Cristina GONTA, REPORTER, SPECIALIST MEDICAL: „Monitorizarea functiei glandei tiroide in perioada sarcinii este foarte importanta deoarece in organismul viitoarei mamici au loc modificari hormonale profunde ce ar putea afecta copilul pe care il poarta sub inima. Putine gravide cunosc ca vizita la un medic endocrinolog trebuie planificata inca in primele saptamani de sarcina.”
Angela BIRTA, MEDIC ENDOCRINOLOG: „Este important ca o graviduta sa se adreseze chiar din primul trimestru al sarcinii, intrucat glanda tiroida a fatului incepe a activa din al doilea trimestru. Daca gravida nu avea probleme pana la sarcina sau avea careva probleme minore pe care nu le cunostea, sau chiar avea probleme endocrinologice care erau subcompensate cu preparatul levotiroxina in primul trimestru, ulterior aceste probleme ar putea deveni mai majore. Acestea ar putea afecta dezvoltarea fetala, sanatatea mamei sau a nou-nascutului.”
Cristina GONTA, REPORTER, SPECIALIST MEDICAL: „Toate gravidutele asteapta cu sufletul la gura sa isi vada la ecografie bebelusul din burtica. Dar, pentru a respira usurat si a sti daca este in siguranta este recomandat sa isi investigheze ecografic si glanda tiroida.”

Angela BIRTA,MEDIC ENDOCRINOLOG: „Este obligatoriu ca o gravida sa isi efectueze investigatiile generale care respectiv sugereaza si o disfunctie hormonala. Din analizele generale ar fi hemoleucograma, adica analiza generala a sangelui, sumarul de urina sau analiza generala a urinei, glicemia care ne vorbeste despre diabetul gestational sau preexistent, cat si analiza hormonilor tiroidieni. Dintre hormonii tiroidieni este important sa se efectueze hormonul de stimulare a glandei tiroide, adica TSH si uneori fractia libera a hormonului T4 cum ar fi FT4.”
Din cauza regimului alert de viata multe femei gravide acuza dureri insuportabile de cap. Si in acest caz problema ar putea fi un dezechilibru hormonal si anume o carenta a hormonului numit hormonul fericirii.

Angela BIRTA,MEDIC ENDOCRINOLOG: „Serotonina este esentiala in stabilizarea starii de bine si a dispozitiei bune. Ea este produsa la nivelul creierului si a intestinului din aminoacidul esential triprofan. In cazul in care alimentatia nu contine cantitati sufieciente de triprofan, atunci respectiv si nivelul de serotonina va scadea. In cazul nivelurilor scazute de serotonina pot aparea depresiile si durerile de cap.”
Cel mai de temut pentru viitoarele mamici este diabetul indus de sarcina, numit si diabet gestational.
Angela BIRTA,MEDIC ENDOCRINOLOG: „Diabetul gestational este o patologie care apare doar in timpul sarcinii, si anume in al doilea sau al treilea trimestru al sarcinii. El se caracterizeaza prin glucoza marita in sange. Diabetul gestational poate derula fara simptome clinice. De aceea este important de a face analizele de laborator, pentru a depista la timp diabetul gestational. Acest tip de diabet dispare dupa nastere, dar in 60% dintre cazuri poate evolua in diabet zaharat de tip2. Diabetul gestational este determinat in majoritatea cazurilor de insulino-rezistenta si cauzat de hormonii placentari.”

Sunt cateva simptome care ar trebui sa o faca pe o femeie insarcinata sa se adreseaza la medicul endocrinolog.
Angela BIRTA,MEDIC ENDOCRINOLOG: „Orice gravida trebuie examinata in primul rand de medicul de familie, ginecolog si nu in ultimul rand de medicul endocrinolog. In unele cazuri unele patologii ale gravidei deruleaza fara simptome clinice. Orice abatere de la starea sanatatii avuta pana la sarcina, trebuie sa alerteze gravida si sa o faca sa se adreseze la medic. Simptomele pot fi variate, de aceea este important ca medicul specialist sa decida daca este o patologie sau o stare a gravidei fiziologice.”