22.10.2022
Piciorul plat - simptome, cauze, tratament. Nicolae Bajurea, medic ortoped-traumatolog: „Una din simptomele timpurii este urma talpii pe podea, de obicei este o urma mai mare decat in mod normal” - VIDEO

Piciorul plat reprezinta o deformare frecventa ce afecteaza pana la 30 % din populatie. Depistata inca din copilarie frageda, afectiunea poate fi tratata prin intermediul kinetoterapiei. Mai multe detalii in reportaj.

Piciorul plat este o patologie care se caracterizeaza prin aplatizarea boltilor piciorului facand ca suprafata talpii sa vina in intregime in contact cu solul.

Nicolae BAJUREA, MEDIC ORTOPED-TRAUMATOLOG:„Piciorul are 3 puncte de sprijin care constau in punctul de sprijin la calcai, degetul 1 si degetul 5. Intre aceste 3 puncte se formeaza arcurile de amortizare. Acesta este un mecanism complex care asigura amortizarea in timpul mersului, repartizarea greutatii corpului pe pamant. Devierea de la aceste raze, atunci cand arcurile acestea sunt asezate reprezinta piciorul plat.”

Katy Black - o mamica curajoasa la a treia nastere! Bloggerita a fost supusa unei proceduri extrem de rare in tara noastra - versiune cefalica a fatului. Cum a decurs totul, afla de la medici: „Istoria pacientei este fascinanta si foarte interesanta” - VIDEO

Piciorul plat poate avea cauze diferite, de la cauze congenitale pana la cele fizice. 

SINCRON: Nicolae BAJUREA, MEDIC ORTOPED-TRAUMATOLOG: „Cea mai frecventa cauza este diagnosticarea tardiva in copilarie, nu s-au luat masurile necesare de gimnastica, purtarea de talonete speciale. Odata scheletul format, el se osifica cu deficitul acesta de bolta si respectiv apare piciorul plat. Alte cauze care pot fi la maturi sunt traumatismele, fracturi care nu au fost tratate corespunzator, respectiv fractura s-a consolidat sau s-a vindecat in pozitie incorecta ceea ce duce la deformitatea acestor bolti. Deasemenea, apare in cazul unor boli sistemice atunci cand tesutul osos devine mai slab si apare deformitatea datorita efortului sau datorita repartizarii incorecte efortului pe picior.”

De obicei piciorul plat nu doare, insa pot aparea dureri usoare in timpul activitatilor sportive sau in timpul mersului. 

Nicolae BAJUREA, MEDIC ORTOPED-TRAUMATOLOG: „Una din simptomele timpurii este urma talpii pe podea, de obicei este o urma mai mare decat in mod normal. Insa, criteriul de baza atunci cand pacientul se adreseaza la medic este durerea. Apare o durere, oboseala dupa un mers mai indelungat.”

Diagnosticul de picior plat se stabileste pe baza simptomelor pacientului, a examenului clinic si eventual a investigatiilor imagistice. 

Nicolae BAJUREA, MEDIC ORTOPED-TRAUMATOLOG: „Din instrumentele paraclinice este examenul radiologic si pantografia computerizata.”

Retine ca nu este necesar tratament pentru piciorul plat daca acesta nu provoaca durere. 

Ficatul – ce rol are si cum il protejam? Natalia Paladi, gastroenterolog: „Atunci cand ficatul nu functioneaza cum trebuie, un anumit numar de toxine, in functie de afectiune, provoaca intoxicarea intregului organism, inclusiv a creierului” - VIDEO

Nicolae BAJUREA, MEDIC ORTOPED-TRAUMATOLOG: „Daca vorbim de piciorul plat congenital atunci nu toate cazurile au nevoie de tratament chirurgical, deoarece capacitatea de compensare a piciorului este destul de mare si pacientul poate purta talonete. Pentru deformitatile posttraumatice este necesar de a corecta aceste consolidari vicioase, iar pentru patologiile care apar in urma bolilor sistemice, atunci cand tesutul osos are de suferit in rezistenta lui, tratamentul devine mult mai complex, chirurgia aplicata este mult mai sofisticata.”

Un alt remediu in cazul piciorului plat este kinetoterapia, care este o metoda extrem de eficienta in special in cazul copiilor.

Alexandru SPRANCEAN, KINETOTERAPEUT:„Sunt foarte multe exercitii, pentru fiecare copil se adopta un program individual. Dam ceva exercitii pentru intarirea la nivelul talpii. Sunt miscari simple pentru forta musculara, pentru stabilitatea talpii. La prima vedere sunt foarte simple, dar trebuie sa fie efectuate corect, la diferite nivele, in diferite pozitii. In primul rand sunt ridicarile in varful degetelor, mersul in virful degetelor este foarte important, sarituri cu diferita amplitudine, intensitate. Neaparat, exercitii pentru genunchi-simple asezari, asezari cu amplitudine mai mica, pentru solduri careva rotiri.”

Copii si adultii cu picior plat trebuie sa poarte intotdeauna pantofi care se potrivesc bine pe picior si daca este necesar sa isi reduca greutatea corporala. Exercitiul fizic regulat intareste muschii, iar purtarea talonetelor poate spori confortul picioarelor.

Articole din aceeasi categorie