Olesea CECHIR, REPORTER PRO TV, MEDIC REZIDENT:„Inflamarea ganglionilor limfatici este o problema foarte frecventa. In 80 la suta din cazuri, acestia se inflameaza ca urmare a unei infectii. Pastrarea calmului si programarea la medic sunt cele mai importante lucruri pe care le poti face daca ai ganglionii inflamati.”
Ganglionii limfatici sunt niste organe mici, de forma ovala, care fac parte din sistemul limfatic.

Vasile MUSTEATA, MEDIC HEMATOLOG: “Sistemul limfatic este o parte a sistemului circulator, care cuprinde o retea de vase limfatice care transporta limfa. Este un sistem foarte important deoarece este responsabil de eliminarea lichidului interstitial din tesuturi. In afara de aceasta sistemul limfatic asigura absorbtia grasimilor si vitaminelor liposolubile din tractul gastrointestinal si evident ca limfa transporta celule purtatoare de antigen catre ganglionii limfatici unde se genereaza raspunsul imun.”
In organismul uman se numara circa 600 de ganglioni limfatici si majoritatea lor sunt concentrati in zona cervicala, axilara, inghinala si cubitala. Cresterea in volum si inflamarea acestora se mai numeste si limfadenopatie.
Vasile MUSTEATA, MEDIC HEMATOLOG: „Limfadenopatiile pot fi localizate daca este marit un ganglion limfatic sau o zona de ganglioni sau generalizata daca este marirea in volum a mai multor grupe de ganglioni limfatici.”
Cauzele limfadenopatiilor sunt foarte diverse, de la banale infectii pana la tumori maligne.
Vasile MUSTEATA, MEDIC HEMATOLOG:„Toate limfadenopatiile pot fi divizate in maligne si benigne, tinand cont de originea sau substratul patogenic al maririi ganglionilor limfatici. Din procese maligne fac parte limfoame, metastaze de cancer, leucemii. Aici limfadenopatiile pot fi primare maligne, atunci cand procesul tumoral se dezvolta nemijlocit in ganglionul limfatic, pot fi afectate secundar metastatic. Pot fi limfadenopatiile si benigne. Pot fi intalnite in diferite maladii depozitare ca tezaurismoze, in maladii reumatice, in maladii infectioase, dupa administrarea anumitor medicamente ca peniciline, dupa vaccinare.”

Programeaza-te la medicul tau de familie daca experimentezi oricare din aceste semne.
Vasile MUSTEATA, MEDIC HEMATOLOG: „In primul rand este marirea ganglionului limfatic la adult mai mult de 1 cm. Alt simptom poate fi durerea sau sensibilitatea crescuta in aria ganglionului limfatic. De asemenea poate fi hiperimia sau edematierea pielii deasupra ganglionului limfatic. Poate fi schimbata consistenta, de obicei in procese infectioase consistenta este elastica, moale, in metastaze de cancer ganglionii limfatici pot fi de consistenta dura, in limfoame poate fi de consistenta ferma.”
Tratamentul limfadenopatiei depinde de originea acesteia.
Variola Maimutei. Tot ce trebuie sa stiti despre aceasta boala
Vasile MUSTEATA, MEDIC HEMATOLOG: „Daca limfadenopatia este de origine infectioasa, evident noi trebui sa tratam procesul infectios: trebuie de aflat agentul patogen si de selectat acel antibiotic la care acel agent patogen este sensibil. Daca limfadenopatia este cauzata de procesul tumoral, dupa confirmarea confirmarea diagnosticului, noi trebuie sa determinam gradul de raspandire al bolii, pentru ca tratamentul limfadenopatiei depinde de tipul morfologic al bolii, depinde de localizarea focarelor tumorale si depinde de gradul de raspandire a procesului tumoral.”
Daca ai observat ca ai un ganglion limfatic marit, trebuie sa planifici vizite periodice la medicul tau, care deja va contura planul de investigatii pentru a determina geneza acestei limfadenopatii.