27.05.2021
Constipatia te poate ucide, e adevarat, mai ales daca nu ai scaun cu zilele!

Un tract digestiv sanatos inseamna sa elimini zilnic scaun. Materiile fecale contin reziduuri din alimente, bacterii, colesterol si tot felul de substante rezultate in urma procesarii de catre ficat. Daca acestea stagneaza mult timp in colon, ca urmare a constipatiei cronice e foarte posibil sa apara probleme de sanatate mult mai grave.

Constipatia te poate ucide, e adevarat, mai ales daca nu ai scaun cu zilele!

Doctorii spun ca doua sau mai putin scaune eliminate pe parcursul unei saptamani sunt indicii de constipatie cronica. Daca te confrunti si tu cu aceasta problema, programeaza rapid o vizita la medicul gastroenterolog pentru a depista cauza si a beneficia de un tratament corect.

In caz contrar, constipatia te poate ucide! Asa cum a patit o tanara din Marea Britanie, care nu a avut scaun timp de 8 saptamani. Acumularea materiilor fecale in intestinul gros al femeii a dus la marirea exagerata in volum a acestuia, care a presat pe organele invecinate si a cauzat un infarct miocardic fatal, potrivit TheIndependent.

Maseaua de minte iti poate aduce o multime de necazuri. Cand recomanda medicii extractia acestora

Simptomele constipatiei cronice

Desi numarul si aspectul scaunelor sunt indicatori importanti ai sanatatii digestive, exista si alte semne care pot sugera diagnosticul de constipatie cronica. Acestea includ:

- Balonare

- Senzatie de greata

- Dureri sau crampe abdominale puternice

- Emeza (materii sau miros fecal in varsaturi)

- Senzatia de preaplin

- Nevoia de a defeca, dar fara a reusi acest lucru

- Absenta gazelor intestinale

Daca ai scaune rare, unul la 2-3 sau mai multe zile, si prezinti si alte simptome dintre cele descrise mai sus, adreseaza-te medicului pentru stabilirea cauzei si prescrierea unui tratament.

Constipatia te poate ucide. Ce boli poti face daca nu ai scaun mult timp

In lipsa unui tratament adecvat, constipatia te poate ucide. Medicii spun ca absenta scaunelor pentru o perioada lunga poate afecta nu doar sistemul digestiv, ci intregul corp.

Printre complicatiile asociate constipatiei cronice amintim:

Formarea unui fecalom (acumularea de materii fecale in intestin, care se intaresc si formeaza o masa compacta) si imposibilitatea defecarii

Ocluzia intestinala (blocajul intestinal) – daca presiunea se acumuleaza, intestinul se poate perfora (perforatia intestinului gros), ceea ce duce la varsarea continutului in cavitatea abdominala, cauzand infectie severa (peritonita), sepsis si soc septic cu evolutie fatala

Infarct de miocard – constipatia cronica este asociata cu un risc crescut de evenimente cardiovasculare, ca urmare a aparitiei inflamatiilor, ce pot afecta si inima, cauzand aritmii cardiace periculoase

Cum previi sau tratezi constipatia

Stresul, anxietatea, regimul alimentar sarac in fibre, lipsa de miscare, consumul redus de apa, toate acestea contribuie la instalarea constipatiei. De asemenea, odata cu inaintarea in varsta, miscarile intestinale sunt mai lente, asadar si tranzitul intestinal are de suferit.

Pentru ameliorarea constipatiei exista diverse preparate farmaceutice la care poti apela. Dar cel mai indicat este sa faci anumite modificari in stilul de viata:

- Bea zilnic cel putin 8 pahare cu apa

- Practica zilnic minimum 30 de minute de exercitii fizice (chiar si mersul pe jos functioneaza)

- Limiteaza consumul de produse lactate (cascaval, telemea, branza cu mucegai etc.)

- Creste aportul de fibre in dieta, deoarece ajuta la peristaltismul intestinal (le gasesti in fructe, legume si cereale integrale)

- Evita consumul de chipsuri, fast-food, mezeluri, carne foarte grasa, prajeli

Articole din aceeasi categorie