
„Activitatea fizica a bebelusului este foarte importanta din primele zilele de viata, ea este la un nivel cu alaptarea, igiena si somnul. Pentru dezvoltarea simetrica, armonioasa si corecta, din primele zile de viata copilasul are nevoie de pozitii si miscari corecte. Din acest motiv parintii sunt responsabili de toate activitatile, ca un copil sa se dezvolte armonios, mama trebuie sa faca miscari maximal simetrice si corecte bebelusului.
In primul rand alaptarea – mama trebuie sa hraneasca copilul in mai multe pozitii, acesta trebuie sa intoarca capul cum in partea stanga, asa si in partea dreapta,” a spus kinetoterapeutul.

Asadar, specialistul mai spune ca, pentru o dezvoltare corecta, copilul are nevoie sa fie infasat liber, infasarile sau coconele stranse nu sunt recomandate, iar ce tine de pernuta ortopedica trebuie sa fie folosita numai la indicatia medicului. Prin urmare, cu cat mai simplu cu atat mai bine si mai corect.
„Pozitiile copilului din timpul zilei trebuie sa fie diferite. Pozitia capului, corpului cu cat sunt mai diverse cu atat mai bine. Este necesar sa fie pus pe ambele parti dreapta-stanga si neaparat pe burtica,” a mai adaugat specialistul.

Gimnastica
„Din primele zile de viata copilul are nevoie de gimnastica. Este important ca parintii sa faca gimnastica cu bebelusul pentru a nu fi incordat acesta, dar sa fie functional. Astfel, daca muschii si articulatii o sa fie functionale inseamna, ca si organele interne o sa lucreze mai bine. Gimnastica pentru copilas consta din imitarea miscarilor de la periferie pana la centru, de la articulatiile mici pana la articulatii mai mari. Miscarile trebuie sa fie foarte lente, libere si fiziologice, dar cea mai buna explicare despre gimnastica si pozitii trebuie sa fie explicate si ghidate de kinetoterapeut,” afirma Alexandr Sprincean.

Kinetoterapia sau masajul - la ce varsta este recomandat si pentru ce?
Specialistul spune ca, procedura de kinetoterapie sa face la indicatia medicului sau poate fi facuta ca profilactica pentru dezvoltarea fizica corecta a bebelusului. Numarul si durata procedurilor este individuala, independenta de necesitatile acestuia. De obicei, exercitiile si masajul sunt recomandate pentru bebelusi la 3 si 6 luni, pentru o dezvoltare fizica si motorica corecta a acestuia. Daca copilul la 3 luni sta rau si putin pe burtica, este incordat si nu are tendinta pentru intoarcere, atunci cu ajutorul masajului si kinetoterapiei se pot relaxa muschii sau tonifica, si neaparat invatam pe copil sa faca miscarile simetric, corecte si conform varstei.
Astfel, la varsta de 6 luni este necesar sa pregatim organismul copilului pentru pozitii verticale si sa invatam pe bebelus sa se taraie, sa se intoarca, si sa-l stimulam sa faca mai multe miscari care pentru viitor vor foarte importante.

In concluzie:
Kinetoterapeutul spune ca, daca la copil undeva este o incordare, o asimetrie care nu a fost diagnostificata si tratata dupa mecanismul compensator din timpul cresterii, poate sa dezvolte o problema mai mare, cum e scolioza, valigus, torticolis si multe altele.