11.11.2023
Pneumonia - o problema globala de sanatate publica. Tipuri, simptome, cauze, tratament si prevenire. Dumitru Chesov, pneumolog: „Nu trebuie sa percepem pneumonia ca o boala usoara” - VIDEO

Ziua Mondiala a Pneumoniei, marcata la 12 noiembrie in fiecare an, are rolul de a atrage atentia asupra uneia dintre cele mai grave probleme de sanatate la nivel global. Ce este pneumonia si care sunt cauzele ei, afla din reportaj.

Anual, peste 2,5 milioane de oameni mor din cauza pneumoniei, printre care aproape o treime sunt copii cu varsta sub 5 ani. Pneumonia reprezinta o problema globala a sanatatii, care poate fi prevenita.

Dumitru CHESOV, PNEUOMOLOG: „Pneumonia este infectia plamanilor. Daca sa fim putin mai specifici, este infectia alveolelor, adica a acelor  parti a plamanului, unde are loc schimbul de gaze. Datorita patrunderii unor bacterii care nu ar trebui sa existe in mod firesc la nivelul tesutului pulmonar, aerul din alveole este substituit cu un lichid inflamator si respectiv nu are loc schimbul de gaze si pot aparea probleme de respiratie”.

Pneumonia poate fi cauzata de bacterii, virusuri sau fungi, cele mai des intalnite fiind bacteriile Streptoccocus pneumoniae si Haemophilus influenzae.

Dumitru CHESOV, PNEUOMOLOG: „Factorii de risc sunt intai de toate diferite boli cronice pulmonare, cum ar fi bronsita cronica, astmul bronsic, dar pe langa aceasta si desigur pacientii varstnici sau pacientii imunocompromisi”.

„OMS spune ca pana in 2030, obezitatea va creste cu 50%, la nivel mondial”! Afla de la medicul nutritionist Ana Erhan care sunt regulile de alimentatie in cazul diabeticilor - VIDEO

O alta categorie de varsta afectata sunt copiii cu varsta sub 5 ani. Simptomele unei pneumonii nu sunt specifice si pot fi intalnite si in cazul altor patologii.

Dumitru CHESOV, PNEUOMOLOG: „Intai de toate vorbim despre o tuse, de cele mai multe ori o tuse productiva, cu expectorarea unei spute mucoase sau chiar purulente. Pe langa tuse este dificultatea de respiratie, senzatia de insuficienta de aer si al treilea simptom, foarte important si frecvent este febra, care depaseste valorile de 38,5-38,7”.

Pneumonia are un debut acut, cu o evolutie rapida, iar prezenta febrei sau a dispneei nu este obligatorie. Din aceasta cauza, daca simptomele unei raceli persista mai mult de 3 zile, fara ameliorare, e important sa consulti un medic.

Dumitru CHESOV, PNEUOMOLOG: „Pentru diagnostic initial se efectueaza un examen clinic, se efectueaza ascultatia plamanilor si pentru confirmare, de fiecare data avem nevoie de a efectua o radiografie toracica. Suplimentar, de regula mai indicam unele analize de sange care ne permit sa evaluam mai obiectiv inflamatia care este asociata pneumoniei”.

Rezistenta la insulina, factorii de risc si combaterea printr-o dieta low-carb. Victoria Ursu, dietetician-nutritionist : „Simptomele principale sunt: un apetit crescut, in special pofta de dulce sau de patiserie” - VIDEO

La domiciliu pot fi tratate pneumoniile in forma usoara la adultii tineri, sub supravegherea unui medic. In alte cazuri, se recomanda spitalizarea.

Dumitru CHESOV, PNEUOMOLOG: „Deoarece este o infectie, de cele mai multe ori bacteriana, tratamentul presupune administrarea de antibiotice. Nu ar fi cazul antibioticelor in pneumoniile virale dar, de regula avem o asociere si de infectie virala si de bacteriana, iata de ce in marea majoritate a cazurilor prescriem antibiotice, plus unele medicamente simptomatice daca este nevoie, care ne ajuta sa reducem febra, sa amelioram expectoratiile”.

Dumitru CHESOV, PNEUOMOLOG: „Prognosticul per total este unul bun, dar din pacate nu trebuie sa percepem pneumonia ca o boala usoara, este o boala cu potential risc letal si chiar si in tari cu medicina foarte si foarte dezvoltata, rata de mortalitate din pneumonie ajunge la 10%”.

Exista mai multe metode de preventie a pneumoniei, cum ar fi: reguli de igiena personala, cu aerisirea incaperii si spalatul des al mainilor, de asemenea si monitorizarea bolilor asociate.

Dumitru CHESOV, PNEUOMOLOG: „Deci un control mai eficient al diabetului zaharat, al bronsitelor obstructive, precum si renuntarea la unele obiceiuri care pot iarasi creste riscul de imbolnaviri si anume fumatul, sau expunerea indelungata la frig, precum si tratarea corespunzatoare a infectiilor cailor respiratorii superioare. Vaccinarea este un moment foarte important in anumite grupuri populationale, in special cand vorbim de varstnici si persoanele care au contact cu multi oameni, si in sensul asta este recomandata vaccinarea gripala si pneumococica”.

Imunizarea este cruciala si in randul copiilor, conform calendarului de vaccinari national. Pneumonia ramane a fi una din cele mai importante probleme de sanatate publica la nivel global, astfel anual, la 12 noiembrie se marcheaza Ziua Mondiala a Pneumoniei.

Dumitru CHESOV, PNEUOMOLOG: „In aceasta zi incercam sa sensibilizam populatia si sa crestem gradul de informare dar si de alerta in randul populatiei mai putin familiarizate cu aceasta problema”.

Articole din aceeasi categorie