20.01.2022
Infectiile rezistente la medicamente au ucis in 2019 mai multi oameni decat HIV/SIDA sau malaria

Infectiile provocate de bacterii rezistente la multiple antibiotice au fost raspunzatoare in 2019 de peste 1,2 milioane de decese, facand mai multe victime decat HIV/SIDA sau malaria, conform unui nou raport publicat joi, informeaza Reuters.

Oficialii din domeniul sanatatii la nivel mondial au avertizat in repetate randuri asupra raspandirii crescute a bacteriilor rezistente la medicamente si a altor microbi din cauza folosirii gresite si a utilizarii in exces a antibioticelor, fapt ce incurajeaza microorganismele sa se transforme in "superbacterii".

Noul raport "Global Research on Antimicrobian Resistance", publicat in The Lancet, a dezvaluit ca rezistenta la antimicrobiene (RAM) a fost direct responsabila pentru aproximativ 1,27 milioane de decese si asociata cu aproximativ 4,95 milioane de decese. Studiul a analizat date din 204 tari si teritorii, scrie Agerpres.

Lifting facial cu ajutorul machiajului: tehnici pe care sa le folosesti

"Aceste noi date dezvaluie adevarata amploare a rezistentei la antimicrobiene la nivel mondial... Estimarile anterioare au prezis 10 milioane de decese anuale din cauza RAM pana in 2050, dar acum stim sigur ca ne aflam deja mult mai aproape de aceasta cifra decat am crezut", a declarat Chris Murray, coautor al studiului si profesor la Universitatea din Washington.

Anul trecut, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a avertizat ca niciunul dintre cele 43 de antibiotice aflate in curs de dezvoltare sau dintre medicamentele recent aprobate nu a fost suficient pentru a combate rezistenta la antimicrobiene.

Cornelius Clancy, profesor de medicina la Universitatea din Pittsburgh, a declarat ca una dintre modalitatile de a contracara RAM este abordarea unui nou model de tratament. "Modelul traditional de antibiotic pe care l-am avut in ultimele decenii de la penicilina - cred ca este epuizat", a precizat specialistul.

Majoritatea deceselor din 2019 au fost cauzate de rezistenta la medicamente in infectii la nivelul cailor respiratorii inferioare, cum ar fi pneumonia, urmate de infectii ale fluxului sanguin si de infectii intra-abdominale.

Impactul RAM este in prezent cel mai grav in Africa Subsahariana si in Asia de Sud, in timp ce in aproximativ unul din cinci cazuri de deces este vorba de copii cu varste de pana la cinci ani.

A existat o disponibilitate limitata a datelor in anumite regiuni - in special in multe tari cu venituri mici si medii - ceea ce poate restrange acuratetea estimarilor studiului.

Clancy a subliniat totodata ca, desi in ultimii doi ani accentul s-a pus pe COVID-19, RAM este o "provocare pe termen lung".

Un sutien nepotrivit iti poate crea probleme la coloana vertebrala, cat si dereglari ale circuitului sangvin. Ludmila Chistruga, oncolog-mamolog, iti spune cum sa alegi lenjeria de corp potrivita: „Nu exista un model de sutien universal, potrivit pentru orice ocazie”

Articole din aceeasi categorie