Dupa ultimele recomandari, acidul folic poate fi administrat pe tot parcursul sarcinii, la o doza de 400-800 de micrograme pe zi sau o doza mai mare, daca exista indicatii, scrie gyneco.md pe pagina sa de Instagram.
Acidul folic este o vitamina B care se gaseste in diverse alimente:
- verdeturi;
- fructe;
- nuci;
- fasole;
- mazare;
- produse lactate Carne Oua Cereale.

De ce este importanta administrarea de acid folic pentru femeile care isi doresc sau sunt deja insarcinate?
Acidul folic este necesar pentru producerea de noi celule si pentru sinteza corecta a ADN-ului.

Aceasta vitamina este deosebit de importanta pentru sanatatea bebelusului si dezvoltarea acestuia, ajutand la maturizarea celulelor nervoase si formarea corecta a conexiunilor nervoase.
Acidul folic ajuta la prevenirea anumitor tipuri de malformatii congenitale, cum ar fi defectele tubului neural care apar in mare parte in primele 4 saptamani de sarcina, atunci cand coloana vertebrala a fatului nu se inchide complet sau cand creierul si craniul nu se dezvolta corespunzator, si alte anomalii, inclusiv palatul (cerul gurii) despicat si unele defecte cardiace.

In fiecare an se nasc aproximativ 1500 de copii cu malformatie de tub neural numita spina bifida, cu o prevalenta de 1 copil la 2700 de nasteri. De aceea, este foarte importanta planificarea sarcinii si inceperea administrarii acidului folic la timp.