Ce este micrognatia?
Micrognatia, cunoscuta si sub numele de hipoplazie mandibulara, este o afectiune in care un copil se naste cu maxilarul inferior mult mai mic decat restul fetei. Definitia micrognatiei se traduce prin „mandibula mica”. Micrognatia se poate rezolva de la sine pe masura ce copilul creste, in special in timpul pubertatii. Daca afectiunea este inca prezenta, poate duce la complicatii care afecteaza dezvoltarea si este nevoie de tratament.
Din ce cauze apare micrognatia si care este prevalenta?
Majoritatea cazurilor de micrognatie sunt congenitale, ceea ce inseamna ca acei copii se nasc avand boala. Micrognatia poate fi cauzata de unele tulburari ereditare, dar, in alte cazuri, este rezultatul unor mutatii genetice care apar de la sine si nu se transmit in familie. O serie de sindroame genetice sunt asociate cu micrognatia:
Sindromul Pierre Robin
Sindromul Pierre Robin face ca maxilarul bebelusului sa se formeze lent in uter, ceea ce are ca rezultat maxilarul inferior foarte mic. De asemenea, face ca limba bebelusului sa cada inapoi in gat, ceea ce poate sa blocheze caile respiratorii si poate ingreuna respiratia. Acesti copii se pot naste, de asemenea, cu o deschidere in cerul gurii (palatul despicat). Apare la aproximativ 1 din 8.500 pana la 14.000 de nasteri.
Trisomia 13 si 18
O trisomie este o tulburare genetica si apare atunci cand un copil are material genetic suplimentar: trei cromozomi in loc de cei doi normali. O trisomie provoaca deficiente mentale severe si deformari fizice. Potrivit Bibliotecii Nationale de Medicina, aproximativ 1 din 16.000 de bebelusi are trisomia 13, cunoscuta si sub numele de sindrom Patau. Potrivit Fundatiei Trisomy 18, aproximativ 1 din 6.000 de bebelusi are trisomia 18 sau sindromul Edwards.
Infectiile rezistente la medicamente au ucis in 2019 mai multi oameni decat HIV/SIDA sau malaria
Acondrogeneza
Acondrogeneza este o tulburare mostenita rara in care glanda pituitara a copilului nu produce suficient hormon de crestere. Acest lucru cauzeaza probleme severe ale oaselor, inclusiv un maxilar inferior mic si un piept ingust. De asemenea, face ca picioarele, bratele, gatul si trunchiul copilului sa fie foarte scurte.
Progeria
Progeria este o afectiune genetica in care copilul afectat imbatraneste intr-un ritm rapid. Bebelusii cu progeria incep sa prezinte semne ale tulburarii in primii doi ani de viata. Boala este cauzata de o mutatie genetica, dar nu se transmite in familie. Pe langa o mandibula mica, copiii cu progeria pot avea, de asemenea, o rata de crestere lenta, pot suferi de caderea parului si pot avea o fata foarte ingusta.
Sindromul Cri-du-chat
Sindromul Cri-du-chat este o afectiune genetica rara care provoaca dizabilitati de dezvoltare si deformari fizice, inclusiv maxilar mic. Numele deriva din strigatul ascutit, asemanator celui de pisica, pe care bebelusii cu aceasta afectiune il au. De obicei nu este o afectiune mostenita.
Sindromul Treacher Collins
Sindromul Treacher Collins este o afectiune ereditara care provoaca anomalii faciale severe. Pe langa maxilarul mic, poate provoca, de asemenea, o despicatura a palatului, pometi absenti si urechi malformate.
Prevalenta micrognatiei este de un caz la 1500 de nasteri.
Ce simptome are o persoana cu micrognatie?
Copiii cu micrognatie prezinta adesea semne de „esec in a prospera”, o expresie pe care profesionistii din domeniul medical o folosesc atunci cand copiii incep sa-si piarda curba de crestere. Simptomele micrognatiei pot varia de la un copil la altul, dar pot include:
- oprire temporara a respiratiei;
- dificultati de hranire, inclusiv hranirea prelungita, incapacitatea de a se hrani si cresterea prea mica in greutate;
- respiratie zgomotoasa;
- tulburari de somn.
In cazuri rare, parintii unui copil cu micrognatie raporteaza ca acesta devine albastru (cianoza) atunci cand se hraneste sau doarme, situatie care apare din cauza dificultatilor de respiratie.
Cum se diagnosticheaza micrognatia?
Micrognatia este de obicei diagnosticata in timpul copilariei sau mai devreme. In multe cazuri, micrognatia poate fi detectata prin ecografie in primul trimestru de sarcina.
Cand boala se diagnosticheaza dupa nastere, medicul face un examen fizic al copilului pentru a evalua dimensiunea maxilarului inferior in raport cu maxilarul superior si pozitia limbii si a maxilarului inferior. Apoi, poate solicita o radiografie sau o scanare CT pentru a analiza in continuare relatia anatomica dintre maxilarul inferior al copilului si restul capului.
De asemenea, medicul poate adresa ingrijitorilor copilului intrebari despre momentul in care au observat pentru prima data dimensiunea maxilarului copilului, severitatea simptomelor acestuia si daca are dificultati de a manca sau de a respira.
Ce optiuni de tratament exista pentru micrognatie?
Tratamentele pentru micrognatie depind de severitatea afectiunii si de cauza de baza. Micrognatia poate disparea de la sine pe masura ce maxilarul copilului creste odata cu varsta. Din acest motiv, unii parinti pot alege sa amane tratamentul pentru a vedea daca problema se rezolva in mod natural.
Un tratament imediat poate fi necesar pentru cazurile severe care provoaca dificultati de hranire sau de respiratie, precum si alinierea gresita a dintilor. Medicul poate recomanda diferite pozitii de hranire pentru a ajuta un sugar cu probleme de hranire. Nealinierea dintilor poate fi tratata cu aparate ortodontice sau chirurgie orala.
Aderenta limba-buza poate deplasa baza limbii inainte, in timp ce operatia de osteogeneza prin distractie a mandibulei extinde treptat maxilarul inferior prin adaugarea sau indepartarea osului. Pentru problemele de respiratie, terapia cu presiune pozitiva continua a cailor respiratorii (CPAP) sau interventia chirurgicala orala pot fi de folos. Desi este nevoie de timp, aceste tratamente isi dovedesc eficienta.
Care sunt complicatiile micrognatiei?
Micrognatia poate provoca complicatii care afecteaza dezvoltarea. Copilul poate avea dificultati de hranire, dintii pot sa nu creasca adecvat si pot exista si dificultati de respiratie, ceea ce duce la apnee obstructiva in somn. Apneea in somn provoaca intreruperi temporare ale respiratiei in timpul somnului, perturband calitatea somnului si crescand riscul de hiperactivitate, dureri de cap, probleme de invatare, afectiuni cardiovasculare, neurocomportamentale si metabolice.
Care este prognosticul pacientului cu micrognatie?
Diagnosticul precoce ofera cea mai buna perspectiva pentru micrognatie. Cu cat afectiunea este diagnosticata mai devreme, cu atat medicii pot stabili mai bine ce tratamente sunt necesare.
Ce inseamna daca ti se zbate un ochi. Obiceiuri si boli care declanseaza spasmele oculare