Bolile si infectiile respiratorii pot determina formarea de noduli in plamani. Majoritatea nodulilor pulmonari nu sunt un semn de cancer pulmonar si nu necesita tratament. La radiografii sau scanari imagistice, aceste excrescente pot arata ca o umbra sau o pata pe plaman.
Simptome noduli pulmonari
Nodulii pulmonari mici cauzeaza rareori simptome. Daca cresterea apasa pe caile respiratorii, este posibil sa tusesti, sa ai respiratie suieratoare sau dificultati de respiratie.
De asemenea, rar, poti prezenta semne care ar putea indica cancer pulmonar in stadiu incipient, adica care nu s-a raspandit in afara plamanului.
Ia legatura cu medicul tau, daca ai noduli pulmonari si incepi sa te confrunti cu:
• dureri in piept;
• tuse cronica sau tuse cu sange;
• oboseala;
• raguseala;
• pierderea poftei de mancare;
• pierderea inexplicabila in greutate;
• infectii respiratorii recurente, cum ar fi bronsita sau pneumonie;
• dificultati de respiratie (dispnee) sau respiratie suieratoare.
Cand ar trebui sa consulti medicul
O planta ar putea atenua efectele daunatoare ale obezitatii
Ar trebui sa iei legatura cu un medic, daca ai:
• dureri in piept;
• tuse cronica sau cu sange;
• scadere inexplicabila in greutate.
Cauze noduli pulmonari
Cand o infectie sau o boala inflameaza tesutul pulmonar, se poate forma un mic aglomerat de celule (granulom). In timp, un granulom se poate calcifica sau intari in plaman, provocand un nodul pulmonar necanceros.
Un neoplasm este o crestere anormala a celulelor din plaman. Neurofibroamele sunt un tip de neoplasm necanceros. Tipurile de neoplasme maligne (canceroase) includ cancerul pulmonar si tumorile carcinoide.
Alte cauze ale nodulilor pulmonari necancerosi includ:
• iritanti sau poluanti ai aerului;
• boli autoimune, cum ar fi artrita reumatoida si sarcoidoza;
• infectii fungice cum ar fi histoplasmoza;
• infectii ale sistemului respirator, cum ar fi tuberculoza;
• tesut cicatricial.
Prevalenta noduli pulmonari
Nodulii pulmonari sunt foarte frecvent intalniti. Pana la jumatate dintre adultii carora li se fac radiografii toracice sau tomografii au noduli pulmonari.
Factori de risc noduli pulmonari
Oricine poate dezvolta noduli pulmonari. Un nodul este mai probabil sa fie canceros, daca:
• esti fost fumator sau fumezi in prezent;
• ai peste 65 de ani;
• ai antecedente familiale de cancer;
• ai urmat radioterapie in zona pieptului;
• ai fost expus la azbest, radon sau fumat pasiv.
Nodulii pulmonari sunt un semn al cancerului pulmonar?
Aproximativ 95% din nodulii pulmonari sunt benigni. Multe lucruri pot provoca noduli pulmonari necancerosi, inclusiv infectii si cicatrici.
Daca te confrunti cu un nodul pulmonar, medicu iti poate recomanda teste suplimentare pentru a determina cauza si a exclude cancerul pulmonar.
Diagnostic noduli pulmonari
Majoritatea oamenilor descopera intamplator ca au un nodul pulmonar dupa ce au facut un test imagistic pentru o procedura sau cu un alt scop.
Daca un test imagistic indica un nodul pulmonar, medicul iti poate recomanda monitorizarea activa a acestuia.
In unele cazuri, medicul iti poate recomanda imagistica toracica anuala, in termen de 6 pana la 12 luni, pentru a vedea daca un nodul pulmonar creste sau se modifica in timp.
Este util sa comparati scanarea imagistica actuala cu una anterioara. Daca nodulul din imaginile anterioare nu s-a schimbat in dimensiune, forma sau aspect in 2 ani, probabil ca este necanceros.
