Daniela FRUNZA, MAMA: „In curand copilul meu face 5 anisori. Eu ca mama imi fac griji pentru ca separat el pronunta corect toate sunetele, dar atunci cand vrea sa se exprime intampina anumite dificultati. De aceea, am mers la medicul logoped ca sa ne ajute.”
Galina LOZAN, LOGOPED: „Intr-adevar generatia de astazi, majoritatea copiilor intampina dificultati in pronuntia sunetelor. Nu numai dificultati de pronuntie, dar si alte probleme de limbaj si comunicare. Astazi, pentru cei care ne urmaresc va propunem cateva jocuri si exercitii care va vor ajuta in contidii casnice sa stimulati si sa dezvoltati limbajul si comunicarea copiilor vostrii. Un set eficient de exercitii care ajuta la dezvoltarea motricitatii generale ar fi gimnastica matinala. E bine ca de dimineata, mamica impreuna cu copilul sa realizeze un set de exercitii, de gimanstica generala. Apoi, sa va jucati in jocuri care dezvolta motricitatea intregului organism. Cum ar fi jocuri cu mingea, daca aveti o bicicleta, o trotineta, este foarte bine ca copilul dumneavoastra sa se afle cat mai mult timp in aer liber.”
Dupa ce am antrenat motricitatea generala, e bine sa antrenam si motricitatea fina, pentru ca cunoastem cu totii ca atunci cand dezvoltam motricitatea fina, dezvoltam toate procesele psihice. Va folositi de acele obiecte si jucarii mici, pe care le aveti acasa. Spre exemplu, diferite bilute, elastice, nasturei sau boabe.”

Galina LOZAN, LOGOPED: „Un joc interesant si interactiv pentru parinti si pentru copii este jocul numit „Fotbal”. Acest joc ajuta la dezvoltarea motricitatii aparatului fono-articulator. Pentru aceasta, propunem copilului sa isi ia un pesmete. Ne luam si noi cate unul. Vom misca pesmetele in gura, dintr-un obraz in altul, de parca limbuta ar fi un mic fotbalist.”
Galina LOZAN, LOGOPED: „Dupa ce am realizat acest joc, am jucat fotbal in gurita cu pesmetele, am mestecat bine pesmetele, am inghitit si am facut ordine in gurita, va propun sa agitati apa in gura, in partea anterioara.”
Galina LOZAN, LOGOPED: „E demonstrat de savanti ca atunci cand agitam apa in gurita, se face masajul indirect al creierului.”
Galina LOZAN, LOGOPED: „Se considera ca respiratia este baza energetica a vorbirii. Iar, atunci cand copiii au probleme de limbaj si comunicare e bine sa realizati acasa diverse exercitii de respiratie. Cum ar fi sa faceti balonase de sapun sau sa ii oferiti alte obiecte sau jucarii, care se pot umfla sau in care sa sufle.”

Galina LOZAN, LOGOPED: „Atunci cand copiii intampina dificultati in pronuntia sunetelor verbale e bine sa incepem cu diferentierea zgomotelor si sunetelor din natura. De exemplu, cum suna o minge, un clopotel, o cutiuta cu nasturi, un ciocan. Apoi propunem copilului sa se intoarca cu spatele si sa ghiceasca sunetul produs de un anumit obiect. Imi spui ce auzi? Clopotel, nasturi, ciocan si mingea. Bravo te-ai descurcat foarte bine.”
Galina LOZAN, LOGOPED: „Pentru dezvoltarea auzului fonematic ne folosim de un simplu abecedar. Prima litera pe care o sa o antrenam, ca sunet va fi litera „A”. Copilul memorizeaza mai rapid atunci cand are si suportul vizual.
- Ce litera este aceasta?
- Aaaa!
Impreuna cu copilul o cantam, a, a, aaa.
Apoi gasim imagini care incep cu litera „A”.”
Galina LOZAN, LOGOPED: „Atunci cand copilul invata limba materna, de mic isi imbunatateste vocabularul. Este important sa incepeti cu tema familiei sau cu partile corpului uman.”

Galina LOZAN, LOGOPED: „La final, as vrea sa afirm ceva. Dragi parinti, iubiti-va copiii si acceptati-i asa cum sunt ei, jucati-va cat mai mult cu ei. Numai asa vor creste niste copii increzatori si vor avea o personalitate puternica.”