17.05.2021
Mituri despre ovulatie si conceptie. Daca vrei sa ramai insarcinata, sansele sunt mai mari daca ai relatii intime cu doua zile inainte de ovulatie

Cand pe prima pozitie a planului de viitor se afla un copil, focusul este pe ovulatie. Dar cum pe seama acesteia exista si se perpetueaza o seama de mituri, e important de stiut adevarul. Altfel, dand crezare unor informatii incorecte cu privire la conceptie, obtinerea unei sarcini poate deveni dificila. Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate, demonteaza 4 mituri despre ovulatie des intalnite. 

Mituri despre ovulatie si conceptie. Daca vrei sa ramai insarcinata, sansele sunt mai mari daca ai relatii intime cu doua zile inainte de ovulatie

Explica pe intelesul tuturor ce este ovulatia si care sunt cele mai frecvente mituri despre ovulatie dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate.

Ce factori au contribuit la dezvoltarea celui mai rapid vaccin din lume. Sefa catedrei epidemiologie USMF "N. Testemiteanu", Angela Paraschiv: "Colaborarea dintre diferiti cercetatori a permis elaborarea unui vaccin intr-o perioada mult mai scurta de timp, dar acest lucru nu inseamna ca acest vaccin nu este sigur" - VIDEO

Ce este ovulatia?

Ovulatie este denumirea procesului care are loc de obicei o data la fiecare ciclu menstrual, cand modificarile hormonale determina eliberarea unui ovul matur din ovar.

La majoritatea femeilor, acest lucru se intampla cam la jumatatea ciclului menstrual. Odata eliberat, ovulul este transportat prin trompa uterina si pregatit pentru a fi fecundat.

Daca acest lucru se intampla, oul format isi va continua drumul si va ajunge in uter, unde se va implanta in endometru si se va dezvolta. Iar noua luni mai tarziu vei tine in brate o mandrete de fetita sau de baietel.

Daca, insa, fertilizarea nu are loc, ovulul se va dezintegra si va fi eliminat la prima menstra, odata cu sangele din capilarele endometrului.

Pana aici a fost adevarul, urmeaza miturile.

4 mituri despre ovulatie

Ovulatia are loc in ziua a 14-a a ciclului

Mitul a luat nastere ca urmare a teoriei potrivit careia ciclul menstrual al unei femei este in medie de 28 de zile, iar ovulatia are loc la jumatatea acestei perioade, deci in ziua a 14-a.

Dar „in medie” este in acest caz expresia-cheie. O femeie sanatoasa poate avea un ciclu de 21 sau 35 de zile, fara ca acest lucru sa reprezinte vreo anomalie.

In consecinta, determinarea zilei ovulatiei depinde de cat de lung este ciclul menstrual.

Pneumonia - cea mai frecventa complicatie in cazul Coronavirusului. Medicul pneumolog, Alexandru Corlateanu: "Pneumonia este un grup de afectiuni pulmonare acute si de obicei care este de origine infectioasa" - VIDEO

Pentru a ramane insarcinata trebuie sa faci sex dupa ce ovulezi

Adevarul este ca daca vrei sa ramai insarcinata, sansele sunt mai mari daca ai relatii intime cu doua zile inainte de ovulatie. Explicatia sta in faptul ca ovulul are o durata de viata de cel mult 24 de ore, pe cand spermatozoizii sunt mai… longevivi, „rezistand” – in conditii ideale – si pana la sapte zile.

Unde „conditii ideale” inseamna perioada din apropierea ovulatiei, cand corpul femeii produce mucus cervical si ofera spermatozoizilor conditii prielnice de viata in vagin si de a calatori spre trompele uterine. Asadar, miscare inteligenta e nu numai ca spermatozoizii sa se… prezinte in ziua ovulatiei, ci sa existe si varianta ca ei sa „intampine” ovulul.

De aceea este atat de important sa fie determinata cu precizie ziua ovulatiei.

Sexul dupa ovulatie (avand in vedere scurta viabilitate a ovulului) ar putea sa fie si prea tardiv pentru conceptie. Si inca un lucru foarte important pentru cuplurile care doresc sa devina parinti: relatiile sexuale ar trebui sa aiba loc mai des in general si din doua in doua zile in perioada fertila a femeii.

Atentie, o activitate prea intensa poate reduce temporar numarul spermatozoizilor partenerului!

De Ziua Internationala a Familiei, cunoaste familia dansatorului Iulian Turcanu: "Ne-am cunoscut in pasi de dans, ambii eram intr-un show balet unde practicam dansul" - VIDEO

Semnele ovulatiei sunt intotdeauna evidente

Exista mai multe moduri in care poate fi detectata ziua ovulatiei. De la graficul temperaturii bazale la observarea mucusului cervical sau folosirea testelor predictive ale ovulatiei. Pentru unele femei, una dintre metode sau oricare dintre ele poate fi perfecta. Dar nu pentru toate femeile.

Unele poate uita sa-si monitorizeze temperatura in fiecare dimineata, altele nu sesizeaza modificarile mucusului cervical. Chiar si folosirea testelor poate fi complicata in unele cazuri, atunci cand nu se poate stabili daca linia de testare este mai inchisa la culoare decat cea de control.

Si mai exista situatia in care nu poate fi detectata ovulatia pentru ca… nu exista. Caz in care cea mai buna optiune este discutia cu un medic.

Daca ovulezi nu vei avea probleme in a obtine o sarcina

Intr-adevar, ovulatia este esentiala pentru a ramane insarcinata, dar pentru a concepe este nevoie de mai mult decat un ovul. Mai trebuie ca si calea de acces catre el sa fie libera, respectiv ca trompele sa nu fie blocate.

Si, desigur, este nevoie de spermatozoizi in cantitatea si de calitatea corespunzatoare, pentru ca obtinerea unei sarcini nu depinde exclusiv de femeie. Ovulatia este numai o piesa dintr-un puzzle al fertilitatii.

Articole din aceeasi categorie