05.11.2021
Cercetatorii au descoperit „ibuprofenul” vegetal. Banala planta ar putea fi eficienta si in tratarea cancerului

O planta banala care creste in curtile locuitorilor din Samoa ar putea fi la fel de eficienta ca ibuprofenul in reducerea inflamatiilor, arata un studiu, si ar putea fi folosita pentru a trata boli precum Parkinson, cancer, diabet sau boli cardiovasculare.

Frunzele plantei psychotria insularum, cunoscuta sub numele de matalafi, au fost folosite in medicina traditionala pentru a trata inflamatiile asociate cu febra, durerile corporale, umflaturile si infectiile respiratorii.

La inceput sceptici, acum cercetatorii cred ca frunzele plantei au potential. In ele ar putea fi un nou medicament pentru a trata boli precum Parkinson, cancerul, diabetul si bolile cardiovasculare. Concluziile studiului au fost revizuite de alti cercetatori si urmeaza sa fie publicate intr-o revista stiintifica americana.

„Am fost sceptic la inceput, in timpul cercetarilor", a declarat Seeseei Molimau-Samasoni, autorul studiului si managerul diviziei de plante si tehnologii post-recoltare din cadrul Organizatiei de Cercetare Stiintifica din Samoa. „Existau multe superstitii in jurul acestei plante in special, chiar si in medicina traditionala, dar am fost dornica sa aflu daca as putea oferi merite stiintifice medicamentelor traditionale ale poporului samoan", a spus Seeseei Molimau-Samasoni.

Descoperirile lui Molimau-Samasoni si ale colegilor sai au fost evaluate si de alti cercetatori si urmeaza sa fie publicate in Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, potrivit The Guardian.

„Frunzele sunt maruntite si sucul este stors. Vindecatorii traditionali folosesc acel suc ca bautura pentru pacientii lor. Uneori, ei folosesc, de asemenea, frunzele pentru a le freca pe o persoana care nu se simte bine sau pentru a le aplica pe o rana care trebuie vindecata", a declarat Molimau-Samasoni.

„Am crescut cu bunica mea materna si ea era un vindecator traditional", a spus ea. „Cand a murit, mi-a transmis tratamentele ei, asa ca acum sunt si eu un fel de vindecator traditional”.

Atentie barbati. Daca ti-a scazut apetitul sexual ar putea sa te afli in andropauza. Cum iti afecteaza mintea si corpul datorita scaderei nivelului de hormoni in organism, afla sambata la iSanatate - VIDEO

Molimau-Samasoni a recunoscut ca exista mult scepticism si ezitare manifestate fata de medicina traditionala, scrie Mediafax.

„Provocarea dintre medicina moderna si medicina traditionala este reprezentata de cazurile in care oamenii se concentreaza doar pe un singur tip de medicina inainte de a cauta in cealalta, astfel incat un caz in care oamenii cauta tratamente anticancer de la vindecatorii traditionali, dar se prezinta la spital mai tarziu cu cancer in stadiul patru, cand este prea tarziu pentru ca medicina moderna sa mai poata face ceva", a spus ea.

„Si astfel, stiu ca multi oameni cred ca medicina traditionala inseamna doar oameni care amesteca frunze si ca apare efectul placebo, dar trebuie sa ne amintim ca medicina traditionala a adus contributii semnificative in lumea produselor farmaceutice moderne, printre exemplele carora se numara aspirina”.

In ceea ce priveste matalafi, Molimau-Samasoni a spus ca vor trece probabil ani pana cand va fi disponibil ca medicament aprobat, dar a mai spus ca ea crede ca este doar inceputul, nu doar pentru matalafi, ci si pentru o cercetare mai ampla despre cum ar putea fi folosite astazi medicamentele traditionale din Samoa.

„Cred ca abia am inceput sa deslusim potentialul matalafi. Dar, sincer, exista si sute de alte medicamente traditionale aici, in Samoa, pe care trebuie sa le cercetam", a spus ea.

„Avem acum un laborator dedicat beneficiilor antimicrobiene ale medicamentelor traditionale, un laborator care analizeaza activitatea antidiabetica a medicamentelor traditionale si un laborator care analizeaza activitatea anticancerigena a medicamentelor traditionale. Suntem abia la inceput".

De ce ne dor oasele cand se schimba vremea? Ce recomanda reumatologul, Lia Chislari, pentru a mentine sanatatea articulatiilor pe timp rece

Articole din aceeasi categorie