11.12.2021
In ce situatii poate aparea riscul de stop cardiac sau accident vascular cerebral. Irina Boiciuc, medic cardiolog: „Simptomele pe care le prezinta pacientul care are aritmie pot fi extrem de diferite” - VIDEO

Stiai ca inima noastra, aflata in repaus, face de la 60 la 100 batai pe minut? Aritmiile cardiace reprezinta tulburari in ritmul normal al inimii. In majoritatea cazurilor, aritmia cardiaca nu reprezinta o problema grava si nu produce complicatii. Afla intr-un reportaj marca iSanatate.

Cu toate acestea, in alte situatii poate creste riscul de stop cardiac sau accident vascular cerebral. 

Irina BOICIUC, MEDIC CARDIOLOG: „Aritmia cardiaca reprezinta o dereglare a ritmului cardiac normal, fie spre bradicardie sau spre tahicardie. Bradicardia este o incetinire a ritmului cardiac, cand avem pulsul foarte mic, mai jos de 60 de batai, chiar 50. Tahicardia reprezinta o accelerare excesiva a ritmului cardiac, cand pulsul este 120, chiar 150, iar uneori si 200.”

Lucia PICALAU, PACIENTA: „Intr-o dimineata m-am trezit cu batai foarte puternice de inima. Ma inaduseam, mi se astupau urechile si ameteam. Apoi, am mers la cardiolog, mi-am facut analizele si mi s-a spus ca am aritmie.”

Irina BOICIUC, MEDIC CARDIOLOG: „Simptomele pe care le prezinta pacientul care are aritmie pot fi extrem de diferite. De la o dispnee pronuntata, la efort fizic, palpitatii, adica batai regulate, neregulate sau rapide ale inimii, ameteli, vertij, senzatie de greata, pana la pierderea cunostintei, atunci cand pacientul are bradicardie. Complicatiile aritmiilor sunt foarte grave, ictusul, tromboembolia pulmonara, chiar uneori pana la deces.”

Ce trebuie sa faci cand ai atacuri de panica? Lilia Dubita, psiholog: „Cel mai des, oamenii obosesc la jobul lor, unde sunt multe cerinte” - VIDEO

Atunci cand se confrunta cu aritmie, pacientii descriu senzatia ca pe o „fluturare in piept” sau ca un „galop al inimii”. 

Irina BOICIUC, MEDIC CARDIOLOG: „Daca vorbim despre aritmie, noi trebuie sa cunoastem cate ceva despre sistemul excito-conductor al inimii. Acest sistem seamana cu o statiune de electricitate, care are un departament de baza, cel mai important si subdiviziuni. Aritmiile pot sa apara in momentul cand statiunea principala este prea lenoasa si ofera foarte putina energie. Atunci bataile inimii scad sub 60-50 si survine bradiaritmia. Daca statiunea principala de electricitate este foarte darnica si ne ofera foarte multa energie si impulsuri, atunci survine tahicardia. Un alt tip de aritmie care este greu de explicat, dar usor de ilustrat. Inchipuiti-va ca pe langa statiunea centrala de electricitate, mai apar alte sucursale, care concureaza cu ea. Asa apare dereglarea de ritm si pacientul simte bataile aritmice.”

Deci, inima este un muschi care are propria sa retea electrica. 

Irina BOICIUC, MEDIC CARDIOLOG: „Cauzele aparitiei aritmiilor pot fi divizate in doua grupe, cele cardiace si noncardiace. Din cele noncardiace, mentionam afectiunile sistemului nervos central, ca stari anxioase, patologiile endocrine, hipotiroidia, tireotoxicoza, diferite dereglari la nivelul electrolitilor. Daca vorbim de cauzele cardiace avem hipertensiunea arteriala, cardiomiopatiile dilatative, hipertrofica, cardiopatia ischemica, ateroscleroza. Uneori aritmiile pot aparea din cauza anomaliilor congenitale, adica inascute ale sistemului exitoconductor, cum ar fi caile adiacente.”

Pentru un diagnostic corect si complet nu sunt niciodata suficiente simptomele descrise de pacient, modul cum le resimte sau conditiile in care apar si se opresc palpitatiile. Intotdeauna sunt necesare investigatii suplimentare pentru a afla cu ce fel de aritmie ne confruntam.

Irina BOICIUC, MEDIC CARDIOLOG: „Pentru a pune un diagnostic de aritmie, in timpul de fata noi avem foarte multe metode. Incepand de la electrocardiograma simpla, electrocratiograma Holter, care este o inscriere a ritmului cardiac timp de 24-48-72 de ore. Holterul reprezinta un aparat portabil. Pe pielea cutiei toracice se incleie electrozi iar pacientul face aceeasi activitate cotidiana un anumit timp. Apoi electrocardiograma este descifrata de medicul cardiolog. Mai este o metoda care se numeste looper cord care este o metoda asemanatoare cu Holteru-ul doar ca dispozitivul este implantabil sub piele, iar pacientul poate sa il poarte un timp mai indelungat, o luna sau chiar un an.”

Tratamentul depinde de tipul si de severitatea aritmiei. Variantele de tratament includ medicamente, modificari de stil de viata, terapii invazive, dispozitive electrice sau interventia chirugicala. 

Irina BOICIUC, MEDIC CARDIOLOG: „Noi putem recomanda pacientului restabilirea ritmului cardiac prin soc electric, metoda care se numeste cardioversie electrica. Daca aritmia apare din nou, noi propunem pacientului ori controlul frecventei cardiace sau ritmului cardiac prin aplicarea metodelor de elctrofiziologie, adica ablatia prin criobalon sau radiofrecventa a focarelor ectopice. Una dintre cele mai sigure este interventia chirurgicala, cum este ablatia venelor pulmonare in timpul operatiei pe cord deschis.”

Tomografia, metoda principala pentru diagnosticarea mai multor boli. Andrei Scripnic, medic radiolog: „Aceasta procedura de diagnostic este indicata tuturor categoriilor de varsta, chiar si copiilor” - VIDEO

Articole din aceeasi categorie