Galina, in varsta de 73 de ani, a ajuns pe mana medicilor dupa un an de cand starea ei de sanatate s-a inrautatit brusc. Femeia spune ca gandul si frica ca ar avea cancer o urmareau in permanenta.
Galina GUSEVA, PACIENTA: „Ma deranjau durerile foarte puternice in stomac, greata, arsurile la stomac, voma si constipatia. Eu presupuneam ca eu am cea mai grava patologie. Uneori simptomele erau singure, dar uneori erau toate impreuna. Am citit in presa, dar si apropiatii mi-au spus ca este un medic care poate determina printr-o simpla analiza de sange daca ai sau nu cancer. Cum am auzit, am facut tot posibilul sa ajung la ea.”
Adriana BOTEZATU, MEDIC INTERNIST, ECOGRAFIST: „Noi i-am indicat test Gastropanel pe care l-a efectuat. Acest test ne-a ajutat sa identificam ca pacienta are un risc minim de a face si de a avea cancer gastric pe viitor.”
Galina GUSEVA, PACIENTA: „Temerile mele nu s-au adeverit. A fost depistata gastrita, hernie hiatala, dar ce e mai groaznic nu este. Acum urmez tratamentul si sper sa fie mai usor, sa traiesc. In primul rand nu va fi frica care ma urma.”
Metoda de diagnosticare a maladiilor precanceroase gastrice, mai exact Testul Gastropanel, este inventia si tema de doctor in stiinte medicale a Adrianei Botezatu.
Adriana BOTEZATU, MEDIC INTERNIST, ECOGRAFIST: „Inventia a inceput in 2015 cu ideea si proiectul de a face teza de doctor in stiinte medicale. Ca urmare a acestei teze a avut loc un studiu clinic. In lotul de pacienti s-au inclus pacienti cu leziuni precanceroase gastrice: atrofia gastrica, metaplazia intestinala si displazia mucoasei gastrice. In total au fost 150 de pacienti diagnosticati cu acest test si in rezultatul studiului s-au obtinut rezultate frumoase legate de diagnosticare.”
Testul reprezinta o analiza de sange care poate determina riscul pacientului de a face cancer gastric in viitor si identifica stadiile incipiente ale tumorii.
Adriana BOTEZATU, MEDIC INTERNIST, ECOGRAFIST:„Include mai multi markeri serologici: vorbim de Pesinogen 1, Pepsinogen 2, Gatrina 17. Iar raportul dintre pepsinogen 1 si 2 ne arata riscul pacientului de a face cancer gastric si leziuni precanceroase gastrice. Cu cat este mai jos acel raport dintre Pepsinogen 1 si 2, cu atat riscul de a face atrofie gastrica este mai mare, iar atrofia gastrica este una din leziunile precanceroase gastrice. Ne ajuta sa spunem pacientului cat de grava este situatia lui la momentul dat si daca are sau nu un risc de a face cancer gastric in viitor. Inclusiv, acest test verifica anicorpii la Helicobacter Pylory ceea ce ne ajuta sa ii spunem pacientului daca a avut sa nu infectia cu Helicobacter Pylori in anterior.”
Inventia a fost brevetata in Republica Moldova si premiata la diverse saloane de inventii cu medaliii de aur, argint si bronz atat din tara cat si peste hotarele tarii.
Adriana BOTEZATU, MEDIC INTERNIST, ECOGRAFIST: „Sunt 6 ani de munca ai echipei in frunte cu domnul profesor Nicolae Bodrug.”
Nicolae BODRUG, PROFESOR UNIVERSITAR: „Inseamna un succes in primul rand. In al doilea rand este o munca pe care tu vrei sa o materializezi si sa o imparti si cu altcineva. Acest brevet de inventie ne da posibilitatea de a participa la diferite concursuri stiintifice, practico-stiintifice care desigur cu aceste aprecieri putem fi nominalizati, vazuti, apreciati.”
Diagnosticarea cancerului gastric in stadii incipiente poate fi efectuata, contra cost, in cadrul laboratorului stiintific al Universitatii de Stat de Medicina „Nicolae Testemitanu”.
Adriana BOTEZATU, MEDIC INTERNIST, ECOGRAFIST: „Acest test poate fi efectuat de oricine, de oricare medic care suspecta ca un pacient are riscul de a avea cancer gastric. La momentul de fata se efectueaza de catre un laborator privat, dar tindem si avem un proiect de a face mai larga aceasta analiza si pentru a putea fi accesibila pentru o categorie mai mare de populatie si va fi posibil si la alte laboratoare private din Republica Moldova.”
Echipa de medici din cadrul Spitalului Ministerului Sanatatii este de asemenea prima care incearca sa trateze cancerul gastric cu ajutorul terapiei cu ozon. Specialistii isi doresc sa breveteze si aceasta metoda. Acum, acesta se afla la etapa de testare in cadrul spitalului, unde se afla singura sectie de ozonoterapie din Republica Moldova.