Glandele mamare au un rol important nu doar in procesul de alaptare, dar si determina identitatea feminina. Depistarea oricarui nodul la nivelul sanului necesita o consultare la medic.
Diana SOCHIRCA, MEDIC MAMOLOG-ONCOLOG: „Fibroadenomul mamar este o formatiune absolut benigna a glandei mamare. Este o condensare a tesutului glandular mamar normal. Ea apare ca rezultat al unei hiperestrogenemii absolute sau relative, si a unei hipersensibilitati al tesutului glandular mamar in anumite circumstante”.
Se intalneste la femeile cu varsta intre 14 si 35 de ani si apare in perioade de tulburari hormonale. Prima perioada e considerata varsta de 14-15 ani.
Diana SOCHIRCA, MEDIC MAMOLOG-ONCOLOG: „Apar in perioada cand se incepe o producere excesiva de hormon estrogen. Cu cat e mai mare avalansa aceasta, fetita este in perioada de menarha, se stabileste primii 2-3 ani ciclu menstrual, are mai multe retrairi psihosomatice, sunt fetite vulnerabile si anume in aceasta varsta apar fibroadenoame de tip juvenil”.

Diana SOCHIRCA, MEDIC MAMOLOG-ONCOLOG: „Al doilea factor de risc este o nuliparitate, sau o tergiversare cu prima sarcina. Se spune ca este foarte bine sa nasti cam peste 10-12 ani dupa prima menstruatie, din aceasta cauza cu cat mai mult trece, cu atat mai estrogenizata devine femeia”.
Mult mai rar, pot aparea si in perioada preclimacterica, cand are loc o reconstructie hormonala. Depistarea unui fibroadenom are loc de obicei, intamplator, in urma autopalparii sanilor.
Diana SOCHIRCA, MEDIC MAMOLOG-ONCOLOG: „Este o formatiune de volum, singulara unicentrica sau multicentrica, care practic este indolora, poate fi usor sensibila, de diferite dimensiuni de la 1 cm pana la 3-4”.
Medicul specialist va stabili un diagnostic in baza examenului clinic si al celui ecografic, care este cea mai inofensiva si informativa investigatie la tinere.


Diana SOCHIRCA, MEDIC MAMOLOG-ONCOLOG: „Se face suplimentar la paciente dupa 40 de ani si un diagnostic mamografic. In cazul in care, toate aceste investigatii ridica careva suspectii, atunci se impune un diagnostic morfologic”.
Se efectueaza o biopsie pentru a determina tipul celulelor. Riscul de malignizare a fibroadenoamelor mamare se considera minime.
Diana SOCHIRCA, MEDIC MAMOLOG-ONCOLOG: „Dupa diferiti autori, statisticile se stipuleaza a fi de la 0,5-1-3%, altii dau pana la 5%. Este demonstrat statistic, faptul ca pacientele care fac fibroadenoame au risc cel putin de 3 ori mai mare de a face candva cancer, insasi fibroadenomul nu malignizeaza asa de frecvent”.
Fibroadenoamele mamare au un risc de malignizare intre 0,5-5%.
Exista 2 metode de tratament, supravegherea cu tratament conservativ la necesitate, si interventia chirurgicala.
Diana SOCHIRCA, MEDIC MAMOLOG-ONCOLOG: „Cand este un fibroadenom infracentimetric, depistat doar ocazional la un examen ecografic, nu prezinta careva semne de o suspectie la malignitate, atunci in aceste cazuri este o tactica expectativa, adica noi urmarim”.

Cresterea in marimi a fibroadenomului, este indicatie directa spre inlaturare chirurgicala. Aceasta afectiune prezinta un prognostic favorabil, deoarece deseori se reabsoarbe in timpul sarcinii, daca prezinta mai putin de 1 cm.
Diana SOCHIRCA, MEDIC MAMOLOG-ONCOLOG: „Daca este un pic mai mare, el se rezolva chirurgical. Printr-o incizie minim invaziva, este un tratament chirurgical neagresiv, neofensiv si extragerea la o mica formatiune previne o mare problema in viitor.”
Fibroadenoamele mamare nu au o preventie sigura, dar sunt valabile recomandari generale pentru sanatatea unei femei.
Diana SOCHIRCA, MEDIC MAMOLOG-ONCOLOG: „Nu evitati controlurile profilactice anuale. Pentru toate femeile tinere, nu tergiversati prima sarcina, este definitorie pentru formarea aparatului reproductiv al femeilor, are un efect protectiv masiv asupra patologiilor organelor reproductive. Aparitia oricarui nodul, cat de mic si cat de nesuspect si indolor va pare la prima vedere, este indicatie pentru un consult specializat”.
Tu stii ce reprezinta pranayama? Suria Deep iti explica totul despre aceasta practica - VIDEO
Se recomanda controlul profilactic anual la medic mamolog, iar pentru persoanele in grupurile de risc, o data la 6 luni.
Diana SOCHIRCA, MEDIC MAMOLOG-ONCOLOG: „Paciente cu anamneza familiala de cancer, de oricare cancer. Pacientele nulipare dupa 30 de ani, cu mai multe de 4 avorturi in anamneza, care primesc contraceptie hormonala mai mult de 3 ani si este nedirijata si necontrolata, care au o patologie cronica a organelor genitale, a glandei tiroide si a ficatului”.
Ai grija de femeile din viata ta, pentru a petrece cat mai mult timp de calitate, impreuna.