de cineva pot fi alte semne ale unui nivel peste medie de anxietate.

Ruminatia
Ruminatia este tendinta de a ne gandi constant si obsesiv la unele scenarii negative fie prin care am trecut deja, fie prin care ne imaginam ca am putea trece.
Cand ne lasam dusi de astfel de ganduri, dificultatile din prezent pot parea mai grave, iar gandirea obiectiva, rationala este afectata, alimentand anxietatea.
Mici ticuri sau gesturi
Acestea sunt menite sa tina sub control anxietatea si sa aduca un soi de confort fals celui care se confrunta cu aceasta. Astfel, desi anxietatea se poate manifesta intr-o gama larga de comportamente extrem de vizibile, putini chiar vad semnele ei subtile.
Verificarea (prea des) a telefonului poate fi un semnal al anxietatii
Poate fi o forma de adictie, un obicei format de viteza cu care traim – acel FOMO (Fear Of Missing Out). Ajungem, asadar, sa verificam in mod repetat telefonul, chiar si in lipsa notificarilor, iar acesta poate fi semn de anxietate.

Tendinta sa intindem mana des catre telefon, desi acesta nu suna, ne poate arata un disconfort interior pe care il experimentam. Poate fi vorba despre teama care se naste pe baza unor scenarii mintale, legate de un raspuns pe care il asteptam de la cineva. Sau poate este teama ca i s-a intamplat ceva rau cuiva drag, pentru ca pare ca a trecut prea mult timp de cand a scris sau pentru ca este plecat la drum. Poate fi o modalitate de a evita o situatie exterioara in care ne aflam in disconfort, spune psihologul.
In acest caz, telefonul ne permite sa parem distrasi, neimplicati si sa avem motiv sa evitam un raspuns sau contactul vizual. Oricare dintre motive ar fi, adevarul e ca reprezinta unealta care ne sta cel mai aproape atunci cand apar gandurile anxioase. Este o modalitate usoara de a evita sa fim atenti la ceea ce gandim si simtim, pentru ca este extrem de usor sa ne distraga cu orice altceva.
10 lucruri pe care ar trebui sa le cunosti inainte sa ai copil. Important de a fi stiute