Alina, PACIENTA: „Ma numesc Alina. Am apelat un an in urma la medicul dermato-oncolog pentru ca aveam pe fata cateva alunele si am decis ca sa le inlatur. Le-am inlaturat, am ramas foarte satisfacuta. Acum am venit pentru o alta procedura cu niste papilome.”
Diana EFTODII, MEDIC DERMATO-ONCOLOG: „Papiloamele sunt niste excrescente la nivelul pielii cauzate de virusul papiloma uman. Ele nu sunt oncogene, dar ne creaza un disconfort estetic, in special. Se pot inmulti din cauza unor factori predispozanti cum ar fi piele uscata, transpiratie abundenta, in urma traumatizarii cu bijuteriile pe care le purtam la gat sau cu lama in timpul epilarii regiunii axilare.”
Diana EFTODII, MEDIC DERMATO-ONCOLOG: „In acest caz observam niste papiloame care sunt de origine virala si apar preponderent in zonele pliurilor: in zona axilara si submamara. Le vom inlatura prin procedura de electrocauterizare.”
Electrocauterizarea presupune utilizarea unui aparat care, prin intermediul curentului electric de frecventa foarte inalta, determina distructia leziunilor nedorite. Este folosita pentru oprirea sangerarilor de la nivelul vaselor de mici dimensiuni in chirurgie cat si pentru taierea sau excizia unui fragment de tesut cutanat in dermatologie. Prin intermediul electrocauterizarii pot fi eliminate diferite formatiuni cutanate cum ar fi: papiloame, lipoame, veruci, negi, condiloame, keratoze seboreice si angioame.
Diana EFTODII, MEDIC DERMATO-ONCOLOG: „Procedura este indolora pentru ca aplicam anestezie locala, injectabila, cu un ac foarte fin alaturi de fiecare formatiune. Preparatul actioneaza imediat, apoi cu electrocauterul le inlaturam si le prelucram.”
Unica contraindicatie pentru electrocauterizare este alergia la substanta anestetica. Aparatul realizeaza si hemostaza in acelasi timp, adica opreste sangerarea fara a fi nevoie de fire de sutura, iar ingrijirea in urma interventiei presupune doar utilizarea unui antiseptic. Zona se vindeca relativ repede de la cateva zile pana la 2 saptamani, in functie de marimea leziunii.
Diana EFTODII, MEDIC DERMATO-ONCOLOG: „Dupa inlaturarea formatiunilor ramane o mica rana, pe care pacientul trebuie sa o prelucreze acasa cu antiseptice, trebuie sa fie atent sa nu lezeze crusta care se formeaza, sa astepte sa cada de la sine, sa aplice un pansament aseptic in caz ca este o formatiune mai mare.”
In timpul unei proceduri pot fi inlaturate de la unu pana la cateva zeci de papiloame. Exista totusi unele formatiuni care nu pot fi inlaturate cu ajutorul acestei proceduri. Daca este aceasta elegibila sau nu pentru electrocauterizare se determina in cadrul unui consult la specialist.