Privitul ore in sir la televizor, munca la calculator si lumina prea slaba sau prea puternica sunt cativa dintre factorii care dauneaza sanatatii ochilor. Exercitiile de relaxare oculara sunt indicate tuturor persoanelor care isi suprasolicita ochii, mai ales daca au simptome precum privire neclara, ameteli si dureri de cap. Gimnastica oculara poate produce o ameliorare a disconfortului provocat de un efort ocular indelungat. Explicatia este relaxarea muschiului ciliar responsabil de acomodatia ochiului si a muschilor drepti extrinseci care mentin globii oculari in pozitia de convergenta necesara atunci cand privim de aproape. Cand acesti muschi sunt obositi din cauza efortului indelungat, nu se produce fuziunea imaginilor provenite de la cei doi ochi si apar senzatia de vedere dubla (diplopia), ameteala sau cefaleea.
Atentie, gimnastica oculara nu este indicata in cazul unor vicii de refractie. Daca oboseala oculara persista, este necesar consultul oftalmologic.
Cum se fac exercitiile
Se poate incepe prin focalizarea, timp de 10-15 secunde, a unui obiect indepartat, dupa care se priveste un obiect apropiat, timp de maximum 15 secunde. Astfel de exercitii se pot repeta de 10 ori. Pentru odihna privirii, timp de un minut se acopera cu ambele palme ochii, care raman deschisi, astfel incat sa nu patrunda deloc lumina. Un alt exercitiu consta in efectuarea a 10 rotiri in sensul acelor de ceasornic, apoi a altor 10 in sens invers. Are un efect benefic asupra vederii si efectuarea unui masaj usor al tamplelor cu degetele aratatoare. Chiar si simpla inchidere a ochilor, timp de doua minute, ajuta la relaxarea si detensionarea acestora.
Se recomanda pauza de un minut la fiecare jumatate de ora, in care se fixeaza un punct de reper in departare (dupa geam, de exemplu) si studierea acestuia. Nu este indicata presarea globilor oculari, atrage atentia medicul.
Pentru reducerea tensiunii oculare, se recomanda si descrierea cu ajutorul privirii a semnului infinitului, timp in care spatele trebuie tinut drept, iar capul, nemiscat. Cand ochii obosesc dupa o lectura indelungata, se poate incerca urmatorul exercitiu: ochii trebuie sa „citeasca” numai spatiile, albe dintre randurile scrise.
Clipeste des
Cei care privesc mult la televizor sau stau in fata calculatorului clipesc mai rar. Clipirea „lenesa” afecteaza filmul lacrimal, care duce la aparitia senzatiei de nisip in ochi si de uscaciune oculara. In acest caz, medicii recomanda efectuarea unor exercitii de clipiri dese la un interval de doua ore, care ajuta la activarea circulatiei sanguine si la umezirea ochilor, prevenind iritarea acestora. Timp de 30 de secunde, se clipeste incontinuu, acest exercitiu ajutand la activarea glandelor lacrimale si la hidratarea ochiului. De asemenea, medicul poate prescrie lacrimi artificiale, care ajuta la lubrifierea ochilor.
Ce este micrognatia? Din ce cauze apare aceasta boala si cum se trateaza?