09.12.2021
Kilogramele acumulate rapid: 10 motive care duc la ingrasare

Fluctuatiile in greutate sunt o experienta normala pentru majoritatea persoanelor. De-a lungul vietii, modificarile survenite in organism duc la acumularea a 2-3 kilograme, pe termen mediu si lung. Insa o crestere rapida in greutate, fara o cauza clara, este un semnal ca trebuie sa mergeti la medic.

Kilogramele acumulate rapid: 10 motive care duc la ingrasare

Cauze comune ale cresterii in greutate:

- ciclu menstrual;

- perimenopauza si menopauza;

- metabolismul care incetineste odata cu varsta;

- lipsa activitatii fizice, sedentarism;

- retentia de apa datorita deshidratarii sau excesului de sare;

- stres, depresie sau anxietate;

- insomnie.

Daca nu se aplica niciuna din cauzele comune mentionate mai sus, iata 10 motive medicale pentru acumularea rapida a kilogramelor.

1. Medicamentele

Medicamentele care ar putea face oamenii sa creasca in greutate rapid sunt cele care sunt recomandate in tratamentul convulsiilor, diabetului, hipertensiunii arteriale, depresiei si tulburarilor psihice.

Schimbarea schemei de tratament se face doar cu acordul medicului, care poate recomanda ajustari ale dietei.

2. Renuntarea la fumat

Nicotina suprima pofta de mancare, iar perioada imediat urmatoare supune organismul unui stres suplimentare, ceea ce poate duce la mancatul excesiv, pentru a compensa lipsa nicotinei.

Cercetarile au aratat ca in prima luna dupa renuntarea la fumat, cresterea medie in greutate este de 1 kg. Dupa 6 luni, organismul se adapteaza, iar cresterea in greutate incetineste.

Cu toate acestea, modificarile in greutate ca urmare a renuntarii la fumat pot varia in functie de persoana. Acelasi studiu  a descoperit ca 16% din cei care au renuntat la fumat au pierdut in greutate in primul an, in timp ce 13% au castigat peste 10 kg.

3. Sindromul ovarelor polichistice

Persoanele cu sindrom de ovare polichistice  acumuleaza kilograme in special in zona taliei si a abdomenului. Aceasta afectiune determina ovarele sa produca niveluri anormal de mari de hormoni sexuali masculini.

Alte simptome ale sindromului ovarelor polichistice includ: menstruatie neregulata, excesul de par pe spate, piept sau abdomen, subtierea sau caderea parului, acnee, petele intunecate de piele in jurul axilelor, sanilor sau gatului.

Odata stabilit diagnosticul, medicul poate recomanda modificari ale stilului de viata, cum ar fi mai multa miscare si consumul unei diete sanatoase, care pot reduce simptomele. Tratamentul de substitutie hormonala poate ajuta, de asemenea, la controlul simptomelor.

4. Insuficienta cardiaca

Cresterea rapida in greutate sau umflarea in anumite zone ale corpului se poate datora retentiei de lichide si poate fi un semn al insuficientei cardiace.
Potrivit American Heart Association, o crestere in greutate de peste 2-3 kilograme  in 24 de ore sunt semne ale unei functionari deficitare a inimii.

Zonele unde apar umflaturi sunt gleznele, gambele sau abdomenul.

Alte simptome ale insuficientei cardiace includ: colectarea de lichide in interiorul plamanilor (edem pulmonar), tuse frecventa, dificultati ale respiratiei, ameteli sau confuzii.

5. Probleme renale

Atunci cand rinichii nu functioneaza corect, corpul poate retine lichid, ceea ce duce la cresterea in greutate. Rinichii nu mai sunt capabili sa elimine deseurile si lichidele din organism in mod corespunzator, astfel incat acestea se acumuleaza in tesuturi.

Umflarea din cauza problemelor renale afecteaza de obicei gleznele gambele. De asemenea, problemele renale pot cauza cearcane adanci si tumefierea fetei.

Alte simptome care pot indica o problema cu rinichii includ: oboseala, urinat rar, urina care arata spumoasa, mancarime, crampe musculare, dureri articulare, dureri de cap, dificultate de concentrare sau confuzie.

6. Ciroza

Un abdomen marit anormal si glezne umflate pot fi semnele unei ciroze. Ciroza este o afectiune a ficatului,  in care tesutul cicatricial inlocuieste tesutul sanatos si poate duce la acumularea de lichide in cavitatea abdominala.

Aceasta acumulare anormala de lichid se numeste ascita. Cei care au fost diagnosticati cu ascita si primesc tratament ar trebui sa se adreseze medicului daca iau in greutate mai mult de 1 kg pe zi, timp de 3 zile la rand.

7. Turburari ale tiroidei

Hipotiroidismul (sau tiroida lenesa) incetineste metabolismul, ceea ce poate duce la cresterea in greutate. Problemele tiroidiene pot determina, de asemenea, organismul sa retina lichid, din cauza efectelor hipotiroidismului asupra rinichilor.

Alte simptome ale hipotiroidismului pot include: oboseala constanta, senzatie accentuata de frig, pielea, parul si unghii fragile si uscate, articulatiile rigide, dureri musculare, constipatie.

8. Excesul de cortizol sau sindromul Cushing

Daca organismul produce prea mult cortizol de o perioada lunga de timp, apare sindromul Cushing. Cortizolul secretat in exces este un semn ca organismul a trecut prin perioade de stres major sau sufera de o afectiune grava pentru care se ia tratament cu glucocorticoizi: artrita reumatoida, astm, lupus eritematos.

Sindromul Cushing determina acumularea de kilograme si retentia de lichid in zona fetei, gatului, partea superioara a spatelui. In schimb, bratele si picioarele raman la un aspect normal. Apar oboseala, slabiciunea musculara, ciclul menstrual neregulat la femei, disfunctie erectila la barbati, echimoze.

9. Acromegalie

Daca glanda hipofiza produce prea mult hormon de crestere, la varsta adulta, apare acromegalia. Semnele principale ale acromegaliei sunt marirea extremitatilor membrelor: pantofii nu se mai potrivesc, iar inelele nu mai incap pe degetele mainilor.

De asemenea, dimensiunile limbii, ale nasului si buzelor se pot modifica.

Acromegalia poate da dureri articulare, ingrosarea vocii, eruptii pe piele, transpiratie in exces, apnee obstructiva de somn si sforait. Acromegalia poate fi cauzata si de o tumora benigna pe glanda pituitara.

10. Cancerul ovarian

Balonarea frecventa si persistenta fara cauze alimentare, cresterea in greutate fara modificari ale dietei pot fi semnele unui cancer ovarian.
Alte simptome includ dureri in abdomen sau pelvis, nevoia frecventa sau urgenta de a urina, pierderea poftei de mancare sau senzatie de plin rapid, ciclu menstrual neobisnuit, indigestie.

Orice femeie care se confrunta cu dureri anormale in regiunea pelvina trebuie sa vorbeasca cu un medic. Diagnosticarea cancerului intr-o etapa incipienta duce in general la rezultate mai bune ale tratamentului.

In concluzie, orice modificare survenita rapid in greutate, daca persista cateva zile, trebuie investigata la medic. Acumularea de kilograme este intotdeauna un semn ca ceva nu functioneaza cum trebuie in organism.

Guta, o forma dureroasa de artrita. Lia Chislari, medic reumatolog: „Netratata la timp poate deveni o boala cronica si poate afecta definitiv articulatiile si chiar rinichii” - VIDEO

Articole din aceeasi categorie