Ecaterina Cebotari este una dintre cele mai urmarite bloggerite de la noi si mamica a trei baietei. Ultima nastere a fost o experineta cu totul diferita decat celelalte doua.
Ecaterina CEBOTARI, BLOGGERITA: „La 37-38 saptamani trebuie sa vii la control de rutina sa vada daca copilasul e intors, daca totul e bine, trebuie sa treci USG, medicul de familie si medicul ginecolog. La USG eu aflu noutatea ca baiatul nu s-a intors si dupa 2 nasteri naturale eu trebuie sa ma pregatesc de o nastere prin cezariana. Sa spun ca eram in soc e putin. Eu deodata: se poate cumva sa il intoarcem, haideti sa facem ceva, eu foarte tare vreau sa nasc pe cale naturala.”
Corina CARDANIUC, MEDIC OBSTETRICIAN-GINECOLOG:„Istoria pacientei este fascinanta si foarte interesanta. Intra Alesea cu doamna Ecaterina si imi zice ca pacienta vrea sa incerce sa facem o versiune. Vorbesc cu pacienta si zic, voi stiti ce inseamna versiune externa a fatului, stiti care sunt riscurile pentru aceasta procedura? Riscurile sunt enorme: decolare de placenta, se poate inoda cordonul, poti sa strangulezi cordonul in jurul gatului copilului sau sa se rupa uterul, sa faca embolie cu lichid amniotic, sa moara copilul si mama pana la urma.”
Alesea FRUMUSACHE, MEDIC OBSTETRICIAN-GINECOLOG:„Luand in consideratie anamneza Ecaterinei, faptul ca este la a treia sarcina, ca are 2 nasteri pe cale naturala, noi ne-am asumat responsabilitatea sa incercam sa facem versiunea fetala externa, pentru a da posibilitate sa nasca si al treilea copil pe cale naturala.”
Schimbarea pozitiei fatului in burtica mamei este o manevra riscanta, iar riscul a fost cu atat mai mare, cu cat specialistii care au efectuat-o, nu mai facuse asa ceva niciodata.
Corina CARDANIUC, MEDIC OBSTETRICIAN-GINECOLOG:„Ce a urmat mai departe, frica? Nu stiu. Emotii? Da! Stiind ca este o procedura care nu se face la moment in Republica Moldova. Se face in Statele Unite ale Americii, in tarile europene, India. Se face si cu succes si cu esecuri.”
Alesea FRUMUSACHE, MEDIC OBSTETRICIAN-GINECOLOG:„Este o procedura destul de dificila, rar efectuata la noi in tara, insa intr-o echipa multidisciplinara, in prezenta anesteziologilor, neonatologilor, echipei pregatite pentru cezariana in caz de complicatii, in comun acord cu sefa departamentului s-a efectuat totusi versiunea externa.”
Ecaterina CEBOTARI, BLOGGERITA:„Eu simteam tactil cum copilul se intoarce in mine datorita unelor manipulari. Nu pot sa explic din cauza emotiilor si a credintei extreme ca acest copil o sa se intoarca pe cale naturala. Asta a durat 2 minute maxim si el s-a intors.”
Corina CARDANIUC, MEDIC OBSTETRICIAN-GINECOLOG:„Atunci cand am inceput sa facem aceasta procedura in sala era o liniste mortala. Toti asteptau ce va fi. Noi am reusit sa facem aceasta versiune. Am facut o ecografie de control, am mai asteptat un pic, am mai verificat inca o data placenta, copilul si am conectat cardiomonitorul. Am insistat ca pacienta sa nu paraseasca sala de operatii cu cardiomonitorul pentru a ne asigura ca copilul este bine.”
Ecaterina CEBOTARI, BLOGGERITA:„In 20 de minute s-au inceput contractiile de la sine, dupa care impreuna cu doamna Alesea am nascut un copil sanatos, frumos, al treilea baiat in familia Cebotari.”
Versiunea cefalica externa se efectueaza dupa 36 saptamani de sarcina, in cazul fetilor in prezentatie pelviana cu scopul de a permite mamei sa nasca pe cale naturala. Manevra poate fi efectuata numai in unitati medicale specializate unde se pot efectua operatii de cezariana urgente in caz de aparitie a complicatiilor.
Versiunea cefalica externa este o modalitate non-invaziva de a modifica pozitia copilului in burtica mamei pentru a permite acesteia sa nasca natural. Aceasta procedura presupune ca medicul obstetrician-ginecolog sa impinga usor nivelul abdomenului inferior pentru a intoarce copilul cu capul in jos.