24.01.2022
Hidrosalpinx (infectia trompelor uterine): cauze, simptome si tratament

Hidrosalpinx este denumirea medicala a afectarii unei trompe uterine care s-a umplut cu lichid din cauza unei rani sau infectii.

Trompele uterine sunt locul de intalnire pentru ovul si spermatozoizi, ovulul fecundat pornindu-si de aici calatoria spre uter, ajutat de cilii care captusesc peretele intern al trompelor. Deteriorarea fie si a unei portiuni minuscule din trompe poate inhiba conceptia. Hidrosalpinxul afecteaza de obicei ambele trompe uterine (chiar si atunci cand doar un tub este afectat, exista de obicei unele leziuni reziduale ale celuilalt).

Care sunt cauzele hidrosalpinxului

O infectie a trompelor uterine, netratata de mult timp, este principala cauza a hidrosalpinxului.

Pentru a fi sanatosi - trebuie sa cream conditii. Afla povestea Luciei Gariuc, medic ORL: „Omul poate fi sanatos doar fiind integru din punct de vedere spiritual, mintal si fizic”

O serie de situatii pot duce la infectia trompelor uterine, ca de exemplu efectele reziduale ale unei boli anterioare cu transmitere sexuala (cum ar fi chlamydia sau gonoreea), apendice rupt anterior, o acumulare excesiva de tesut din cauza endometriozei ori existenta cancerului ovarian sau tubar.

Procesul de inflamatie care rezulta dintr-o astfel de infectie distruge cilii care captusesc peretele intern al trompelor, iar acestia, atunci cand sunt afectati, fuzioneaza si in acest fel trompa se blocheaza, in ea acumulandu-se lichid. Acest lichid se poate suprainfecta uneori, iar atunci diagnosticul este de piosalpinx.

Simptome de hidrosalpinx

De multe ori pacientele cu hidrosalpinx de mici dimensiuni nu prezinta simptome. Totusi, in acele cazuri in care totusi afectiunea se manifesta, simptomele intalnite sunt durerile abdominale in special stanga/dreapta (in functie de localizarea hidrosalpinxului) ori scurgerile vaginale anormale.

In cea mai mare proportie a cazurilor, infertilitatea este singurul simptom ca ceva nu este in regula, ajungandu-se sa se puna diagnosticul de hidrosalpinx atunci cand femeia constata ca nu poate obtine o sarcina si investigheaza cauzele.

Cum se diagnosticheaza hidrosalpinx

Exista mai multe moduri de a diagnostica un hidrosalpinx. Deoarece trompele uterine sunt foarte mici, toate aceste metode folosesc o anumita forma de raze X sau camera video pentru a le fi vazuta clar anatomia.

Ecografie

In aceasta procedura, tehnologia cu ultrasunete foloseste unde sonore de inalta frecventa pentru a produce o imagine in timp real a trompelor uterine. O trompa uterina normala de obicei nu este vizibila la ecografie, insa una plina cu lichid va parea mai mare, avand forma unui carnat.

Ecografia este o metoda de investigatie neinvaziva si nedureroasa care este adesea folosita in evaluarea initiala a ovarelor, uterului si trompelor uterine.

Histerosalpingografie

Este un examen cu raze X, in timpul caruia o cantitate mica de substanta de contrast este injectata in uter si trompele uterine. Radiografia este vizualizata pe un ecran, pe masura ce se efectueaza examenul. Pe masura ce „colorantul” se disperseaza prin uter, orice blocaj va fi usor de vizualizat.

Daca trompele uterine sunt deschise, lichidul curge prin trompe si se varsa in zona abdominala inconjuratoare. In cazul unui blocaj, cum este in hidrosalpinx, colorantul nu poate iesi din trompele uterine, facandu-le vizibile.

Histerosalpingografia se efectueaza in a doua saptamana a ciclului menstrual (adica dupa incetarea sangerarii menstruale, dar inainte de ovulatie).

Intregul examen dureaza aproximativ zece minute. Efectele secundare, daca exista, pot implica dureri pelvine sau crampe. Ibuprofenul luat inainte de procedura ajuta la aceste posibile reactii adverse. Majoritatea femeilor isi pot relua imediat activitatile zilnice.

Laparoscopie

Pentru a avea un rezultat mai precis, hidrosalpinxul se detecteaza prin laparoscopie, aceasta fiind actualmente si una dintre metodele folosite pentru inlaturarea lui. Aceasta este o procedura chirurgicala care utilizeaza un laparoscop (un instrument subtire, luminat, prevazut cu o camera de vizualizare minuscula).

Laparoscopul este introdus in zona pelviana printr-o incizie mica in buric, permitand chirurgului sa vada direct trompele uterine pe un monitor. In anumite cazuri, laparoscopia poate fi utilizata pentru a confirma un diagnostic anterior de hidrosalpinx sau alte afectiuni.

Pentru ca este o procedura chirurgicala care necesita anestezie generala, nu prea este utilizata pentru un diagnostic initial.

Tratament pentru hidrosalpinx

In unele cazuri, mai ales in cele in care hidrosalpinxul este mic, acest tip de blocaj poate fi reparat, ceea ce va permite ca sarcina sa apara in mod natural. Se efectueaza o procedura chirurgicala numita neosalpingostomie, in care un laparoscop este introdus chirurgical in abdomen si se face o incizie pentru a deschide trompele uterine blocate.

Pacientele care concep dupa o interventie chirurgicala tubara trebuie monitorizate indeaproape, existand riscul unei posibile sarcini ectopice (extrauterina). Aceasta este o situatie potential grava, in care fatul se implanteaza si creste in trompele uterine in loc de uter.

De asemenea, este motivul pentru care majoritatea femeilor care se confrunta cu leziuni tubare semnificative sunt sfatuite sa apeleze la fertilizarea in vitro, pentru ca aceasta tehnica de reproducere umana nu mai implica trompele uterine, ovulul fertilizat fiind transferat direct in uter.

Joint Commison International - liderul mondial in acreditarea institutiilor medicale. Aliona Bahnarel, director administrativ: „Pentru noi medalia de aur inseamna foarte multa munca.” - VIDEO

Articole din aceeasi categorie