„Glanda tiroida este un organ endocrin ce se pozitioneaza anterior cartilagiului tiroidian in partea anterioara a gatului.
Functia de baza ale glandei tiroide este secretia hormonilor tiroidieni. Cu ajutorul lor are loc reglarea proceselor metabolice din organism, activitatii creierului, sistemului nervos si cardio-vascular, tractului gastro-intestinal, sistemului reproductiv si altele,” a spus medicul.
Cum sa ne dam seama ca problemele de sanatate vin din cauza neregulilor in functia glandei tiroide?
Asadar, endocrinologul ne descrie cateva patologii mai des intalnite ale glandei tiroide.
Gusa endemica
„Iodul este un element esential in componenta hormonilor tiroidieni in cazul insuficientiei acestui microelement glanda tiroida se mareste in volum, aceasta stare a glandei tiroide cu functie de secretie a hormonilor pastrata se numeste gusa endemica. Pentru a preveni aceasta stare a tiroidei este nevoie de a include in regimul alimentar sare iodata si alte produse bogate in iod sau preparate ce contin iod, dar care trebuie administrate cu recomandarea medicului. Trebuie de mentionat ca supradozarea preparatelor de iod poate afecta sanatatea, de aceea administrarea de sine statator nu se recomanda.”
Gusa nodulara
„Este caracterizata prin prezenta nodulilor tiroidieni ce pot fi depistati palpator, vizual sau la ultrasonografia glandei tiroide. Prezenta nodurilor nu este legata de functia glandei tiroide, ea poate fi in norma, hipo sau hiperfunctia, de aceea e nevoie de a efectua analiza la hormonii tiroidieni inclusiv calcitonina care ar putea exclude cancerul medular tiroidian. Daca dimensiunile nodului sunt peste 1–1.5 cm este nevoie de efectuat punctia biopsie cu ac fin al nodulului pentru a exclude carcinomul diferentiat al glandei tiroide.”
Hipotiroidia
„Se manifesta prin oboseala generalizata, somnolenta, uscaciunea pielii, caderea parului, pastozitatea fetei si a mainilor, picioarelor, constipatii, dereglari ale ciclului menstrual, scaderea capacitatii de a memora, infertilitate, nivelul crescut de colesterol, anemie. Cea mai frecventa cauza hipotiroidiei este tiroidita autoimuna - patologia in care celulele tiroidiene sunt distruse de anticorpi ce nu recunosc tiroida ca ceva propriu organismului. In rezultat celulele tiroidiene nu mai pot secreta hormonii tiroidieni. De asemenea, hipotiroidia poate fi cauzata de interventii chirurgicale efectuate pe glanda tiroida si tratamentul cu unele preparate contra hepatitei virale, terapie cu iod radioactiv, tumorile hipofizare, tratamentul cu preparatele ce contin cantitate mare de iod in componenta lor, la pacienti cu dereglari de ritm cardiac.”
Prin urmare, pacientii cu insuficienta de hormoni tiroidieni necesita substitutie cu hormonale pe care o face medicului endocrinolog.
Tireotoxicoza
„Este o stare determinata de prezenta in exces a hormonilor tiroidieni si efectul toxic al lor asupra organelor. Simptomele care le intalnim aici sunt: frecventa crescuta a batailor inimii, cresterea tensiunii arteriale, hiperexcitabilitate, transpiratie abundenta, tremor in corp, insomnie, slabiciune musculara, oboseala marcata, pofta de mancare exagerata dar cu scaderea greutatii corporale, caderea parului, cresterea temperaturii corpului. Cea mai frecventa cauza a tireotoxicozei este gusa nodulara toxica sau gusa difuza toxica. Pentru a diagnostica corect si a indica tratament potrivit se efectueaza examinarea minutioasa a pacientului cu colectarea anamnezei, efectuarea hormonilor tiroidieni, ultrasonografiei glandei tiroide, in caz de necesitate, punctia biopsie pentru a clarifica structura morfologica a nodurilor tiroidieni.”
In concluzie:
Medicul endocrinolog spune ca, un tratament corect la timp efectuat va preveni complicatiile posibile cauzate de patologiile glandei tiroide. Aveti grija de sanatatea dumneavoastra!