Stela BABARA, MEDIC OFTALMOLOG: „Conjunctivita este un proces inflamator, care afecteaza conjunctiva. Aceasta este o tunica care tapeteaza ochiul. De regula, ea este transparenta, lucioasa si fara formatiuni. Functiile ei sunt de a proteja ochiul, si mentine filmul lacrimal foarte calitativ. Aproximativ 65% din adresarile din cabinetul oftalmologic sunt din motiv de conjunctivita.”
Mai simplu spus, conjuctiva este acea membrana care acopera partea alba a ochiului si membranele interioare ale pleoapelor. Datorita localizarii sale, conjunctiva este frecvent expusa actiunii microorganismelor.
Stela BABARA, MEDIC OFTALMOLOG: „In functie de factorii care pot provoca aceasta inflamatie, adica de agentul patogen, conjunctivitele pot fi diverse: bacteriene, fungice, chlamidice, virotice, sub actiunea unor factori chimici sau fizici, multifactoriale sau alergice.”
Boala poate sa apara initial la un ochi pentru ca apoi, in 2-3 zile sa-l afecteze si pe celalalt. Indiferent de cauza care declanseaza conjuctivita, simptomele sunt asemanatoare.

Stela BABARA, MEDIC OFTALMOLOG: „Un pacient care se adreseaza la oftalmolog cu conjunctivita, de regula acuza urmatoarele plangeri: dureri, ochi rosu, intepaturi, senzatie de corpi straini, lacrimatie, prurit, adica mancarimi. Uneori poate sa acuze obnubilarea vederii, adica incetosarea vederii din cauza ca se depune secret pe cornee. Pacientul mai poate avea si fotofobie, adica frica de lumina.”
De obicei, conjuctivita nu afecteaza vederea. Boala poate fi diagnosticata in urma unui examen ocular. Examenul secretiei conjunctivale cu antibiograma este rezervat doar cazurilor severe, rebele la tratament.
Stela BABARA, MEDIC OFTALMOLOG: „Tinand cont de faptul ca conjunctivita poate avea origine diferita, nu se recomanda administrarea din start de antibiotice sau preparate corticosteroide. Mai eficient si mai bine, ar fi sa utilizeze un antiseptic sau un preparat antiinflamator nesteroidian. Asa sigur nu vom face mai rau. Ca mai apoi, pacientul impreuna cu medicul sa stabileasca cauza si sa se trateze corect.”
Deci, tratamentele difera, chiar daca simptomele in cazul celor trei tipologii au unele similitudini. Astfel, in cele bacteriene, tratamentul este unul antibiotic, in formele virale - simptomatic, iar in cele alergice necesita antihistaminice sau corticosteroizi. Totodata, este nevoie sa ai mare grija de igiena personala.
Stela BABARA, MEDIC OFTALMOLOG: „Deoarece conjunctivitele sunt patologii contagioase e bine ca pacientul care deja are o inflamatie sa evite contactul cu membrii familiei, sa nu foloseasca un prosop comun cu ei, ci sa folosesca servetele de unica folosinta, ca sa nu treaca inflamatia de la un ochi la altul. Bineinteles, nu uitam de spalatul pe maini cat mai des. Este important sa nu aplice pansament pe ochiul bolnav, deoarece se pot afecta si alte tunici ale ochiului, ceea ce complica situatia. E de preferat, ca in cazul conjunctivitei, pacientul sa se adreseaze la un medic pentru indicarea unui tratament corect, dar nu la farmacist. In cazul in care se va face tratament la domiciliu, in decurs de 2-3 zile si nu trece, ochiul nu se linisteste, sa se adreseaze neaparat la medic.”
