19.12.2021
Spargem miturile legate de menstruatie. Maxim Calaras, medic obstetrician-ginecolog: „Cantitatea de fier pe care o pierde corpul unei femei intr-o luna, fiziologic in mod normal, nu poate fi recuperata cu alimente” - VIDEO

Cuvantul menstruatie vine din latina si inseamna „in fiecare luna”. Aceasta este manifestarea cea mai vizibila a ciclului menstrual la femei. Ea apare la femeia adulta ca o hemoragie fiziologica din mucoasa uterina. Afla mai multe dintr-un reportaj marca iSanatate.

Spargem miturile legate de menstruatie. Maxim Calaras, medic obstetrician-ginecolog: „Cantitatea de fier pe care o pierde corpul unei femei intr-o luna, fiziologic in mod normal, nu poate fi recuperata cu alimente” - VIDEO

Prin urmare, se produce regulat si periodic, aproximativ la 4 saptamani, exceptand perioada de sarcina si de alaptare, durand in general intre trei si sapte zile. Asadar, care sunt miturile despre aceasta?

Maxim CALARAS, MEDIC OBSTETRICIAN-GINECOLOG: „Astazi spargem mituri legate de menstruatie.”

Prima menstruatie. Rolul acesteia?

Maxim CALARAS, MEDIC OBSTETRICIAN-GINECOLOG: „De ce prima menstruatie este un semn bun? Aceasta vorbeste despre inceperea unei noi faze din viata unei adolescente, a unei fete – faza vietii reproductive. Aceasta ne vorbeste ca domnisoara este capabila sa ramana insarcinata. Deci, in fiecare luna corpul unei femei se pregateste sa ramana gravida, adica sa prinda o sarcina. Daca acest lucru nu se intampla. Atunci apar unele schimbari si modificari in organele genitale interne, care trebuie sa se reseteze. Uterul este nevoit sa elimine mucoasa in endometriul pregatit pentru sarcina. Ovarele sunt nevoite sa isi schimbe corpul galben pe un nou folicul. Toate acestea se soldeaza la final cu o pierdere de sange, uneori destul de impunatoare, in mediu 60-80 de mililitri de sange pe luna. Acest lucru se repeta luna de luna, an de an.”

Barza intarzie sa apara in familia ta? Doi mari specialisti vin cu solutii in cazul problemei infertilitatii in cuplu - VIDEO

Totusi, este menstruatia lunara „nesanatoasa”?

Maxim CALARAS, MEDIC OBSTETRICIAN-GINECOLOG: „Desi prima menstruatie este un lucru bun, privit pozitiv de catre parinti si doctori, chiar si de catre domnisoara. Urmatoarele sangerari menstruale devin o problema din punct de vedere medical. Corpul unei femei este facut pentru a da nastere. Daca e sa ne gandim cat ar lipsi o menstruatie la o femeie care a ramas insarcinata, iar dupa nastere a alaptat, ar fi aproximativ un an si jumatate. Deci, o sarcina cu o nastere deconecteaza femeia in mediu de la 12-20 de cicluri menstruale. Iar, daca este facut sa dai nastere la fiecare 2 ani, ar trebui in mediu sa ai de la 2 la 10 menstruatii in viata ta si asta asteapta corpul tau. Din cauza faptului ca noi datorita ratiunii pe care am capatat-o in evolutie, am inceput sa controlam numarul de urmasi, de copii si sa nu reproducem instinctiv, an de an, a facut ca uterul nostru sa sangereze in gol de multe ori, de zeci si chiar sute de ori.”

Menstruatiile lunare ar putea duce la aparitia unor boli?

Maxim CALARAS, MEDIC OBSTETRICIAN-GINECOLOG: „Apar bolile precum polipii uterini, leiomiom uterin, sporeste incidenta de cancer de endometru si cancerul ovarian. Ne mai vorbind de anemie care se dezvolta la 99% dintre femeile dupa 30-40 de ani.”

Cum ar putea pierderile de sange din timpul menstruatiei sa provoace anemia fierodeficitara?

Maxim CALARAS, MEDIC OBSTETRICIAN-GINECOLOG: „Cantitatea de fier pe care o pierde corpul unei femei intr-o luna, fiziologic in mod normal, nu poate fi recuperata cu alimente. Adica, chiar si printr-un consum zilnic sanatos, cu alimente bogate in fier, cantitate care poate fi absorbita de intestinul nostru este mai mica decat se pierde in menstruatie.”

Ce solutii avem in acest sens?

Maxim CALARAS, MEDIC OBSTETRICIAN-GINECOLOG: „Avem medicamente sub forma de tablete sau dispozitive intrauterine hormonale care pun „artificial” uterul si ovarele in repaus. Astfel, va asigurati nu numai o profilaxie a bolilor ginecologice si anemiei fierodeficitare, dar va puteti controla si numarul de urmasi, asa cum va doriti.”

La cat timp trebuie spalata lenjeria de pat pentru a nu te imbolnavi

Articole din aceeasi categorie