Parazitii sunt specii vii care invadeaza un organism si traiesc pe seama substantelor sale nutritive. In timp, acestia pot afecta starea generala de sanatate.
Aurelia AVRAM, MEDIC TERAPEUT: „Helmintiaza sunt infectii cu paraziti intestinali care sunt niste microorganisme care, in mod normal, le avem in mediul nostru exterior. Cand este un dezechilibru intre cantitatea parazitilor din organism, se dezvolta o infectie”.
In Republica Moldova predomina infectiile cu oxiuri si ascaridele, celelalte tipuri de parazitoze sunt intalnite mult mai rar.
Aurelia AVRAM, MEDIC TERAPEUT: „Contaminarea se produce prin contactul direct cu un obiect contaminat. Acelasi teren de joaca, contactul cu animalele de companie, animalele de strada, jucariile de afara. Dar mai este si inca o sursa de contaminare, fructele si legumele nespalate”.

In functie de tipul de parazit, simptomele pot aparea la cateva zile sau saptamani de la infectare, uneori insa, pot trece ani, fara manifestarea unui simptom anume.
Aurelia AVRAM, MEDIC TERAPEUT: „Cele mai des intalnite simptome sunt atunci cand avem un somn deranjant, irascibil, cu treziri frecvente, dureri abdominale, dereglari de scaun, mai des un scaun alternant”.
La copii, cel mai des se intalneste pruritul anal. Daca observam ca acesta des se scarpina si este vizibil deranjat, trebuie sa ne adresam la medic.
Aurelia AVRAM, MEDIC TERAPEUT: „Diagnosticul helmintiazelor se face prin examenul maselor fecale la helminti si prin amprenta anala. Trebuie de facut minim 3 analize la un interval de 2-3 zile”.
Alte analize, inclusiv cea de sange, pot sa nu fie la fel de informative, deoarece aceasta demonstreaza prezenta anticorpilor impotriva parazitilor, si nu infectia propriu-zisa. Pe cand, in masele fecale, pot fi depistati parazitii sau ouale de helminti.
Aurelia AVRAM, MEDIC TERAPEUT: „Daca au fost depistate infectiile cu helminti in analiza maselor fecale, atunci se trateaza cu preparatele antihelmintice. Doar la indicatia medicului, deoarece aceste preparate sunt hepatotoxice. Tratamentele naturiste nu sunt dovedite ca eficiente”.

In cazul infectiei cu paraziti, este mult mai usor sa o prevenim decat sa o tratam, iar acest lucru il facem in special printr-o igiena corecta.
Aurelia AVRAM, MEDIC TERAPEUT: „Inainte de fiecare masa spalam mainile cu sapun, minim 20 de secunde. Fructele si legumele sa fie spalate, si nu doar prin apa trecatoare, dar le putem lasa 15 minute in apa curata. Alta modalitate este de a dezinfecta jucariile, in supermarketuri, de a dezinfecta mainile inainte si dupa ce folosim cosul de la cumparaturi. Daca avem animale de companie, le vaccinam. Afara, nu venim in contact direct cu animalele din strada. Trebuie sa avem o alimentatie sanatoasa, de a trata infectiile cronice, ca organismul nostru sa poata face fata acestor infectii”.
Specialistii nu recomanda sa efectuam anumite analize profilactice si cu atat mai mult sa nu administram preparate fara consultul unui medic.