17.02.2022
Lombosciatica, o consecinta a statului „cocosat” la birou. Tratament naturist pentru durere

Lombosciatica este una dintre cele mai frecvente nevralgii spinale, cauza principala fiind discopatia vertebrala lombara determinata de postura incorecta la birou. Insa exista si alti factori de risc implicati in aparitia lombosciaticii. Afectiunile inflamatorii, anumite tumori, traumatismele, sarcina sau nasterea se numara printre acestia.

Lombosciatica poate aparea chiar de la 20 de ani. Care sunt cauzele?

Lombosciatica este cea mai frecventa nevralgie spinala intalnita, de intensitate progresiva, uneori hiperalgica, care determina pacientii sa solicite asistenta medicala de specialitate, uneori chiar si in regim de urgenta.

Lombosciatica apare prin lezarea radacinilor nervoase L5 sau S1. Cauza principala este discopatia vertebrala lombara (herniile de disc L4-L5, L5-S1).

Inca de la o varsta frageda, de pe la 20 de ani, la nivelul discului intervertebral incepe un proces degenerativ, astfel incat pe la 30 de ani sunt deja constituite adevaratele hernii de disc.

O alta cauza a lombosciaticii, des intalnita, este spondilartroza lombo-sacrata, o afectiune vertebrala degenerativa.

Nas infundat? Uite ce uleiuri esentiale te ajuta sa respiri mai bine!

Alte cauze ale lombosciaticii pot fi:

- afectiunile inflamatorii (discite, tuberculoza osteo-articulara, arahnoidita spinala);

- formatiunile tumorale primare (meningioame, neurinoame) sau secundare (metastazele osoase vertebrale);

- traumatismele (fracturi vertebrale, plagi penetrante, punctii lombare, anestezia epidurala, elongatiile);

- anomaliile congenitale.

Exista si o serie de factori favorizanti in declansarea acestei nevralgii sciatice. Printre acestia se numara:

- sedentarismul;

- sederea prelungita pe scaun;

- postura gresita (pozitia cocosat);

- ridicarea de greutati;

- sariturile;

- atletismul;

- obezitatea;

- sarcina;

- nasterea.

Ce simptome da lombosciatica

De cele mai multe ori, debutul este brusc, dupa un efort fizic sustinut, cu durere puternica in zona lombara care se accentueaza la mers, ortostatism prelungit, la efectuarea miscarilor de flexie, extensie a coloanei, la frig, umezeala, cand pacientul tuseste sau stranuta.

Dupa mai multe pusee acute, in care durerea a fost strict cantonata la nivel lombar, ea incepe sa iradieze spre regiunea fesiera, fata posterioara a coapsei, fata posterioara a gambei si poate ajunge pana la nivelul degetelor de la picioare, explica medicul neurolog.

Diagnostic si tratament pentru lombosciatica

In ceea ce priveste investigatiile paraclinice, se va efectua radiografia coloanei lombo-sacrate fata si profil si RMN de coloana lombo-sacrata.

Tratamentul lombosciaticii include:

- repaus fizic obligatoriu;

- odihna la pat;

- evitarea frigului, umezelii;

- acupunctura;

- laser terapia;

- masajul terapeutic;

- kinetoterapia;

- folosirea dispozitivelor de sustinere a coloanei lombare doar la recomandare medicala;

- fiziokinetoterapie, cura balneara, terapie termica in perioadele de acalmie.

De asemenea, pot fi recomandate diverse medicamente pentru gestionarea durerii, cum ar fi: antalgice, antiinflamatoare nesteroidiene sau steroidiene, decontracturante musculare, vitamine de grup B, anticonvulsivante, rahianestezie in lombosciatica hiperalgica persistenta.

Tratamentul chirurgical este recomandat pacientilor care sufera de lombosciatica persistenta, recurenta, pe perioada lunga, cu toate ca pacientul a urmat recomandarile medicale cu strictete. Exista si o situatie de urgenta in care interventia chirurgicala este obligatorie, si anume sciatica paralizanta, atentioneaza medicul neurolog.

In majoritatea cazurilor, evolutia lombosciaticii este favorabila, cu reducerea sau disparitia durerii, insa durerea se poate si croniciza, cu aparitia puseelor acute intermitente, iar in cazuri extreme poate sa apara complicatia majora, respectiv paralizia musculara.

Constipatia la copii: cauze si remedii naturale care regleaza tranzitul intestinal

Articole din aceeasi categorie