Sezonul gripal incepe in luna octombrie si dureaza pana aproximativ in luna mai. Responsabilii din cadrul Agentiei Nationale pentru Sanatate Publica afirma ca atat sistemul medical, cat si cel de supraveghere a sanatatii publice sunt gata pentru a face fata acestui sezon.
Stefan GHEORGHITA, MEDIC EPIDEMIOLOG: „Avem 9 puncte de monitorizare a situatiei epidemiologice si a circulatiei virusilor gripali. Laboratoarele din cadrul ANSP sunt pregatite. Sunt dotate cu echipament si consumabile pentru efectuarea investigatiilor la gripa sezoniera. Deja am inceput saptamana aceasta sa colectam probele la gripa sezoniera din 9 puncte. Colectam saptamanal in jurul la 20-25 de probe de la persoanele cu semne clinice compatibile cu gripa. Aceste probe sunt procesate in laboratorul virusologic al ANSP, in Balti si Cahul.”
Desi nu a fost raportat inca niciun caz de gripa sezoniera, iar comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, incidenta cazurilor de infectii respiratorii virale acute este mai mica, specialistii spun ca nu e cazul sa ne relaxam si indeamna oamenii sa se imunizeze. 218 mii de doze de vaccin antigripal au ajuns deja in tara. Acestea urmeaza sa fie distribuite centrelor de sanatate publica teritoriale, de unde vor fi transmise, conform planurilor existente de imunizare, in institutiile medico-sanitare.
Stefan GHEORGHITA, MEDIC EPIDEMIOLOG: „Am receptionat un vaccin tetravalent care contine tulpinile virusilor care circula in emisfera nordica unde practic este amplasata geografic si Republica Moldova. Vaccinul contine 2 tulpini a virusului de tip A si 2 tulpini a tipului B.”
Vaccinarea impotriva gripei va incepe la sfarsitul lunii octombrie.
Olesea CECHIR, REPORTER PRO TV: „Prioritar, vaccinul antigripal va fi administrat gravidelor, copiilor pana la 4 ani, varstnicilor si pacientilor cu boli cronice. Ulterior, de vaccin vor beneficia angajatii din sectorul sigurantei publice, medical, vamal si alte sectii comunitare esentiale. Iar in final, in limita stocului disponibil, vor fi vaccinati si restul cetatenilor.”
Medicii sustin ca semnele timpurii de raceala, gripa si COVID-19 sunt practic similare, doar ca in cazul gripei debutul este mult mai brusc, iar boala evolueaza foarte rapid.
Angela SELIVANOV, MEDIC INTERNIST: „Febra este mult mai mare decat in alte viroze peste 38-38,5 si decurge cu o stare generala alterata: slabiciune musculara, durere musculara, astenie, cefalee si cand apare tusea, deseori este uscata destul de chinuitoare, dureroasa insotita de dureri in piept.”
Vestea buna este ca gripa poate fi prevenita.
Angela SELIVANOV, MEDIC INTERNIST: „Metode generale de profilaxie care sunt valabile pentru viroze, COVID-19, acestea sunt purtarea mastii, distanta sociala si igiena, spalarea pe maini cat mai des. Dar cea mai efectiva metoda de preventie este vaccinarea. Pentru vaccin nu este necesara pregatirea chiar daca persoana este cunoscut alergica. Ele se fac in institutii medicale si ca regula 15-30 de minute este timpul cand trebuie sa ramanem in institutiile medicale, deoarece daca vorbim de manifestari alergice mai semnificative, ele se dezvolta in primele 15-30 de minute.”
In sezonul precedent au fost inregistrate 421 de cazuri de gripa sezoniera cauzate de virusul gripal de tip A si B si, din fericire nu a fost raportat niciun deces.