21.06.2022
Cum afecteaza obezitatea creierul copiilor si al tinerilor

In ultimii ani, obezitatea a crescut atat in randul copiilor cat si al tinerilor. Expertii ne avertizeaza ca numarul tinerilor obezi este in crestere, mai ales din cauza alimentatiei dezechilibrate si a stilului de viata, preponderent, sedentar. Obezitatea aduce o varietate de dezechilibre in organism, afecteaza, inclusiv, capacitatile cognitive, precum si alte functii ale creierului.

Cum afecteaza obezitatea creierul copiilor si al tinerilor

Obezitatea afecteaza zonele creierului responsabile pentru emotii

Pamela Bertolazzi, om de stiinta, specializat in biomedicina, de la Universitatea Sao Paulo din Brazilia, sustine ca, in urma cercetarilor efectuate, s-a aflat ca obezitatea aduce schimbari la nivelul zonelor creierului responsabile de emotii, apetit si de functiile cognitive. Astfel, se explica dependenta de mancare a tinerilor obezi si falsa stare de bine pe care o resimt atunci cand consuma alimente nesanatoase. Un alt studiu arata ca obezitatatea afecteaza capacitatile cognitive ale tinerilor, ducand in timp la degradarea functiilor importante ale creierului. Mai mult decat atat, medicii din Asociatia Radiologica din America de Nord sustin ca dependenta de mancare in randul adolescentilor obezi este asemanatoare cu dependenta de droguri.

Totul despre infectia cu Helicobacter Pylori. Cum te poti proteja de aceasta infectie, afla de la medicul Eugen Tcaciuc: „Sursa de infectie este omul infectat cu aceasta bacterie.” - VIDEO

Leptina, hormonul care induce satietatea

Leptina este un hormon secretat de celulele adipoase, care are rolul de a induce senzatia de satietate. Leptina contribuie la mentinerea unui apetit normal, prin transmiterea semnalului de satietate fata de receptorii din hipotalamus. In cazul persoanelor obeze, creierul a capatat o anumita rezistenta fata de secretia acestui hormon, actiunea leptinei devenind ineficienta, persoana respectiva continuand sa consume cantitatii mari de mancare.

Cum afecteaza pe termen lung obezitatea

Scaderea performantelor scolare, depresie, pana la diabet, boli pulmonare, cardiovasculare si gastrice - acestea sunt principalele consecinte cu care se pot confrunta tinerii obezi. Sophya Yen, profesor si clinician la Stanford Children’s Health’s Weight Clinic din California, avertizeaza ca efectele obezitatii in randul adolescentilor sunt resimtite atat la nivel fizic, cat si psihic. De asemenea, obezitatea poate contribui si la probleme cu care adolescentii se pot confrunta, atunci cand ating varsta adulta, precum infertilitatea. Obezitatea poate sa favorize numeroase boli, care afecteaza fertilitatea, precum sindromul ovarelor polichistice si disfunctiile erectile. Singura solutie prin care pot fi eliminate aceste riscuri este scaderea in greutate, rezultata prin schimbarea stilului de viata si adoptarea unui regim sanatos. Dieta trebuie prescrisa,  obligatoriu,  de catre un medic nutritionist, pentru a se evita orice riscuri.

SUA cere interzicerea dreptului constitutional la avort al femeilor! Ce arata statisticile orasului Texas si de ce centrele vor sa actioneze in judecata decizia impotriva avorturilor - FOTO

Articole din aceeasi categorie