21.01.2022
Ce inseamna daca ti se zbate un ochi. Obiceiuri si boli care declanseaza spasmele oculare

Din ce motive se zbate ochiul, ce boli grave ar putea ascunde spasmele oculare involuntare si cum pot fi acestea prevenite.

Ti se zbate des ochiul? Aceasta miscare musculara involuntara poarta numele de miochimie si poate dura de la cateva secunde pana la cateva minute. Majoritatea spasmelor de acest tip sunt subtile si abia sesizate de persoanele din jur. Contractia musculara poate surveni atat la nivelul pleoapei superioare, cat si al celei inferioare.

Aceste zbateri ale ochiului nu sunt dureroase si trec de obicei de la sine, fara niciun fel de tratament, dar sunt si situatii, mai rare, ce-i drept, cand pot semnala o problema cronica, mai ales daca sunt prezente si alte simptome.

Afla mai jos care sunt principalele cauze ale miscarilor involuntare ale pleoapelor, dar si cand este cazul sa te adresezi medicului!

Din ce cauze apar spasmele ochilor si pleoapelor

Zbaterea ochiului poate fi declansata sau inrautatita de:

Oboseala – lipsa somnului poate declansa miscari involuntare ale pleoapelor

Stres – este una dintre cele mai frecvente cauze ale zbaterii ochiului. Yoga, exercitiile de respiratie si meditatia te pot ajuta sa reduci nivelul stresului si, implicit, riscul de aparitie a spasmelor involuntare de la nivel ochilor.

Consum excesiv de alcool, cafea, tutun – excesul de cafeina, fie ca aceasta provine din cafea, ciocolata sau ceai negru, poate duce la declansarea acestei reactii musculare. De asemenea, consumul de alcool si fumatul pot favoriza zbaterea pleoapei.

De ce pocnesc oasele – boala responsabila care apare la peste 50% din populatie!

Sindromul de ochi uscat – aceasta afectiune specifica persoanelor varstnice, dar si celor care lucreaza mult in fata calculatorului, poarta lentile de contact sau sunt nevoie sa ia medicamente antihistaminice ori antidepresive, poate duce la aparitia spasmelor musculare involuntare ale ochilor.

Carente nutritive – deficienta de magneziu ar putea sta la baza zbaterii frecvente a ochiului, sustin unele studii. Printre alimentele cu un continut bogat in magneziu se numara spanacul, varza, migdalele, semintele de floarea-soarelui, semintele de in, macroul, somonul, tonul, soia, fasole, mazare, linte, avocado, banane, marar, busuioc, salvie etc.

Alergii – persoanele alergice se confrunta cu mancarimi ale ochilor, umflarea acestora si senzatia de lacrimare persistenta, dar si cu spasme involuntare declansate de frecarea ochilor.

Ce afectiuni grave pot ascunde spasmele ochilor

In cazul in care spasmele ochilor sunt persistente, dureaza cateva zile sau chiar mai mult si sunt insotite si de alte simptome (clipit des, ochi rosu, paralizie faciala, tulburari de vedere, sensibilitate la lumina, tremur etc.), este posibil sa semnaleze existenta unei afectiuni mai severe, cum ar fi:

- blefarita;

- conjunctivita;

- distonia cervicala;

- scleroza multipla;

- boala Parkinson;

- sindromul Tourette.

Cand sa te adresezi medicului daca ti se zbate ochiul

Zbaterea ochiului nu este un simptom ingrijorator sau o urgenta medicala, atat timp cand nu persista pe termen lung si nu apar si alte manifestari.

Adreseaza-te medicului daca spasmele ochilor sunt insotite de urmatoarele simptome:

- Ochii sunt inflamati, umflati si produc secretii neobisnuite;

- Pleoapa superioara este cazuta;

- Pleoapa iti acopera complet ochiul in timpul spasmelor;

- Spasmele persista mai mult de 2-3 saptamani;

- Spasmele afecteaza si alte parti ale corpului.

Pentru a preveni sau ameliora spasmele involuntare ale ochilor, incearca sa elimini cauzele care duc la declansarea acestora. Renunta la fumat, consuma mai putin alcool, limiteaza-te la 2 cesti de cafea pe zi, incearca sa pui in practica tehnici de gestionare a stresului, dormi 7-8 ore pe noapte si adopta un regim alimentar echilibrat.

Cum stai cu sanatatea inimii? Afla in 30 de secunde cu acest test!

Articole din aceeasi categorie