Daca un nodul pulmonar este nou sau s-a schimbat in dimensiune, forma sau aspect, medicul iti poate recomanda teste suplimentare pentru a determina daca nodulul pulmonar este canceros. Aceste teste includ:
• Bronhoscopie: in timp ce esti anesteziat, medicul trece un tub subtire (bronhoscop) din gat in plaman. Un instrument chirurgical mic de la capatul lunetei taie si preia o proba de tesut din nodul. Un laborator analizeaza aceasta proba de biopsie pentru celule anormale.
• Biopsie ghidata prin scanare CT: pentru nodulii de pe partea exterioara a plamanului, medicul utilizeaza imagini CT pentru a ghida un ac subtire prin piele si in plaman. Aceasta biopsie cu ac preia mostre de tesut din nodul pulmonar pentru a examina celulele anormale.
• Tomografia cu emisie de pozitroni (PET): o scanare PET foloseste o substanta chimica radioactiva sigura, injectabila si un dispozitiv de imagistica pentru a detecta celulele bolnave din organe.
Despre micronodulul pulmonar
Nodulii pulmonari masoara, de obicei, aproximativ 5 mm pana la 30 mm. Un nodul pulmonar mai mare, cum ar fi unul de 30 de mm sau mai mare, este mai probabil sa fie canceros, spre deosebire de un nodul pulmonar mai mic.
Un micronodul pulmonar este o opacitate rotunjita care masoara < 3 mm in diametru la CT. Nodulii pulmonari pot fi localizati in interstitiul pulmonar, spatiul aerian sau ambele.
Diagnosticul diferential al bolilor care se manifesta cu micronoduli interstitiali variaza foarte mult, iar pacientii afectati au manifestari clinice variabile. Familiarizarea cu anatomia interstitiului pulmonar este fundamentala atunci cand se evalueaza micronodulii pulmonari, deoarece o concentratie de micronoduli intr-un anumit compartiment poate fi indiciu imagistic pentru diagnosticul corect.
CT si HRCT (tomografie computerizata de inalta rezolutie) in sectiune subtire sunt optime pentru detectarea si caracterizarea micronodulilor pulmonari. Odata identificati micronodulii, distributia lor in interstitiul pulmonar trebuie determinata in functie de localizarea lor fata de lobulul pulmonar secundar si caracterizata ca centrilobulara, perilimfatica sau aleatorie.
Complicatii noduli pulmonari
Rareori, un nodul pulmonar necanceros poate apasa sau bloca caile respiratorii. Este posibil sa ai nevoie de o interventie chirurgicala pentru a elibera caile respiratorii, astfel incat sa poti respira corespunzator din nou.
Tratament noduli pulmonari
Micronodulii pulmonari necancerosi, de obicei, nu necesita tratament.
Este posibil sa ai nevoie de tratamente, cum ar fi antibiotice sau medicamente antifungice, daca te confrunti cu o infectie.
Daca nodulul pulmonar creste, provoaca probleme sau este canceros, este posibil sa ai nevoie de o interventie chirurgicala. Procedurile chirurgicale pentru indepartarea nodulilor pulmonari necancerosi si cancerosi includ:
• Chirurgie toracica asistata video (VATS): in timpul VATS, medicul introduce in interiorul cutiei toracice un toracoscop (care are atasata o sursa de lumina si o camera video) si instrumente chirurgicale mici prin mai multe incizii mici in piept. Chirurgul se ghideaza dupa imaginile transmise pe monitor pentru a elimina nodulul.
• Toracotomie: medicul chirurg indeparteaza nodul pulmonar printr-o incizie mai mare intre coaste, sub omoplat. Timp de cateva zile dupa operatie, un tub dreneaza excesul de lichid din piept.
Prognostic noduli pulmonari
Majoritatea nodulilor pulmonari nu sunt cancerosi si nu necesita tratament. Un nodul pulmonar necanceros nu ar trebui sa iti afecteze calitatea vietii.
Pot preveni (micro)nodulii pulmonari?
Renuntarea la fumat este cel mai bun lucru pe care il puteti face pentru a va proteja plamanii. Dar nu poti face nimic pentru a preveni dezvoltarea de (micro)noduli pulmonari.