17.12.2021
La cat timp trebuie spalata lenjeria de pat pentru a nu te imbolnavi

In lenjeria de pat se ascund tot felul de microbi care te pot imbolnavi. Afla la cate zile si la ce temperatura trebuie spalate asternuturile de pat.

La cat timp trebuie spalata lenjeria de pat pentru a nu te imbolnavi

Cand ai schimbat ultima data lenjeria de pat? Dupa o zi lunga, senzatia de relaxare pe care ti-o da lenjeria de pat curata este de greu de inlocuit. Totusi, dupa o anumita perioada, lenjeria nu mai are aceeasi prospetime.

Din pacate, nu schimbam intotdeauna asternuturile cat de des ar trebui. Ori suntem prea obosite, ori ne uitam la serialul preferat, ori pur si simplu ne gandim la toate problemele pe care le avem de rezolvat a doua zi. Ei bine, dupa ce vei citi acest articol, nu vei mai sta pe ganduri cand vine vorba de schimbatul lenjeriei de pat.

Ce probleme de sanatate poti avea daca nu schimbi frecvent lenjeria de pat

Se pare ca daca nu schimbi lenjeria de pat in mod regulat, e ca si cum ai dormi inconjurata de milioane de microbi microscopici care si-au gasit locul in patul tau.

Bigorexia: pasiune pentru muschi foarte dezvoltati si frica de grasime. Britanica Renee Campbell este singura culturista celebra care a recunoscut ca sufera de dependenta de fitness

Un studiu realizat in Marea Britanie arata ca doar 33% dintre britanici schimba lenjeria de pat o data pe saptamana, in timp ce 35% fac acest lucru la doua saptamani. 8% dintre cetatenii britanici spala lenjeria la 3 saptamani, iar 10% o fac… la o luna.

In cazul celibatarilor, este si mai rau. Unii barbati singuri au spus ca au schimbat asternurile de numai 4 ori pe an!

Un lucru pe care multe persoane il ignora este faptul ca acest comportament reprezinta de fapt un risc pentru sanatatea lor.

In acest caz, cearsafurile si fetele de perna aduna o multime de „locatari” nedoriti, de la firimituri, bacterii, praf, urme de transpiratie, saliva, sebum, piele moarta, secretii ale corpului, urme de cosmetice si uleiuri si chiar urme de urina si fecale (mai ales daca obisnuiesti sa dormi cu animalul de companie in pat).

Pe termen lung, acestea pot cauza alergii, mancarimi si, in cazuri severe, chiar infectii.

Mai grav este faptul ca toti acesti microbi pot trece inclusiv in compozitia pernelor si a saltelelor de pat. In trei ani, o perna poate sa aiba chiar si o greutate dubla din cauza prafului si a microorganismelor care se ascund in tesuturi.

Paturile, cuverturile, pernele si salteaua sunt adevarate surse de bacterii si acarieni, vinovati de o serie de afectiuni respiratorii, rinite, alergii, eczme, dar si de disfunctii ale somnului.

Pe langa aceste afectiuni, lenjeria de pat murdara poate sa gazduiasca unele bacterii foarte periculoase, precum Salmonella sau germeni care afecteaza plamanii.

La cate zile trebuie spalate asternuturile

Lenjeria de pat trebuie spalata o data pe saptamana sau maximum la doua saptamani, iar fetele de perna se schimba chiar de doua ori pe saptamana. Lenjeria se spala la o temperatura de 60 de grade Celsius pentru a distruge acarienii.

Pentru a te asigura ca lenjeria este complet dezinfectata, este recomandata calcarea acestora dupa uscare.

Kinetoterapia pentru bebelus - de ce este atat de importanta? Alexandr Sprincean, kinetoterapeut: „Exercitiile si masajul sunt recomandate pentru bebelusi la 3 si 6 luni, pentru o dezvoltare fizica si motorica corecta a acestuia”

Articole din aceeasi categorie