17.02.2022
Nas infundat? Uite ce uleiuri esentiale te ajuta sa respiri mai bine!

Cand ai nasul infundat, unele uleiuri esentiale, precum uleiul de eucalipt sau cel de menta, te pot ajuta sa scapi de acest disconfort.

Congestia nazala, cunoscuta in popor ca senzatia de nas infundat, poate sa apara din cauza gripei, racelii, infectiilor la nivelul sinusurilor sau din cauza unor alergeni, precum: fum de tutun sau poluanti din aer. Pentru ca nasul infundat este un disconfort major, in special noaptea, folosirea uleiurilor esentiale reprezinta un tratament natural, care iti poate fi de folos in aceasta situatie.

1. Ulei esential de menta

Datorita concentratiei de mentol, uleiul de menta descongestioneaza rapid caile respiratorii si fluidizeaza secretiile, oferind o senzatie de racorire si de respiratie usoara. In plus, studiile arata ca uleiul esential de menta lupta impotriva bacteriilor care declanseaza congestia si combate inflamatia.

Inhalatiile cu aburi te pot ajuta. Amesteca 3-7 picaturi de ulei esential, in apa fiarta. Foloseste un prosop pentru a-ti acoperi capul si respira pe nas, dar nu mai mult de 2 minute odata. Tine ochii inchisi pentru a preveni iritatiile.

Fumezi si bei cafea dimineata pe stomacul gol? Iata cum te afecteaza acest obicei

2. Ulei esential de eucalipt

Cineolul, un compus important din uleiul de eucalipt care actioneaza similar mentolului, iti desfunda nasul si combate inclusiv unele simptome de raceala, precum: tuse sau febra.

Poti profita de efectele uleiului de eucalipt prin folosirea unui difuzor, care va dispersa uleiul esential in aer, permitandu-i sa se dilueze, inainte sa fie inhalat.

De retinut ca inhalatiile cu eucalipt nu sunt recomandate copiilor, femeilor insarcinate sau persoanelor cardiace.

3. Ulei esential de arbore de ceai

Datorita proprietatilor antiseptice, antibacteriene, antifungice si antiinflamatoare, uleiul de arbore de ceai poate imbunatati congestia sinusurilor prin combaterea bacteriilor si virusurilor care sunt direct resposabili de nasul infundat. Inhalatiile iti pot fi de ajutor, dar si baile fierbinti, in care poti adauga cateva picaturi de ulei esential, in combinatie cu ulei esential de migdale dulci sau ulei esential de nuca de cocos.

4. Ulei esential de lavanda

Acest tip de ulei esential descongestioneaza cailor respiratorii si combate durerile de cap. De asemenea, un studiu a aratat ca uleiul esential de lavanda reduce inflamatiile si are proprietati calmante, ajutand la relaxare si la buna odihna.

Pentru efecte garantate, combina-l cu uleiul esential de arbore de ceai si maseaza-ti usor pieptul, nasul, tamplele si pometii. De asemenea, il poti combina si cu uleiul esential de menta, iar amestecul in poti pune intr-un difuzor.

5. Ulei esential de rozmarin

O alta planta care actioneaza ca un antiinflamator natural ce poate ameliora inflamatia sinusurilor este rozmarinul. Uleiurile volatile din compozitia lui te ajuta sa ai o respiratie mai usoara si sa te relaxezi. Pentru aromaterapie, adauga cateva picaturi de ulei esential in apa in care vei face baie.

Sfaturi de care sa tii cont si contraindicatii

Uleiurile esentiale pot irita tesutul ocular, asa ca evita stropirea sau frecarea ochilor, atunci cand le utilizezi;

Femeile insarcinate trebuie sa consulte medicul, inainte de utilizare, deoarece multe uleiuri esentiale sunt contraindicate in timpul sarcinii. In cazul copiilor si persoanelor astmatice si alergice se aplica acelasi principiu;

Nu ingera uleiurile esentiale, deoarece contin compusi puternici, ce pot duce la reactii adverse;

Intotdeauna uleiurile esentiale se folosesc diluate, pentru ca pot provoca alergii. De asemenea, nu trebuie sa le aplici direct pe piele.

Dietele drastice, suplimentele, dar si pastilele de slabire care promit efecte uimitoare in timp scurt. Elena Ozun, nutritionista ne spune cateva efecte negative ale slabitului rapid

Articole din aceeasi categorie