23.11.2022
Pantofii potriviti: cheia unei sanatati mai bune! Medicul ortoped - traumatolog, Iurie Golban iti explica cum incaltamintea cu toc iti afecteaza picioarele si degetele: „In timp, asta poate duce la aparitia sciaticii”

Revistele de moda ii catalogheaza drept pantofii „ideali”, insa acestia sunt foarte daunatori pentru picioarele noastre. Tocurile inalte, varfurile ascutite si sandalele fara sustinere sunt periculoase pentru glezne si degete, iar purtarea lor zilnica poate determina afectarea permananenta a picioarelor. Mai multe despre afeciunile care pot aparea din cauza pantofilor cu toc, afla de la Iurie Golban, medic ortoped - traumatolog, intr-un articol marca Perfecte.md.

„Conform unui studiu, s-a constatat ca femeile care poarta tocuri inalte in mod obisnuit fac pasi mici, au degetele curbate in permanenta si muschii gambelor subdezvoltati, ceea ce predispune la aparitia traumatismelor si malformatiilor degetelor si piciorului. Urcarea pe tocuri, te apleaca in fata si schimba centrul de greutate al corpului. Coloana se curbeaza, crescand presiunea exercitata asupra nervilor. In timp, asta poate duce la aparitia sciaticii, o afectiune foarte neplacuta, care se manifesta prin dureri ce iradiaza pe picior in jos, ducand la amortirea acestuia”, explica Iurie Golban, medic ortoped - traumatolog.

Antrenament pentru incepatori! Afla de la antrenorul Petru Artene cu ce exercitii trebuie sa incepi la sala de forta ca sa-ti sculptezi o forma de invidiat - VIDEO

In urma purtarii pantofilor cu toc, pot aparea careva malformatii ale piciorului si degetelor:

Monturi - excrescenta osoasa tare care se formeaza la incheietura degetului mare de la picior;

Degete in ciocan - deformitate prin care degetele de la picioare sunt ridicate si indoite la mijloc (arata precum un ciocan mic);

Bataturi - ingrosari ale pielii deasupra sau intre degete din cauza presiunii excesive pe care o exercita pantoful;

Unghii incarnate - unghii dureroase care cresc in piele cauzate de strangerea degetelor de catre pantofi;

Medicul chirurg Olga Ursu - pasionata de escaladari! Vezi ce experiente traieste aceasta: „Cand escaladezi, scapi de bagaje, ganduri si probleme” - VIDEO

Ciocuri in calcai sau Maladia Haglund - umflatura dureroasa la nivelul calcaiului din cauza purtarii tocurilor inalte si din cauza marginii prea dure a pantofului.

Totusi, in cazul in care ai nevoie sa porti pantofi cu toc, specialistul iti recomanda sa optezi pentru o incaltaminte mai practica, incaltamintea ortopedica care este mai blanda cu picioarele tale. Cel mai important este ca varful pantofului sa fie rotund, cu spatiu suficient pentru degete, sa aiba un material moale si toc mic sau plat. „Daca ai purtat tocuri ani de zile, incaltamintea plata iti va parea prea inconfortabila la inceput - in acest caz ar trebui sa porti toc mic”.

Atunci cand vorbim de pantofii pe care ii purtam zi de zi, confortul si siguranta sunt esentiale. In acest caz, Iurie Golban de sugereaza sa achizitionam pantofi care vor preveni aparitia monturilor si a degetelor in ciocan.

„Totusi, pantofii sport nu sunt potriviti pentru orice femeie sau orice ocazie. Daca preferi pantofi pentru activitatile zilnice, poarta pantofi cu toc mic (2,5 cm sau mai putin) cu talpa care sa nu alunece. Pentru ocazii in care trebuie sa porti rochii, alege pantofi care combina moda si confortul. Un toc robust si un varf larg reprezinta caracteristicile ideale”, mentioneaza Iurie Golban.

De asemenea, medicul vine cu cateva recomandari importante in cazul in care intentionezi sa mergi la shopping: „Mergi la cumparaturi dupa amiaza tarziu deoarece picioarele se pot umfla 10% pana la 15% in timpul zilei. Poarta o soseta sau ciorapi de acelasi tip si grosime cu cele pe care planuiesti sa le porti si cu pantofii. Si masoara-ti picioarele din cand in cand. Masoara-te cel putin o data pe an deoarece piciorul se modifica. Odata cu inaintarea in varsta, picioarele se lungesc si se latesc. Unele femei au un picior mai mare decat celalalt. In acest caz cumpara pantofi care sa se potriveasca celui mai mare picior”. 

Vrei sa incerci o reteta noua de bomboane? Nutritionista Diana Chistol si colega sa, Aliona Zolotariova iti arata cum poti sa pregatesti la tine acasa dulciuri vegane - VIDEO

„Nu trebuie sa investesti in orteze - acele insertii special create pentru tratarea montului si altori deformitati, probabil ca le stii din reclamele din jurnale si reviste, nu iti irosi banii. Stiinta nu incurajeaza folosirea acestora. Prefer ca oamenii sa isi cheltuie banii pe un pantof bun, decat pe o orteza dintr-un chiosc”, a adaugat specialistul.

Totusi, cu sau fara toc?

„Evident, singurul plus tine de imagine. Dezavantajele privesc starea de bine a organismului. Daca e sa pui in balanta lookul si sanatatea, ce ai alege? Retine ca incaltamintea cu toc nu este singura alternativa fashion cu care iti poti completa tinutele. Deci nu trebuie sa iti faci griji ca vei ramane in afara tendintelor. Si poti face compromisuri: tocuri mini in locul celor inalte, ortopedice in locul suplelor stiletto. Poti, de asemenea, alterna, sau poti rezerva incaltamintea cu toc inalt doar pentru ocaziile deosebite”, a concluzionat specialistul Iurie Golban.

Articole din aceeasi categorie